Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul – proiect

2.956 de vizualizări
Foto: © Dmitry Marchenko | Dreamstime.com
Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare propus pentru anul 2025 introduce restricții privind facilitățile de transport pentru studenți. Propunerile din proiectul publicat duminică la prânz de Ministerul Finanțelor limitează considerabil flexibilitatea și accesul studenților la alte activități educaționale sau culturale în afara centrelor universitare, după cum au criticat și reprezentanții organizațiilor de studenți.

Mai precis, reducerile de 90% pentru transportul feroviar vor fi disponibile exclusiv pe ruta dintre localitatea de domiciliu și orașul unde se află universitatea, eliminând alte rute din lista celor eligibile.

În ceea ce privește transportul public local, reducerile de 90% pentru autobuz și metrou se aplică doar în localitatea unde este situată universitatea, eliminând posibilitatea de a beneficia de aceste reduceri în alte zone.

  • De menționat că prima formă a OUG-trenuleț care a circulat „pe surse” zilele trecute prevedea o tăiere a reducerii de la 90% la 50%, condamnată de Uniunea Studenților din România recent, însă în proiectul actual este de 90% cât prevede de altfel legea educației 199/2023.
  • Proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanțelor duminică poate fi descărcat mai jos din articol. Documentul urmează să fie discutat în ședința de Executiv a Guvernului Ciolacu 2 de luni, 30 decembrie.

Iată ce prevede articolul XXIX din proiect:

Art. XXIX

  1. În anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar.
  2. În anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar, în localitatea în care își are sediul instituția de învățământ superior”.

Aceste prevederi mențin limitările introduse în versiunile anterioare ale proiectului de OUG-trenuleț, în pofida criticilor formulate de organizațiile studențești, care au cerut Guvernului să nu limiteze reducerile în 2025, pentru a susține în continuare mobilitatea studenților la nivel național și accesul la activități extracurriculare.

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de OUG-trenuleț cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, publicat pe 29 decembrie de Ministerul Finanțelor:

Foto: © Dmitry Marchenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Atac al Guvernului Ciolacu la profesori și personalul din școli: prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, obținute cu trei săptămâni de proteste și mitinguri în stradă, în greva generală istorică din mai-iunie 2023, pe cale să fie anulate de ordonanța-trenuleț
Alianța Organizațiilor Studențești solicită Guvernului să renunțe la limitarea reducerilor pentru transportul studenților, din proiectul de ordonanță „trenuleț”: „Un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent”
Protest al organizațiilor studențești față de intenția Guvernului de a elimina o parte din reducerea la transportul local și metrou, precum și de a aplica reducerile pentru tren doar la rutele între domiciliu și facultate

2 comments
  1. Criticile elevilor sunt populiste si nu reflecta realitatea ce necesita drastice masuri ca sa se poata construi un buget sustenabil pentru 2025 dar nici valoarea reducerilor pentru studenti din spatiul UE si al Europei intregi. Reducerile pentru studenti in Romania sunt deja printre cele mai generoase si tari cum ar fi Germania, Franta, Italia si Austria au reduceri mai mici si mai constranse de la guvernul national. In schimb, ca si in Romania, exista alte reduceri la nivel regional si de localitate, la nivel de cooperare intre universitati si companii de transport sau de la universitati insele prin diverse programe de finantare nationale, europene sau cu companii private drept sponsori. Pentru o mai bogata si diversa schema in aceasta directie, deci nu direct de la guvernul national, se pot organiza studentii sa obtina mai multe reduceri.

    Studentii care critica masura mai si induc in eroare ca asta ar fi o masura negativa pentru studentii din medii defavorizate sau cu situatie financiara scazuta, provenind din familii cu venituri mici, etc. caci pentru asemenea categorii exista deja alte subventii si se pot crea si altele. O alta inducere in eroare e despre calatoriile de acces la biblioteci, la tabere, la stagii, la concursuri si la orice alte programe si evenimente studentesti. La fel, pentru toate acestea se poate aplica punctual pentru finantarea partiala sau totala a calatoriilor, exista deja diverse carduri si bilete de calatori nationale, europene si internationale pentru studenti cu reduceri valoroase, si studentii se pot organiza sa fie si mai multe, prin diverse colaborari intre universitati sau dintre universitati si companii de transport sau companii private drept sponsori.

    Deci, punctual pe acest subiect, studentii critica populist o masura care, desi nu este confortabila, este binevenita. Fiecare categorie trebuie sa isi vada lungul nasului caci nu doar in 2025 dar si in anii ce vor urma, societatea va trebui sa isi calculeze bugetele mai strict ca de obicei, deci inclusiv bugetul de stat.

    Ca exista destule alte locuri unde masurile de creare a unui buget realist trebuie aplicate si din pacate nu sunt, asta e alta treaba si categoric se merita dezbaterea si eventual critica, dar totusi una constructiva. Cea a stuentilor pe acest subiect, deci punctual la acest subiect, nu este una constructiva, ba din contra, este una alarmant de vanitoasa si populista.

    Fiecare trebuie sa participam cu o mai buna strictete la bugetul national.

  2. Oricum și la ora actuală la metrou sau stb in București orice elev sau student din alta parte a țării nu beneficiază de nici o reducere atunci cand vine in București(doar cei din București au aceste reduceri)deși toată lumea plateste ptr aceste transporturi. Este groaznică aceasta ordonanța de urgență emisă de așa zisul guvern care nu face decât rău întregii țări. In loc sa dezvolte mai mult îngroapă țara cum mereu a făcut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, despre proiectele legilor Educației Deca: Legea educației este cea mai importantă lege a unei țări, o operație pe creierul deschis al unei națiuni. Are emitentul autoritatea morală în acest moment și autoritatea politică pentru a propune o astfel de lege?

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educației nr. 1/ 2011, spune că “principala atribuție a unei legi a Educației este să stabilească un…
Vezi articolul