Guvernul premiază cu fast medaliaţii de la Geneva. “Salonul este o maşinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a-și cumpăra o medalie pentru participanţi”, susţin alţi cercetători

1.103 vizualizări
SURSA: Gov.ro
Premierul şi ministrul Cercetării au premiat joi medaliaţii Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva. Într-un eveniment organizat la Palatul Victoria, eveniment care a început cu intonarea Imnului de Stat, premierul Viorica Dăncilă i-a numit pe cei premiaţi “deschizători de drumuri” şi a declarat că “munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor”. Pe de altă parte, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș şi Lucian Ancu, autori ai blogului Doi Mici si un Anc, scriu că “Salonul de Inventică de la Geneva este o mașinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a-și cumpăra o medalie și un oarecare prestigiu pentru participanți”.

Iată festivitatea de premiere de la Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat: 

Sunt onorată să fiu gazda dumneavoastră la Palatul Victoria. Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor.

Faptul că la această ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, dumneavoastră, cercetătorii români, ați reușit să prezentați lumii întregi invenții în domenii variate, arată o pregătire temeinică și solidă a școlii românești de cercetare. Aveți prețuirea noastră, a tuturor, pentru performanțele obținute și pentru reușitele de o asemenea anvergură în domenii importante pentru întreaga societate: sănătate, agricultură ecologică, industria prelucrătoare, transport prietenos cu mediul sau domeniul aeronauticii.

Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu. Fie că vorbim despre eliminarea impozitului pe salariu pentru activitatea de cercetare și creşterea veniturilor cercetătorilor sau de acordarea de burse pentru tinerii care se implică în activitatea de cercetare, ne-am preocupat să stimulăm proiectele  de dezvoltare a României.

Vreau să vă asigur că aveți întotdeauna un sprijin în Guvernul pe care îl conduc, vă apreciez munca și implicarea neobosită în proiecte care aduc beneficii tuturor cetățenilor.

Vă urez succes și cât mai multe realizări la fel de valoroase în activitatea dumneavoastră! În calitatea mea de prim-ministru vreau să vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați ridicat steagul României pe culmi înalte“.

Într-o reacţie la aceste eveniment, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș şi Lucian Ancu, au publicat un articol pe blogul lor. “Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii“, scriu aceştia, după care critică felul în care autorităţile aleg să promoveze acest eveniment.

“Ne grăbim să vă prezentăm palmaresul României la Salonul de Inventică de la Geneva de anul acesta, înainte ca MCI să vă pună în față vitrina cu premii și sacii de medalii câștigate de delegația noastră.

Cele 12 pagini A4 cu premii acordate în cadrul Salonului sunt accesibile aici. Medaliile nici măcar nu se pun la socoteală, așa cum vă spuneam mai jos, ele fiind fără număr. Practic, oricine participă la Salon primește cel puțin o medalie. Aceasta ține locul unei diplome de participare.

Ne-am uitat în cele 12 pagini de premii și le-am extras pe cele acordate de entități din România, respectiv pe cele primite de români și le-am sintetizat în figura de mai jos:

SURSA: mic-mic-anc.ro

Scenariul este parcă tras la indigo cu cel de anul trecut: România se premiază singură, prin Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și premiază invenții din Iran, Arabia Saudită, China etc., iar ei ne întorc favorul. Să nu uităm și de frații din Rep. Moldova care ne sunt alături la bine și la greu. Cu un asterisc este marcat și Centrul European pentru Cercetări Aplicate, cu nume pompos, dar de localizat în România.

Concluzia

Rămâne cum am stabilit anterior: Salonul de Inventică de la Geneva este o mașinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a-și cumpăra o medalie și un oarecare prestigiu pentru participanți (în rândurile celor care nu înțeleg ce înseamnă cercetarea și inovarea – iar aici, regretabil, trebuie să includem conducerea MCI) și o chestie total necunoscută pentru majoritatea lumii care face cercetare veritabilă*, pentru că timpul acestora este prețios și nu își pierd vremea cu prostii fără niciun rost!

* Probabil există și câteva excepții de la această regulă, adică cercetători buni care văzând publicitatea mare făcută acestor premii s-au lăsat furați de peisaj și au participat la acest salon. Nu vrem să-i jignim, doar să-i îndemnăm la mai multă precauție în alegerea evenimentelor de prezentare a invențiilor lor”, scriu cercetătorii în mesajul lor.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Instrumente digitale pentru școli și profesori ca să combată dezinformarea în rândul elevilor și să învețe competențe digitale, publicate de Comisia Europeană / În Europa, unul din trei elevi cu vârsta de 13 ani nu are competențe digitale de bază

Comisia Europeană a publicat, marți, orientări pentru profesorii de învățământ primar și secundar despre modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în clasele lor. În prezent, în Europa,…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Director de școală, despre corectarea digitalizată de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024: Dacă un evaluator dă zero puncte și un evaluator dă cinci puncte, cred că trebuie îmbunătățită aplicația

Iulius Timar, director Colegiul Național Onisifor, a declarat pentru Antena 3 CNN, în legătură cu evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, că aplicația trebuie îmbunătățită:…
Vezi articolul