Germania. Școlile au fost redeschise în unele landuri, în criticile elevilor și ale părinților: “Nu suntem cobai!” – Deutsche Welle

5.368 de vizualizări
În timp ce în România se estimează ca învăţământul școlar să fie reluat la sfârșitul lunii mai sau începutul lui iunie, unele landuri germane au deschis deja, parțial școlile. Mulți elevi se tem de o contaminare, scrie Deutsche Welle într-o analiză asupra situației școlare din Germania, în contextul pandemiei COVID-19.

Timp de o lună au fost închise în Germania toate şcolile, pentru a opri răspândirea noului coronavirus, iar landurile federale au decis să revină treptat, după data de 4 mai, la normal. Într-o primă fază îşi reiau cursurile elevii care se află înaintea examenelor. Unele guverne regionale au dorit să redeschidă porţile şcolilor şi mai devreme, aşa încât deja din 20 aprilie unii elevi şi-au reluat cursurile. Dar şi în cadrul aceluiaşi land, reglementările diferă de la o şcoală la alta.

Deutsche Welle prezintă cazul tinerei de 15 ani Elea Marschollek, care trăieşte în cel mai populat land din Republica Federală – Renania de Nord-Vestfalia (NRW) – şi urmează să-şi dea examenul final la şcoala de zece clase (Realschule) la care învaţă, după care speră să-şi continue studiul la un liceu teoretic (Gymnasium), unde ar putea să-și dea bacalaureatul pentru a studia apoi la universitate.

Tânăra i-a trimis un mesaj pe Instagram premierului de land, Armin Laschet, în care i-a transmis: “Noi suntem viitorul electorat şi nu vom uita cui nu i-a păsat de sănătatea noastră.” Aceasta povestește că fratele ei tocmai face cursuri de pregătire pentru a deveni infirmier într-un cămin de bătrâni. “Dacă mă infectez la şcoală, pot transmite apoi prin fratele meu coronavirusul la persoanele vârstnice din cămin, ceea ce ar fi o catastrofă fără margini“, a declarat ea pentru DW.

În clase, elevii urmează să stea la o distanţă de un metru şi jumătate unul de celălalt, iar școlile trebuie să le pună la dispoziție elementele necesare spălării şi dezinfectării mâinilor. Însă mama unei elev spune pentru sursa citată “știu prea bine cum arată toaletele la şcoala fiicei mele. Ea nu merge la WC decât dacă e neapărată nevoie”.

Mulţi elevi propun întocmirea unei medii în funcţie de notele avute până la declanşarea actualei crize. 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Istorie locală”, în oferta de opţionale a şcolilor orădene, propusă de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan: Oradea are deja un manual de istorie locală din 2018, “Călător prin istoria oraşului”

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a solicitat directorilor şi profesorilor de istorie din şcolile orădene cuprinderea în oferta de opţionale a unui opţional de “Istorie locală”, având în vedere existenţa…
Vezi articolul

Școlile pot să obțină aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică. Documentele pentru aplicare

Un ghid al solicitantului pentru dotarea școlilor cu mobilier, materiale didactice și instrumente digitale a fost lansat de Ministerul Educației (ME) în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul…
Vezi articolul

Petiție online pentru suspendarea tezelor, pentru testarea non-invazivă a tuturor elevilor și pentru măsuri care să nu mai fie “modificate peste noapte”, lansată de Consiliul Național al Elevilor la adresa miniștrilor Educației și Sănătății

“Vă solicităm introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea acestora cu…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru aproape 300 de acte normative care pun în aplicare legile educației. Pentru învățământul superior, ultimul termen este septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din învățământul preuniversitar este prevăzută pentru 2027

Calendarul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 are ca ultim termen 1 septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din calendarul pentru învățământul preuniversitar…
Vezi articolul

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul