Guvernul Româniai ar trebui să reanalizeze „urgent” ocupații precum cea de ‘consilier de cuplu”, ce poate ascunde practica profesiei de psiholog de către persoane nepregătite, dar și să reanalizeze ocupațiile “antiștiințifice” din Codul Ocupațiilor, precum cele legate de astrologie sau numerologie, cere Asociația Psihologilor din România (APR).
Aceasta a emis un „Avertisment asupra exploziei impactului practicilor neștiințifice în psihologie/psihoterapie și sănătate”, prin care își exprimă îngrijorarea față de o „creștere spectaculoasă a practicilor neștiințifice în domeniu – mai ales a influenței pseudoștiinței (demersuri frauduloase care mimează știința) și non-științei (demersuri frauduloase alternative științei) -, cu precădere în domeniul ‘clinic-psihoterapeutic’, cu impact asupra stării de sănătate a oamenilor.”
- APR transmite acest avertisment în condițiile în care, luna aceasta, publicația Pressone.ro a scris repetat despre situații precum „’Academia’ de psihoterapie care-ți sugerează să împrumuți bani de la bancă pentru a te vindeca de cancer prin ‘constelații’” sau despre ‘coach’-ul care oferă consiliere psihologică și le cere clienților să facă ‘salturi cuantice’.
Asociația atrage atenția că practica profesiei de psiholog (inclusiv psihoterapie) de către persoane care nu au această calitate constituie infracțiune pedepsită potrivit Codului Penal, dar „din păcate acest lucru nu se urmărește cu atenție”. Astfel apar „înșelăciuni” care pun în pericol populația, potrivit APR.
Probleme identificate de APR:
- „Utilizarea unor practici neștiințifice: Deși persoana este atestată formal de Colegiul Psihologilor din România (CPR) în specializări recunoscute profesional (de exemplu, psihologie clinică și/sau consiliere psihologică/psihoterapie de diverse tipuri), în cabinet persoana practică forme neștiințifice de psihologie și/sau uneori chiar abordări nepsihologice. Acest lucru trebuie controlat și sancționat sistematic de CPR, prin Comisia de Etică și Deontologie. Înțelegând complexitatea și dificultatea acestui demers, APR își arată disponibilitatea de a se implica în parteneriat cu CPR în astfel de demersuri de monitorizare și control, inclusiv de elaborare a unor proceduri de acreditare a unor noi specializări, după bunele practici internaționale în domeniu”.
- „Utilizarea mascată și neautorizată a unor competențe, metode și tehnici specifice psihologiei: Autoritățile statului au aprobat recent o serie de ocupații, în care, fără pregătirea necesară, se practică mascat profesia de psiholog sau competențe ale acesteia (de exemplu, ocupația mai nouă de „consilier de cuplu” vs. specializările psihologice de „consiliere/psihoterapie de cuplu”). Acest lucru se realizează uneori în cadre extrem de laxe (de exemplu persoană fizică autorizată, pregătire sumară etc.), unde nu există un control profesional. Guvernul României și Parlamentul ar trebuie să reanalizeze urgent aceste ocupații, iar APR își arată disponibilitatea de a colabora constructiv în acest demers, după bunele practici internaționale în domeniu”.
- „Includerea în Codul Ocupațiilor din România a unor ocupații antiștiințifice. Statul a aprobat o serie de ocupații care în toată lumea civilizată fac parte din zone antiștiințifice (de exemplu, astrologie sau numerologie), prin care se introduc apoi mascat o serie de „terapii”. Și aici „terapiile” se realizează uneori în cadre extrem de laxe (de exemplu, persoană fizică autorizată), unde nu există un control profesional. Guvernul României și Parlamentul ar trebui să reanalizeze urgent și aceste ocupații, iar APR își arată disponibilitatea de a colabora constructiv în acest demers, după bunele practici internaționale în domeniu.”
Recomandări
Asociația Psihologilor formulează și o serie de recomandări pentru potențialii beneficiari ai serviciilor de psihoterapie:
- să se întrebe ce calificări și experiență are psihoterapeutul? Cel care practică „psihoterapie” (sau o „terapie psihologică”), trebuie să aibă e o specializare de acest tip recunoscută de Colegiul Psihologilor din România.
- Serviciile oferite trebuie să se înscrie în specializarea pentru care a fost atestat.
- Este indicat ca specializarea sau intervenția să fie inclusă și în ghiduri clinice internaționale (de exemplu, în ghidurile NICE, în lista procedurilor de tratament ale Diviziilor 12, 29, 53 ale Asociației Psihologilor Americani, în Cochrane Reviews, în manuale de referință în domeniu etc.).
- Pentru seriozitatea demersului trebuie urmărit: Care sunt obiectivele intervenției? Recomandă psihoterapeutul/psihologul un cadru de timp specific sau un număr de ședințe? Cum va fi evaluat progresul și ce se întâmplă dacă beneficiarul (sau terapeutul) realizează că nu are loc un progres sau o ameliorare a simptomatologiei pentru care s- a apelat la intervenție?
Avertismentul emis de Asociația Psihologilor din România, integral:
Foto: © Dreamstime.com – Skypixel / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
și APR in ce calitate cere?! Sa auzim și avertismentul asociației dulgherilor, zugravilor, manichiuristelor….etc
Un pseudo-psiholog e o adevarata napasta intr-un cabinet unde habar nu are de meserie si unde poate distruge psihic inclusiv copii, daca ajunge, de exemplu, consilier scolar fara sa aiba, de fapt pregatirea necesara.