Guvernul pregătește „tichete sociale” de 500 de lei pentru elevii dezavantajați, dar alocă bani doar pentru 85% dintre beneficiari – proiect de Ordonanță de Urgență

10.231 de vizualizări
Foto: ISMB
Guvernul pregătește oferirea de tichete sociale pentru sprijin educațional, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență de Urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi. Banii vor fi pe suport electronic, pe card, și vor putea fi cheltuiți pe rechizite școlare, materiale didactice și îmbrăcăminte sau încălțăminte. Însă bugetul alocat este cu 20 de milioane de lei mai mic decât cel necesar pentru ca toți elevii beneficiari să primească aceste ajutoare. Calculele arată că 42 de mii de copii și elevi din cei peste 300 de mii aflați în medii dezavantajate, adică 15%, nu ar avea acces la aceste tichete, din cauza bugetului prea mic.

Potrivit proiectului de OUG, Ministerul Educației a identificat peste 300 de mii de copiii din grădiniță, învățământul primar și gimnazial din medii dezavantajate, destinatari ai acestei măsuri care va fi aplicată prin fonduri europene, iar programul va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat prin acest proiect de OUG.

Tichetele de 500 de lei vor fi distribuite pe card (tichet electronic) pentru trei categorii de persoane:

  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Tichetele sociale au ca sursă de finanțare fondurile europene din Programul Operațional POAD 2014-2020.

Bugetul nu e suficient pentru numărul estimat de beneficiari

Autoritățile înființează prin acest proiect de OUG Schema Națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați, numită SNSED. Bugetul acestei scheme este de 130 milioane lei, buget care ar ajunge doar pentru 260.000 de elevi. Asta deși în nota de fundamentare a proiectului scrie că Ministerul Educației a trimis un document oficial Ministerului Fondurilor Europene, „adresa cu numărul de înregistrare MEC 105/DLR/17.07.2020”, prin care se precizează că, „la nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului țintă aferent măsurii reglementate de prezentul act normativ”.

Pentru ca bugetul să fie suficient pentru toți acești copii, suma ar fi trebui să fie de cel puțin 151.086.500 lei. Așa că banii nu vor ajunge pentru 42.173 de beneficiari finali, potrivit datelor prezentate în document.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se pot folosi de către elevi „pentru achiziționa, de la unitățile comerciale specializate, aflate pe lista unității emitente de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, materiale școlare și vestimentație necesare frecventării școlii”.

Dacă banii de pe tichete ar fi cheltuiți pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute, ordonanța prevede amenzi minime de valoarea unul salariu minim pe economie și maxime de până la 20 de salarii minime pe economie.

Foto: ISMB

6 comments
  1. Mareste alocatia in 7 mii de transe 7 mii de ani si baga in cu.rsul putorilor asistate din banii mei munciti. Rusine! Vor votati. Acuzau ca PSD da faina si ulei. Macar dadeau din banii alocati de partid pentru campanie, dar astia joaca bambilici pentru vot cu banul public din salariile oamenilor. La munca, asistatilor sociali cu” frezoane si depersie” !

  2. Este discriminare.
    Unde e dreptul la egalitate?
    Dacă nu poți da la toți, da mai puțin, dar sa dai la toți daca este nevoie, ca sunt tichete SOCIALE.
    IMPARTE FRĂȚEȘTE intre ei.

  3. Mulți dintre copiii dezavantajati provin din familii care iau ajutor social sau nu îl mai iau nici pe acela. Sunt multi copii din familii unde cel puțin un părinte este alcoolic și acele tichete vor fi cheltuiți pe băutură. Da se dau amenzi. Dar cine să le plătească și din ce? Încă hotărâre a unor incompetenți din guvern.

    1. Nu mai suport pomenile astea. Sintem un popor de milogi , fara demnitate. Cine si-a facut copii sa si-i creasca. Poate ar fi cazul de modificat si legea alocatiei pentru copii, ca legea actuala nu face altceva decit sa incurajeze fabricarea de copii pe banda rulanta tocmai de cei care ii trimit la cersit si nu la scoala , inmultind in viitor numarul asistatilor. La primul copil sa se dea alocatia integral, la al doilea 75% , la al treilea 50% iar de la al patrulea incolo nimic. Iar aiureli de genul ”laptele si cornul” si marul ar trebui desfiintate. Tot la fel si povestea cu tabletele . Degeaba dai tablete acolo unde nu e net si unde nici profesorii nu stiu cum sa lucreze on-line. E o risipa inutila cum a mai fost o data cind s-au dat 200 euro pentru cumparare de calculatoare elevilor din familii cu venituri mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima localitate din România care crește datorită Educației. Autoritățile din Ciugud, Alba, anunță că vor investi 9 milioane de euro din bani europeni în construcția unei noi școli, după ce vechea școală „ne-a rămas mică”

Primăria Comunei Ciugud anunţă câştigarea unui proiect european în valoare de peste 9 milioane de euro prin care va construi o nouă scoală, unitatea de învăţământ urmând a fi în…
Vezi articolul

Reacția Consiliului Elevilor la regulile pentru începerea școlii: Nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers / După trei luni de analiză, Guvernul este tot nepregătit

Autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, dar nu au rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o poziție pe tema…
Vezi articolul

Ministerul Educației „nu este interesat să vadă ce face un anumit copil, ci să vadă imaginea de ansamblu” la testările standardizate de săptămâna viitoare, spune secretarul de stat Sorin Ion / Fiecare copil va primi un cod de participare la test de la școală

Ministerul Educației „nu este interesat să vadă ce face un anumit copil, ci să vadă imaginea de ansamblu” la testările standardizate care vor fi organizate săptămâna viitoare în 329 de…
Vezi articolul