Guvernul taie la jumătate valoarea voucherelor de vacanță. Ca să nu-i supere pe patronii din turism, îi obligă pe profesori să cumpere servicii turistice de 1.600 de lei, deși statul acordă doar 800 de lei – proiect

5.232 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Guvernul Ciolacu 2 taie la jumătate valoarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025. Statul va achita doar jumătate din valoarea de 1.600 de lei, iar restul de 800 de lei trebuie să fie plătiți de profesori. Condiția menționată în proiect este ca serviciile achiziționate să fie în valoare de „cel puțin 1.600 de lei”. Sindicatele, care amenință cu proteste de stradă, atrag atenția că „această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu vor putea contribui cu 800 de lei”, pentru a beneficia de vouchere. La ora 13 are loc ședința de Guvern în care urmează să se aprobe proiectul de ordonanță de urgență.

Guvernul taie la jumătate valoarea voucherelor de vacanță pe o acordă profesorilor, potrivit proiectului de OUG. Statul va contribui doar cu 800 de lei și obligă în schimb profesorii să cumpere servicii de 1.600 de lei. Asta înseamnă că angajații din învățământ sunt nevoiți să plătească din buzunarul propriu diferența de 800 de lei și să cumpere servicii turistice de cel puțin 1.600 de lei, pentru a beneficia de aceste vouchere, reiese din proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie:

Art. LIII – La articolul 1 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completãrile ulterioare, alineatul (2) se modificã și va avea urmãtorul cuprins:

«(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificãrile și completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitãțile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordã vouchere de vacanțã în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cãrui salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei»”.

Sursa: Proiect OUG Ministrul de Finanțe
Reacția sindicatelor

Sindicatele din învățământ atrag atenția într-un comunicat de presă, că cei mai afectați vor fi angajații cu venituri reduse pentru că nu își vor permite să achite 800 de lei pentru a beneficia de voucherele devacanță în valoare de 1.600 de lei.

„Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.

Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei.

Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român”, spun sindicatele din educație, care amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege.

Informații de context

În 2024, valoarea voucherelor de vacanță a fost de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ și s-au impozitat cu 20%, conform prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.

Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Au primit aceste vouchere cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

Concret, ordinul a modificat anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

Citește și:
BREAKING Sindicatele din educație amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege

13 comments
  1. Doar la “speciali” nu pot sa se atinga de niciun, ca, doar, deh, de-aia sunt….”speciali” !
    Si, da, sper sa se inteleaga ca e vorba de bugetarii “speciali”, nu de copiii cu CES care tot “speciali” sunt denumiti, mai nou….
    Si, da, s-a demonstrat ca aceste vouchere de vacanta sunt un mini-dezastru economic si care nu au generat decat cresterea tarifelor din Horeca….

  2. O măsură corectă luată de Guvern. Aceste vouchere, nu trebuia să fie date, deoarece au scumpit enorm serviciile din turism. Am prieteni, la Bușteni, care țin prețurile foarte ridicate la cazare, deoarece spun mereu ca ,,bugetarii trebuie să își consume voucherele de vacanță”! A fost o mare gogomănie, deoarece cine nu își permite din salariul o vacanță, să nu se ducă!

  3. Neserioși…. oricum pe lângă cei 1600 pe care îi dădea, mai puneai 2000, 3000, poate și mai mult….Acu să vedem cine mai merge….Mai pun ceva, și merg dincolo….alte condiții….

  4. Nu voi da cei 800 lei !!! Să își bage undeva voucherele de vacanta! Își bat joc de ideea foarte buna a fostului ministru al Turismului Bogdan Trif,care a introdus acest proiect cu voucherul de vacanta acum 5-6 ani! Nemernici aceștia sunt incompetenții! Trebuie ieșit din nou la grevă! Nu respectă deloc OUG încheiat pentru încetarea grevei!! Nerespectarea prevederilor legale din acordul încheiat,duce la reluarea grevei,fără a mai trebui să se treacă prin acele faze premergătoare pentru o grevă generală majoră! Deci…. trebuie respectat calendarul din OUG încheiat cu Sindicatele din învățământ!!! Altfel grevă!!! Punct!

  5. All-inclusive la străini să trăiască, în cazul ăsta. (La Bușteni, vara trecută, un dus-întors cu telecabina era 200 de lei de persoană. Păi fraților… sunt nebuni cei ce dau.)

  6. E clar facut descurajant. Se dublu-impoziteaza cei 800 lei. Cine e asa de prost sa puna 800 de lei din buzunar+bani de drum+bani de mancare si cheltuiala ca sa primeasca doar 640 lei. Cei 640 lei ti-i amortizezi doar din cazare unde vrei tu si nu la tarife exirbitante cum sunt cele partenere cu cardul de vacanta. Si s-ar putea sa iesi chiar mai bine, fara dovezi, fara bani pusi de la tine, fara sa mergi de 1600 lei, ci doar un city break si fara atata bataie de cap si umilire in fata guvernului. Profesorii sa se uite putin pe cazari si vor intelege ca nu merita. Se amortizeaza totul din tariful cazarii la liber.

    1. Ei știu ca noi nu vom da banii.E logic ca nimeni nu va face o afacere asa proastă. Întrebarea este ce vor sa facă de fapt?Se joaca cu noi?Abia așteaptă sa dam declarații ca refuzam banii ca acei bani sa fie redirecționați în alta parte?
      Interesant!
      Diabolicii în acțiune.Astia sunt un fel de Aghiuta despre care scria Creangă. Dracul ala rău dar cam prosticel și cam împiedicat.
      🤣🤣🤣🤣

      1. La cati prosti sunt in invatamant, sunt destui care inghit gălușca. Ca unii ne-am desteptat, nu e destul. Nu suntem multi. Aia de la tara zic bogdaproste doar sa nu piarda cei 800 lei. Prosti dar multi. M-am îngrozit la ce specimene veneau la un centru de examen pentru concurs judetean in septembrie. Vai de mama lor. Si ei voiau sa fie profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Val neașteptat de mare de tineri participanți la Concursul de Poezie București 2023, anunță organizatorii, care sunt nevoiți programeze Festivitatea de premiere pe 11 noiembrie, o săptămână mai târziu decât era inițial

Organizatorii Concursului de Poezie pentru tineri – București 2023 anunță participanții că datorită numărului mare de concurenți, care duce la prelungirea jurizării, sunt nevoiți să amâne Festivitatea de premiere cu…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

BREAKING Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT

Un document prin care se introduce din acest final de an școlar 2021-2022, evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi,…
Vezi articolul

Întâlnire la liceu după 60 de ani, la „Dinicu Golescu” din Câmpulung. Absolvenți: Eram tinerii frumoși și furioși în 1964 când am terminat liceul / Aveam un profesor la care rămâneam blocat de uimire – ce spunea el nu se găsea în cărți, era o plăcere să-l asculți

Întâlnire încărcată cu emoție la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, județul Argeș, unde absolvenții promoției 1960-1964 s-au adunat la începutul acestui an școlar pentru a se revedea la 60…
Vezi articolul

DOCUMENT Noi reguli pentru examenele naționale și revenirea la școală: Limita de 10 elevi în clasă a fost eliminată, dispenserele cu dezinfectant în fiecare clasă și măsurile pentru igienizarea și dotarea toaletelor, la fel

Limita de 10 elevi în fiecare clasă a fost eliminată din măsurile prevăzute în școli pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății…
Vezi articolul