Guvernul introduce Programul „Săptămâna Verde” din școli în lista programelor finanțabile prin Fondul de Mediu. Urmează să fie adoptată și o hotărâre de Guvern, deci alte săptămâni de întârziere

2.508 vizualizări
Photo 158063123 | School © Pojoslaw | Dreamstime.com

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care programul “Săptămâna Verde” în școli este inclusă printre proiectele finanțate de Ministerul Mediului.

“Am creat cadrul legal pentru acordarea de finanţare Ministerului Educaţiei din Fondul de Mediu pentru derularea Programului ‘Săptămâna verde’. Este o discuţie mai veche pe care am avut-o împreună cu doamna ministru al Educaţiei, Ligia Deca, şi împreună cu ceilalţi colegi din Guvern să putem să finanţăm aceste activităţi, pentru că de multe ori ele sunt costisitoare, de multe ori ele presupun deplasarea copiilor la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri, lucruri pe care nu întotdeauna părinţii şi le permit. Şi, atunci, am decis să luăm o parte din bani şi vom reveni cu o hotărâre de guvern în acest sens pentru a putea să finanţăm şi acest program”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Practic, prin modificarea de azi, Ministerul Mediului a fost inclus și programul Săptămâna Verde printre beneficiarii banilor din Fondul de mediu. Potrivit OUG adoptată azi, fondul pentru mediu se utilizează pentru finanțarea proiectelor și programelor-pilot și a următoarelor categorii de proiecte și programe pentru protecția mediului:

Ministerul mediului nu a anunțat nici o sumă, ci doar că urmează să fie stabilite detaliile într-o hotărâre de Guvern. Asta va duce la noi întârzieri în finanțarea acestui program. Având în vedere că toate școlile au fost obligate să își planifice când vor desfășura activitățile de tip Săptămâna Verde, în lipsa unui act normativ aprobat care să conțină toate detaliile, activitățile vor fi plătite de părinți, așa cum prevede metodologia încă în dezbatere publică.

Informații de context

În urmă cu trei luni, ministrul mediului Mircea Fechet a spus la Radio România Actualități că “100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România, pentru finanţarea „Săptămânii verzi”. Tot atunci, Ministra Educației, Ligia Deca a confirmat întâlnirea care a avut loc pe această temă, dar de atunci nu a mai spus nimic în spațiul public despre cum vor primi bani școlile pentru a face activități specifice cu elevii.

La finalul primului modul de școală, pe 27 octombrie, directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor Mihai Drăgan a spus în cadrul unei conferințe de presă, că un proiect de metodologie pentru finanțarea Săptămânii verzi în școli s-ar afla în lucru la Administrația Fondului de Mediu.

“Acum se lucrează la un ghid de finanțare pentru școli, în valoare de 100 milioane de euro și la un alt ghid pentru organizarea activităților pentru rangerii junior, cum ar fi tabere și competiții în arii naturale protejate”, a spus Mihai Drăgan, fără să dea alte detalii. Nu se știe cum se vor repartiza banii.

  • Amintim, potrivit unei analize Edupedu, profesori și părinți s-au plâns de faptul că nu au fonduri pentru activitățile din Săptămâna Verde și au cerut ministerului să aloce bani pentru ca acest program să se desfășoare corespunzător, în special în mediul rural.

În context, nu numai că nu au mai avansat deloc discuțiile privind finanțarea activităților, dar atât de mare a fost preocuparea Ministerului Educației pe subiectul Săptămânii Verzi încât abia în urmă cu o săptămână a pus în dezbatere publică metodologia privind desfășurarea Săptămânii Verzi. Singurele modificări aduse documentului față de regulile de anul trecut, sunt 3 articole introduse în proiect care dau posibilitatea părinților să plătească aceste activități, articole identice cu cele din metodologia programului Școala Altfel.

Nu se cunoaște exact suma care va fi alocată de Fondul de mediu, dar dacă ar fi să împărțim suma de 100 de milioane de euro (n.red despre care vorbea ministrul în iulie) la numărul de elevi estimați ca fiind școlarizați în acest an, ar însemna 33 de euro per elev, adică circa 165 de lei. Împărțită la numărul de școli cu personalitate juridică, circa 6.000, potrivit raportului privind starea învățământului, finanțarea medie pe școală ar fi de 16.600 de euro.

Ministerul Educației a obligat școlile ca până la 1 octombrie 2023 să anunțe inspectoratele județene, când au programat activitățile din Săptămâna Verde, iar unele au programat deja în această perioadă, când nu există finanțare de la minister. Asta înseamnă că până când va fi gata acordul de finanțare, școlile care au ales să desfășoare Săptămâna Verde, trebuie să o facă din fonduri proprii sau ale părinților, cu respectarea noilor prevederi din metodologia încă aflată în dezbatere publică.

Edupedu.ro a scris că în București, peste 300 de școli au Săptămâna Verde înainte de vacanța de Paște de anul viitor, potrivit centralizării ISMB.

Până la aprobarea hotărârii de Guvern și a metodologiei, școlile apelează la unica opțiune rămasă – finanțarea prin asociațiile de părinți cu personalitate juridică.

Părinții pot decide să susțină, financiar, activitățile desfășurate în cadrul programului „Săptămâna verde”, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, însă este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor „Asociației de părinți” utilizate în derularea programului „Săptămâna verde”, conform art. 8.

Proiectul de metodologie privind desfășurarea Săptămânii Verzi mai prevede că școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”.

Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult).

Declarația ministrului Mediului despre Săptămâna Verde este la minutul 45:47
ORDONANȚA DE URGENȚĂ privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Citește și:
Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata

LISTĂ Peste jumătate dintre școlile din București au ales să desfășoare programele Săptămâna Verde și Școala Altfel legate de o vacanță, arată datele ISMB / Elevii din 143 de școli fac activități din aceste programe imediat după vacanța de toamnă, între 6 și 10 noiembrie. Peste 300 de școli au Săptămâna Verde înainte de vacanța de Paște

Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”, părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți / Absenţele elevilor se pun în catalog la rubrica „Purtare” – proiect
Școlile vor primi bani pentru a susține activitățile din Programul “Săptămâna Verde” / Ministerul Mediului anunță un acord cu Ministerul Educației în valoare de 100 de milioane de euro, dar nu se precizează de când va intra în vigoare
Școlile trebuie să comunice elevilor și părinților până pe 1 octombrie când sunt ”Școala altfel”, „Săptămâna verde” și vacanța mobilă din februarie, prevede ordinul cu structura anului școlar 2023-2024
Platformă pentru „Săptămâna verde”, lansată de Ministerul Educației și Ministerul Mediului cu trei zile înainte să înceapă programul / Ce resurse educaționale pot găsi elevii și profesorii
Școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe sau o oportunitate pentru ca elevii să aibă parte de o altfel de învățare? Analiză cu experți, părinți, profesori și elevi

1 comment
  1. Saptamana verde si Scoala altfel sunt niste monstruozitati care ar fi cel mai bine sa se tina in timpul vacantei de vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Școlile pot să își suspende activitatea și să treacă în online și în prezent, pe baza legislației în vigoare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce președintele Federației părinților și cel al Consiliului elevilor au cerut ca decizia trecerii în online să fie la școli, peste pragul de 6 la mie

„Și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online”, a spus ministrul Educației într-o declarație de presă, sâmbătă. Acest lucru este decis de…
Vezi articolul
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Funcția de educator-puericultor a fost introdusă în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, la un an și jumătate de când creșele au putut trece la Ministerul Educației

Funcția de educator-puericultor a fost introdusă în aplicația de salarizare a personalului din sistemul de Învățământ, potrivit unui fișier de instrucțiuni. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”,…
Vezi articolul