Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri un proiect de hotărâre prin care suplimentează bugetul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) cu suma de 1,97 milioane lei, din care 845.000 de lei sunt pentru indemnizațiile membrilor acestei instituții fantomatice, scrie G4Media.ro.
Banii sunt dați din Fondul de rezervă bugetară.
Potrivit proiectului de HG, se aprobă suplimentarea bugetului Academiei Oamenilor de Știință din România cu suma de 985 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, la capitolul 53.01 „Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare”, respectiv la titlul 10 „Cheltuieli de personal” suma de 140 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor de personal, iar la titlul 59 „Alte cheltuieli” suma de 845 mii lei, pentru indemnizațiile membrilor academiei.
Context. Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție controversată, fondată – printre alții – de Ecaterina Andronescu. Academia a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual, după cum a scris Edupedu.ro.
O anchetă Digi24 a arătat că AOSR este una dintre academiile care primesc oameni politici care nu “au loc” în academia romana. “Sunt nişte personalităţi extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie. Ştiţi cât este această indemnizaţie, câteva sute de lei“, declara în 2020, pentru Digi.24 Adrian Badea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR).
Citește articolul complet pe G4Media.ro
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Orice este posibil într-un stat nereformat ca România, în care coruptia a ajuns la rang de principiu, justificat în mod tembel prin afirmatia unui PSD-ist ajuns la putere: „pentru că putem”.
Ceea ce se întâmplă în învătământ cu sistemul preferențial de acordare a gradațiilor de merit nu este o surpriză. Astfel de lucruri necurate se întâmplă si la case mai mari. Un exemplu este Academia oamenilor de știință (AOSR), o academie fantomă finanțată de la bugetul de stat. Pentru că nu au fost primiți în Academia Română, politicienii și-au înființat academii paralele, pentru bani în plus. Aşa au ajuns sute de persoane să primească de la statul român, pe lângă pensii şi alte venituri, indemnizaţii lunare pentru activitatea didactică şi ştiinţifică pe care au avut-o de-a lungul vieţii. În ţara nostră, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Printre acestea şi Academia Oamenilor de Ştiinţă care are peste 350 de membri. Deloc întâmplător din aceasta fac parte mulţi foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu. Oamenii de bun simţ spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri şi nu să fie finanţate din bani publici.
Vezi:https://www.edupedu.ro/digi-24-academiile-paralele-cu-politicieni-care-nu-au-loc-in-academia-romana-platiti-din-bani-publici-oameni-din-parlament-care-voind-sa-fie-ei-insisi-academicieni-au-si-reusit-explica-eugen-s/
…dar nu-s bani pt profesori!
…dar nu sunt bani pentru profesori!
Invatamantul poate sa mai stea in moarte clinica!
bun de știut..
uite de ce presa este a patra putere in stat.
chapeau!