Guvernul impune burse pentru elevi de minimum 100 de lei. În țară primăriile dau burse între 8 lei și 1.000 de lei

1.691 de vizualizări
Guvernul revine la forma inițială a proiectului de HG privind cuantumul minim al burselor pentru elevi și impune 100 de lei prag minim, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului. Asta după ce proiectul de hotărâre de Guvern care stabilea acest cuantum a fost modificat în perioada dezbaterii publice și în loc de 100 de lei prag minim, prevederea s-a transformat în „pragul minim va fi valoarea acordată de autoritățile locale în anul școlar precedent”.

UPDATE: La o oră după anunul oficial Guvernul retrage afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și ale purtătorului de cuvânt Nelu Barbu, privitoare la adoptarea unui proiect de HG privind pragul de 100 de lei impus autorităților locale pentru acordarea burselor pentru elevi, potrivit unei rectificări făcute de Guvern. La scurt timp după anunțul oficial, reprezentanții Guvernului au anunțat Edupedu că „a fost vorba despre o greșeală a celor de la Ministerul Educației”.

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social acordate, începând cu anul școlar 2019-2020, elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, va fi de 100 de lei.

Decizia a fost luată în ședința de Guvern din 4 septembrie.

Bursele se alocă din bugetele locale ale localităților de care aparțin unitățile de învățământ, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Și deși sunt obligatorii, până acum nu exista un prag minim pentru sumele acordate elevilor.

Pe 29 mai 2019 proiectul de HG era pus pe site-ul ministerului Educației cu pragul de 100 de lei inclus.

După care în luna iunie proiectul a fost modificat și prevedea următoarele:

„Cuantumul minim este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019. Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”.

”Suma minimă de 100 de lei a fost stabilită ținând seama de numărul și de cuantumul mediu rezultat din centralizarea și analiza datelor cu privire la aceste categorii de burse, acordate în anul școlar 2018-2019, transmise de către inspectoratele școlare. În urma acetsei analize, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei până la 1.000 de lei”, potrivit declarației purtătorului de cuvant.

FOTO: gov.ro


2 comments
  1. Niște mincinoși, nu s-au dat, în patru ani de gimnaziu, niun fel de burse de merit, deși fetița mea a avut 10 pe linie, și nici nu a fost recompensată în vreun fel până la ora asta. Să vedem la liceu ce va fi!? Și, statul acesta mai vrea să rămâi în țară să muncești? O mare ticălosenie ce se întâmplă! Să termini toți anii cu 10 pe linie și la evaluare națională să obțină 10 și 10,iar statul să mintă că au legi obligatorii prin care recompensează performanță!? MINCINOȘII !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR cere Guvernului Ciolacu “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” și să le dea banii pentru transport: În plină iarnă, elevii din aproape jumătate din ţară sunt lăsaţi să meargă pe jos la şcoală

USR a cerut Guvernului “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” şi să dea banii necesari transportului şcolar din toată ţara, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

VIDEO Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației / Trebuie să mergem cumva înspre un model care să combine finanțarea per elev cu o finanțare bazată pe performanță

Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, despre relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Oficialul a vorbit…
Vezi articolul

UPDATE Noul Minister al Educației și Cercetării are cu 95 de posturi mai multe față de câte aveau Educația și Cercetarea la un loc în fostul guvern, potrivit unui proiect de HG. Explicația ministerului

Hotărârea de guvern pentru organizarea noului Minister al Educației și Cercetării, pusă în dezbatere joi seară, arată o creștere a numărului total de posturi față de precedentele ministere separate în…
Vezi articolul