Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional și liceal. Propunerea a fost publicată săptămâna trecută și urma să ajungă în Guvern pentru aprobare, după cum Edupedu.ro a scris pe 30 iulie. Banii ar fi fost oferiți pentru ca părinții să le poată cumpăra elevilor echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. Potrivit surselor Edupedu.ro, retragerea proiectului vine după ce Ministerul Finanțelor ar fi luat decizia să taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educației la rectificarea bugetară. Acest program ar fi avut alocate peste 593 milioane lei.
Fără niciun anunț sau explicație publică, Ministerul Educației a retras de pe site proiectul de HG care înființa programul „Merg la școală”. Ce prevedea acest proiect:
- Valoarea totală primită de fiecare elev era de 250 lei, împărțită în 5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei, potrivit regulilor din normele metodologice ale proiectului. Acordarea acestor tichete tuturor elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional.
- Condiția pe care trebuia să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete era frecventarea cursurilor.
- Titularul (părintele) putea utiliza tichetul educațional de tip tichet social în perioada de valabilitate (un an), numai pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite, exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale, potrivit proiectului de act nromativ.
- Programul anunțat de minister se numea „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”.
- În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar fi primit toți elevii aceste tichete, așa cum prevedea proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar fi ridicat la 593.473.500 lei.
- Descarcă de aici normele metodologice ale Programului „Merg la școală”.
Acest program fusese anunțat încă din 12 februarie, de la aprobarea în Parlament a bugetului Educației, când reprezentanții ministerului scriau că:
- „Ministerului Educației Naționale i-au fost acordate următoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019:
Asistență socială: 790 milioane lei în anul 2019, cu o creștere de 302,12%. Majorarea se datorează introducerii Programului de susținere a Educației „Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare, manuale școlare”, prevedea documentul.
La vremea respectivă Guvernul a mizat în comunicarea publică pe faptul că a majorat bugetul Ministerului Educației cu 47% față de execuția bugetară din 2018. Potrivit surselor Edupedu.ro, fondurile vor fi reduse serios la rectificarea bugetară pregătită de Finanțe pentru luna august. Aceleași surse au precizat că vor fi tăiate creditele bugetare (2 miliarde de lei alocate de la bugetul statului) și pentru programul ”România digitala”, cel prin care fostul ministru Ecaterina Andronescu promitea că va dota școlile cu tablete pentru fiecare elev și cu table inteligente pentru fiecare clasă.
- ”Prin introducerea Proiectului Național România digitală s-a majorat titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020” cu suma de 2.000 milioane lei. Această sumă este destinată schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete”, potrivit anunțului oficial.
FOTO: Imagine de Igor Magno Cabral Goiaba de la Pixabay
15 comments
AVETI CE ATI VOTAT. Ce bine mi pare ca a ti luat teapa,ha ha ha. Problema e ca sufera si altii pe langa cei care i au votat pe tradatorii si habarnistii astia analfabeti. Ce credeati ca taie pensiile si salariile cele nesimtite,corb la corb nu si scoate ochii.
Cred ca 250 de lei nu era o suma asa de mare, in comparatie cu alte sume…….luate de cei de sus…
Felicitări pentru ajutor, lăsați copii la urmă încurajați abandonul școlar. Unde sunt Tabletele, alocațiile de rahat.Sa aveți grijă de voi. Oare cine va mai votează peste câți va ani.
Sigur … pai se pute sa faca si ei ceva bun!!!
Daia cati mai multi parinti pleaca in strainatate si au copii acolo la scoala … Ce benefici ofera Guvernul cu ce ajuta copii dai scade natalitatea !!!!!
Este foarte bine pentru ca suma era insuficienta.Sper ca urmatorul guvern pnl-usr-plus sa ofere macar 1000 de lei, suma care ar arata cu adevarat grija fata de tanara generatie.
pensii speciale > bani pentru copii la școală
Ce vă trebe atâta educație.
Trebuie sa creasca alocatiile de hrana pentru “persoanele rpivate de libertate”private de libertate”, trebuie sa plateasca incompetentii din administratia publica, din politie plus pensiile lor speciale. Treburi serioase, nu gluma!
Huuu sa va fie rusine .cornul si lapte la lați tăiat, manualele nici nu mai exista in scoli.copiii noștri au nevoie de un sprijin .Nu aveti bani pentru elevii ?pentru acele vouchere ? Pai sa va zic eu ce sa faceti sa fie bibe TAITI pensiile nesimțite ca si voi sunteti la fel.pentru pușcăriași aveti bani ei sunt mai importanți decât viitorul acestei țări RUSINE
Au nevoie de bani pentru puscariasi, ei sunt mai importanti pentru viitorul tarii!
Oricum nu credeam ca vor face asa ceva, asteptam sa se razgandeasca.