Executivul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act normativ în baza căruia pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ, potrivit Agerpres.
Tot pe agenda ședinței de azi figurează proiectele de ordonanță de urgență ce vizează:
- achiziția de tablete și a altor echipamente pentru 400.000 de elevi
- acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, atunci când aceștia trebuie să învețe de acasă
Premierul Orban anunțase intențiile privind angajarea de cadre medicale luni, după cum EduPedu.ro a scris aici.
Agerpres citează nota de fundamentare a proiectului de lege, potrivit căreia:
- ‘Prezentul proiect de act normativ oferă posibilitatea organizării şi a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor nedidactice din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru ocuparea funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură. Prin derogare de la dispoziţiile articolului 27 alineat (3) al Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ’.
Tot acolo se spune că în actualul context epidemiologic, urmare a evoluţiei virusului SARS-CoV-2 este ‘imperios necesar crearea cadrului legal astfel încât posturile vacante de asistenţi medicali comunitari şi asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ să poată fi ocupate prin concurs’, explicându-se că acest demers se impune pentru ‘a asigura suportul direcţiilor de sănătăte publică în ceea ce priveşte derularea anchetelor epidemiologice de către aceste categorii’.
Potrivit notei de fundamentare, propunerea legislativă stabileşte că, pe durata stării de alertă, ‘activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană/Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu aprobare prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă’.
Totodată, în ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior pe durata stării de alertă, ‘activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei şi Cercetării’.
1 comment
Achiziția de tablete, dar și alte cheltuieli vor fi probabil finanțată din banii care trebuiau să ajungă la mărirea din septembrie a salariilor profesorilor!
Este o rușine că se speculează lipsa de reprezentare a acestei categorii! Sindicatele se reprezintă pe sine în diversele negocieri, nu pe profesori! Știu să ia cotizații deloc mici, dar când salariații sunt afectați grav, material dar și moral, merg pe burta! Protectia profesorilor și a angajaților școlilor la începerea școlilor nu am văzut-o în nici o discuție! Sunt dispensabili! Daca se îmbolnăvesc nu contează! Daca mor, la fel!