Senatorul USR Ștefan Pălărie spune că Ordonanța de Urgență pe baza căreia urmează să fie plătite diferențele de drepturi salariale către profesori, pentru 2017-2021, adoptată joi în ședința de guvern, este „o dezamăgire mare”, iar cei din coaliția de guvernare „nu dau doi bani” pe profesori, „și la propriu și la figurat”, a scris senatorul pe Facebook. Practic, mai spune el, abia în 5 ani de zile va aduce Guvernul la zi salariile profesorilor, în condițiile în care „inflația, deja la cote istorice, va face din aceste firmituri aruncate profesorilor mai degrabă o glumă”.
Mai jos, mesajul integral al senatorului Ștefan Pălărie:
„Guvernul vrea să le dea profesorilor banii cu țârâita, cu pipeta. Aproape că am crezut că este o glumă știrea despre Ordonanța de Urgență, dar din păcate nu. Tocmai când mă bucuram că presiunea publică crescuse pentru a ridica în sfârșit veniturile profesorilor, în urma inițiativei noastre, semnată de peste 50 de parlamentari, și când am crezut că Guvernul va reacționa pozitiv. E o dezamăgire mare să vezi ce valoare pun cei din coaliția de la putere pe profesori: nu dau doi bani pe ei, și la propriu și la figurat.
5 ani. Atât va dura ca Guvernul să aducă „la zi” salariile profesorilor. Salarii care trebuiau deja mărite din 2021, conform legii. Este o obligație asumată a statului, nu vreo promisiune electorală. Guvernul vrea să dea ce le datora la salariu profesorilor încă din 2021… tocmai în 2027!5 ani din care acum, în 2022, se va recupera doar 5% din diferența salarială. Apoi 10% în 2023 și tot așa. Adică nimic. Iar grosul, mai mult de jumătate, va fi dat în plată abia peste 4, respectiv 5 ani. În 2026 și în 2027.
5 ani în care inflația, deja la cote istorice, va face din aceste firmituri aruncate profesorilor mai degrabă o glumă. Statul le este dator profesorilor. Repet pentru cei care nu știu: Statul român și-a asumat o lege a salarizării publice, care conține majorări, după un calendar pe mai mulți ani. Pentru funcționari, pentru medici, pentru profesori. Doar că exact profesorilor nu li s-a respectat până acum acest calendar și au rămas pe o grilă de salarizare depășită.Cu acești profesori de care își bate joc, Guvernul României – condus de „marea coaliție a voucherelor” – vrea să facă acele mari reforme în educație. Nu e nevoie să ghicim ce va ieși. Catedre goale și o generație de elevi compromisă.”
Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale.
În nota de fundamentare inclusă în proiectul de OUG Ministerul Educației scrie că demersul ar costa statul mai puțin decât dacă ar aștepta ca toți proesorii să câștige procesele, ceea ce ar implica și dobânzi penalizatoare.
Ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate, prima rată, de doar 5%, fiind prevăzută pentru acest an, la 90% de la intrarea în vigoare a ordonanței.
Cum se vor face plățile, conform proiectului de OUG:
Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:
- a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
- b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
- c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.
Citește și:
DOCUMENTE Creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, inițiativă legislativă a grupului USR pentru Educație, depusă la Parlament / Senatorul Ștefan Pălărie: Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei. Nu poți face reforme cu burta goală
Foto: © Haywiremedia – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
4 comments
Tot ce a taiat Boc, a fost plătit. Aceste diferențe sunt procese câștigate pentru alte cauze.
Ce mizerie! Și asta în condițiile în care există sindicate cu zeci de mii de membri. Trebuie să fii bătut în cap să mai stai într-un astfel de sindicat.
Și până acum tot în 5 ani s-au dat diferențele, în unele cazuri în 6 ani, deci la mai bine de un deceniu nu am reușit să recuperăm ce a tăiat boc! Și deja a venit altă criză!
Demagogie, tipică USR.