Guvernul pregătește terenul pentru prelungirea stării de alertă și după 31 decembrie 2020, potrivit unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de mâine. Ministerul Muncii propune prin acest document prelungirea măsurilor de reducere a programului de muncă pentru angajați până la 30 iunie 2021.
Este vorba despre proiectul de ordonanță de urgență privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială aprobate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, cu completările ulterioare.
În document fundamentarea urgenței este explicată astfel:
“Având în vedere evoluția situației epidemiologice din România ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor și restricțiile în dinamică privind desfășurarea activităților economice, prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă,
- întrucât prevederile art. 24 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, stabilesc acordarea unor măsuri de protecție socială până la cel mult 31 decembrie 2020,
- întrucât este necesar să fie asigurate măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020“
Iar în textul proiectului de OUG măsurile propuse se prelungesc până la 30 iunie 2020.
“Art. I – (1) Indemnizaţiile prevăzute la art. XI şi art. XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, se acordă până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevăzute de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare în care se reglementează restricţii, conform actelor emise de autoritățile competente”.
În Educație prelungirea stării de alertă are o serie de implicații – cele directe sunt:
- potrivit Legii 55/2020 nu se pot organiza concursurile de angajare pentru directori și inspectori școlari, putând fi organizate doar concursurile de angajare a personalului didactic.
- prelungirea stării de alertă are un impact asupra angajaților din toate domeniile, implicit asupra părinților și profesorilor, mai ales a celor care lucrează în sistem de telemuncă
- starea de alertă prelungită înseamnă păstrarea unor restricții și limitări ale unor drepturi, cum ar fi dreptul la o educație echitabilă, sau dreptul la formare profesională și formare continuă de calitate.
Foto: gov.ro
1 comment
Bună seara cu. Este posibil sa va bateți joc în asea fel încât dumneavoastră prelungiți starea încontinu. Mai si specificati ca reduceți programul când programul sa prelungit la 12 ore obligatoriu cei care au copii ce fac ? Imi puteți spune ca pe Patroni i-ati lasat sa ia singuri decizi si nu ii obligati! În tara la ei dacă ati lucra v-ati supune regulilor di tara respectiva la noi nu este posibil fiecare face ce vrea se calca pe cadrave sa isi vadă fiecare interesele RUSINE !!!! Cheqr nu puteți verifica prin restricti si patronilor????? Și sa faceți controale fără a primi mita ….