Guvernul înființează încă un post de secretar de stat la Educație, al șaselea, după ce doi dintre actualii demnitari sunt în concediu pentru campania electorală

3.198 de vizualizări
Foto: © Arturs Budkevics | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat vineri o Hotărâre prin care înființează un post de secretar de stat în organigrama Ministerului Educației, iar actul normativ a apărut luni în Monitorul Oficial. Hotărârea de guvern nu fusese pusă în dezbatere publică sau anunțată înainte de a fi aprobată, conform regulilor de transparență decizională. Înființarea postului cu numărul 6 de secretar de stat vine în contextul în care doi secretari de stat de la acest minister sunt în concediu, potrivit ministrului Monica Anisie, fiind în campanie electorală. Printre cei doi în concediu în prima săptămână de școală este inclusiv secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari.

Premierul Ludovic Orban se pregătește să numească un nou secretar de stat la Educație, dar nu în locul celor doi care au plecat în campanie electorală în perioada deschiderii școlilor, ci unul pe un post nou-înființat, potrivit HG 765 din 10 septembrie 2020. Actul normativ prevede:

“Art 16 se modifică și va avea următorul cuprins: (1) În cadrul Ministerului Educației și Cercetării își desfășoară activitatea 6 secretari de stat și un subsecretar de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului”.

Potrivit edu.ro, indemnizația lunară pentru un secretar de stat la Educație este de 16.640 de lei brut.

Portofoliul va avea în respondsabilitate învățământul preuniversitar, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta deși există un secretar de stat pe acest domeniu, Luminița Barcari, aflată în concediu de campanie electorală chiar la începutul anului școlar.

Hotărârea mai prevede că se înființează și un post de subsecretar de stat, post care a existat în organigrama veche, dar care de la redenumirea ministerului și comasarea acestuia cu Cercetarea nu mai figura în schemă. Se mai înființează și 500 de posturi în învățământ.

“Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 285.960 de posturi”, se arată în document.

Până acum în MEN erau 285.460 de posturi.

Ministerul Educației avea până acum 5 secretari de stat:

  • Dragoș Ciuparu la Cercetare
  • Gigle Paraschiv – Învățământ universitar
  • Luminița Barcari – învățământ preuniversitar
  • Dragoș Rădulescu – relația cu Parlamentul
  • Irina Kovacs – pentru minorități

© Arturs Budkevics | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.


1 comment
  1. Nu va este rusine? Voi infiintati posturi pentru ca secretarii intra in concediu la deschiderea scolii sa faca capanie electorala si profesorii se chinuie sa distanteze 35 de copii si nu vreti sa angajati oamenii care au luat titularizarea si nu au post? Imi vin multe la gura, dar las lumea sa va judece…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Constantin Ichim / Foto: Arhiva personala

Articol susținut de Fundația Orange

Educație digitalizată la sat. Exemplul școlii cu 4 note de 10 la Evaluarea Națională, după intrarea în proiectul Digitaliada, introducerea Informaticii ca materie obligatorie și a orelor remediale. Constantin Ichim, director: Mi s-a dat foarte multă încredere

Pot face profesorii performanță și carieră la școlile din sate? Digitalizarea educației îi poate ajuta pe copiii și profesorii din mediul rural? Cu o pondere de 83% a copiilor care…
Vezi articolul

LISTĂ Concursurile și olimpiadele școlare pentru care elevii pot primi bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2024-2025 / Sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive. Nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale

Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2024-2025 sunt cele publicate în câteva liste…
Vezi articolul

Elevii maghiari se pare că au avut rezultate mai bune la PISA 2022, decât cei care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss / Pentru prima dată, performanța învățământului în limba maghiară din România a fost măsurată separat

„Una dintre noutățile PISA 2022 a fost că performanța sistemului de învățământ în limba maghiară din România a fost măsurată separat. Se pare că elevii care studiază în limba maghiară…
Vezi articolul

Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021? Cîmpeanu: La data de 1 octombrie vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme, inclusiv din perspectiva creșterilor salariale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori în câteva zile creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului…
Vezi articolul