Guvernul, dat în judecată de elevii din Constanța pentru deblocarea reducerilor la transportul județean

1.225 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii din Constanța au dat în judecată la începutul săptămânii Guvernul Orban, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării, pentru a anula o hotărâre de guvern “care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean”, anunță Asociația Elevilor din Constanța.

Tinerii le cer, totodată, premierului Ludovic Orban și ministrului educației, Monica Anisie, “să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor”.

Asociația Elevilor din Constanța explică, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că au început demersurile pentru obținerea reducerilor elevilor la transportul județean – așa cum prevede legea educației – printr-o acțiune în justiție împotriva Consiliului Județean Constanța. Însă Tribunalul Constanța a respins cererea inițială, “motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Județean să acorde reducerile, fundamentând pe două acte normative:

  • Ordinul Ministrului Învățământului nr. 4055/1996 (abrogat, în urma demersurilor AEC de către Ministerul Educației, prin OMEN nr. 4223/2019) și
  • HG nr. 309/1996″.

Motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicție legislativă. Art. 84 din Legea educației prevede dreptul elevilor la ‘tarif redus’ pentru transportul județean. Acest drept presupune obligația operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceștia să primească din partea consiliilor județene, compensații de serviciu public care să acopere pierderile suferite”, susține AEC.

Asociația precizează că “acest procedeu a fost adoptat de România și prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuși, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), ‘elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare.'”.

Aceasta este o contradicție, deoarece presupune faptul că unitățile de învățământ primesc banii pentru aceste reduceri, ci nu operatorii, așa cum ar fi firesc din punct de vedere economic. În schimb, din 1996 și până în momentul de față, din discuțiile purtate în decursul acestui an cu reprezentanții direcției de finanțe a MEC, nu s-au acordat niciodată bani către școli în vederea decontării reducerilor elevilor la transportul județean”, avertizează elevii.

Asociația Elevilor din Constanța atrag atenția “asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii”.

În acest sens, Asociația Elevilor din Constanța a transmis încă din luna aprilie o cerere către Guvern, prin care solicitam abrogarea acestui act, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic și juridic actual. Din cauza faptului că nu am primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociația Elevilor din Constanța a inițiat o acțiune în anularea acestui act normativ. Solicităm, pe acestă cale, domnului Prim-ministru al României, Ludovic Orban, dar și doamnei ministru al educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor”, se arată în apelul lansat de Asociația Elevilor din Constanța.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful cancelariei premierului: Cunoaștem poziția societății civile. Angajarea răspunderii pe OUG 51 stabilește cadrul pentru organizarea licitațiilor pentru noii operatori de transport și licențe până la 1 iulie 2021

“Cunoaștem poziția societății civile” cu privire la angajarea răspunderii pe OUG 51 privind transportul elevilor, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, întrebat dacă Executivul a luat la cunoștință acuzațiile Asociației…
Vezi articolul