Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare garanțiile ferme din timpul grevei de-a le mări salariile

5.172 de vizualizări
Raluca Pantazi / Foto: Arhiva personală
Cea mai mare minciună servită profesorilor pentru a-și încheia greva de proporții din vară și care l-a făcut pe Marcel Ciolacu premier al României a fost Ordonanța de Urgență de majorare cu 39,4% a salariilor, conform calculului făcut pornind de la salariul debutantului. La nici 6 luni de la garanțiile ferme concretizate printr-o OUG care a pus capăt grevei profesorilor și care a instalat în funcție Guvernul Ciolacu, miniștrii PNL ai Finanțelor și Justiției vor să pună pe masa Executivului o nouă Ordonanță de Urgență care prevede o majorare de doar 13% a salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie, potrivit surselor noastre. Greva care a scos sărăcia în stradă în vară, când profesorii au cerut dublarea salariului debutantului care atunci era 2.400 de lei, a fost stopată printr-un act normativ care este pe cale să devină cea mai mare țeapă dată în ultimele două decenii de un guvern profesorilor.
  • Concret, un profesor debutant ar fi trebuit să primească de la 1 ianuarie 2024 salariul de 4.600 de lei pe lună, conform OUG care a pus capăt protestelor, adică cu 1.300 de lei în plus față de cât are în prezent după majorarea salarială etapizată care a pus capăt grevei. În momentul debutului protestelor, salariul profesorului debutant era de 2.400 de lei.

„Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”, spunea pe 15 iunie 2023 Marcel Ciolacu, pe atunci doar președinte al PSD. Promisiunea fermă era livrată în discursul prin care cerea și obținea votul de încredere al Parlamentului României, pentru învestitura cabinetului Ciolacu.

Tocmai greva profesorilor a fost cea care i-a furat lui Ciolacu două luni de șefie a Executivului, amânând rocada anunțată ritos de președintele Klaus Iohannis, „tatăl” României Educate. Premier „wanna be” la acea vreme, Marcel Ciolacu refuza să preia de la Nicolae Ciucă funcția de șef al Executivului, „până nu rezolvăm problema profesorilor”.

Premierul liberal din momentul grevei, Nicolae Ciucă a încercat să rezolve „problema profesorilor” întâi introducând promisiunea că va majora salariile în acte fără nicio putere – în memorandumuri. Apoi creșterea a fost menționată în Nota de fundamentare a unei ordonanțe, fără să mai ajungă și în actul normativ propriu-zis, pentru ca încă o încercare de manipulare a Guvernului Ciucă să fie introducerea promisiunii în Preambulul unei ordonanțe. Nicolae Ciucă, premierul care nu știa cum să scape mai rapid de cartoful fierbinte al grevei și de caznele funcției de șef al Executivului, a încercat să mintă și să manipuleze profesorii că le va crește salariile în moduri greu de crezut că pot fi exercitate de al patrulea om în stat, pentru ca până la urmă „să fie nevoit” să o introducă în textul unei Ordonanțe de Urgență.

O OUG apărută pe filieră liberală, cu care premierul Marcel Ciolacu este pe cale să se șteargă pe mâini la doar 6 luni de la semnare, dacă va adopta noua Ordonanță de Urgență consultată de Edupedu.ro.

Potrivit surselor noastre, proiectul acestei Ordonanțe de Urgență (OUG) care amână creșterile salariale pentru profesori a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, ambele conduse de liberali, dar liniile directoare au fost transmise de către vicepremierul PSD Marian Neacșu. Același Neacșu ce în luna mai era numit de Ciucă șef al echipei de negociatori ai premierului în întâlnirea cu sindicatele din învățământ. Tot Neacșu, din funcția de secretar general al Guvernului, mințea de la pupitrul oficial că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesorii aflați în grevă generală (Sursa și detalii).

Profesorii au refuzat în repetate rânduri promisiunile guvernului condus de Ciucă atunci, spunând că nu au încredere. Și câtă dreptate au avut. Acum, un proiect de OUG inițiat chiar de PNL încearcă să amâne promisiunea care a reprezentat momentul 0 al Guvernului Ciolacu.

Proiectul de OUG care amână majorările salariale ale profesorilor și banii pentru Educație reprezintă testul integrității pentru premierul Marcel Ciolacu. Își va încălca promisiunea de a livra „la milimetru” ceea ce a promis? „Va face dreptate dascălilor” sau va călca în picioare chiar agreementul care l-a făcut premier, transformând România după chipul și asemănarea sa – într-un stat țepar?

De remarcat că proiectul de OUG care taie banii în Educație vine în aceeași săptămână în care OCDE a publicat rezultatele celei mai importante testări educaționale internaționale: PISA. România se află pe poziția penultimă în Uniunea Europeană la matematică, științe și lectură/citire, pe ultimul loc din cele 81 de state și economii la echitatea în educație și cu un analfabetism funcțional de aproape 50% la Matematică. O realitate prezentată de ministrul liberal al Educației, Ligia Deca, ca o adevărată reușită a sistemului românesc de învățământ, care dă dovadă astfel de „reziliența” de-a rămâne la coada Europei.

Greu de înțeles veselia cu care ministrul Liberal a anunțat în conferință de presă rezultatele dezastruoase, într-un eveniment de-o relaxare și bucurie care frizează nebunia. 

Nu am auzit la conferința organizată de Ministrul Educației, Ligia Deca, niciun anunț cu privire la modificări de substanță pe care să le aplice, ca urmare a dezastrului constatat. Niciun cuvânt despre faptul că și-ar fi informat președintele și premierul cu privire la situația de criză din educație. Nicio un semn de rușine că tocmai ea a introdus în noua lege un examen dublu pentru admiterea la liceu, când tocmai am aflat că suntem ultimii din toate statele testate de OCDE la echitatea în educație.

Ba veselia nebună de marți a arătat ca și cum întreg Ministerul ar fi răsuflat ușurat, având conștiința lucrului prost făcut cu temeinicie ani de zile înainte.

În fața singurului audit extern al sistemului public de învățământ, ești obligat să te comporți ca om de stat. Nu poți să continui, ca ministru, să ai comportament de secretară care face PR deșănțat propriului președinte și Minister. Și este uimitoare capacitatea de regres a tinerei ministre, care face PR ca pe vremea lui Udrea, când totul se umplea de mesajele postacilor PDL-iști în subsolurile site-urilor de știri; la fel s-a întâmplat acum, cu laude copy-paste la postarea de marți a Ligiei Deca, referitoare la testele PISA. Profesoară într-o universitate care creează specialiști în comunicare, Ligia Deca face o restaurație inclusiv în acest domeniu. 

Ce va face Ligia Deca în Guvernul condus acum de social-democratul Marcel Ciolacu, la discuțiile pe noua Ordonanță de Urgență? Un proiect de act normativ care taie promisiunile al căror garant s-a autointitulat chiar ministrul Educației. Ce așteptări de moralitate putem avea, însă, de la o ministră care oferă publicului realitatea trunchiată: în urmă cu doar două zile a scos din raportul OCDE tradus în română graficele care arată creșterea analfabetismului funcțional și scăderea sentimentului de apartenență la școală al elevilor. Oare se va lupta acum pentru salariile profesorilor pe care i-a felicitat ieri pentru rezultatele la PISA? Sau va fi rezilientă în fața cererilor acestora și pe deplin umilă în fața politicienilor care-i conduc guvernele, pentru a le mulțumi pentru încă o săptămână de șefie a Educației?

PS: Același proiect de Ordonanță de Urgență livrat de miniștrii PNL ai Finanțelor și Justiției, la directivele social-democratului Marian Neacșu, taie și finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de noile legi ale educației Deca-Iohannis. În privința finanțării educației, aceste legi care promit schimbare nu schimbă nimic: ministra și guvernul perpetuează modelul prorogărilor de la un an la altul, aplicat și pentru cei 6% promiși în legea de acum aproape 13 ani. O reziliență uimitoare în funcție de care Deca ar da dovadă inclusiv în fața propriei creații, dacă nu va demisiona la aprobarea unei astfel de OUG.


28 comments
  1. De ce nu au cerut profesorii un lucru de bun simt , salarizarea unitara in sistemul public ? Cum poti sa ceri ca salariul net al unui profesor debutant cu studii superioare sa fie egal cu salariul mediu pe economie( sector privat si public) ?
    Tot timpul profesorii se compara cu magistratii, dar nu se compara cu inginerii din sectorul privat sau din sectorul public. Cand alegi meseria de profesor stii ca nu vei avea un salariu mare dar ai timp liber, concediu de paste si craciun, raspundere didactica care nu se compara cu raspunderea din alte domenii de activitate.
    Si inca o eroare in salarizarea profesorilor despre care nu vorbeste nimeni este aceea ca salariul unui profesor de top, de la un liceu bun este aproximativ comparabil cu cel al unui invatator cu studii superioare de la o scoala obisnuita. A fi profesor de matematica, fizica, chimie, biologie, informatica, la un liceu cu elevi foarte buni te solicita intelectual extraordinar de mult si putini profesori au capacitatea intelectuala de a face fata acestei provocari.

    1. Eu nu-nteleg de ce trebuie să ne dăm cu părerea asupra tuturor subiectelor, mai ales cele care nu ne privesc, nu le înțelegem și nu putem avea o perspectivă de ansamblu. Perspectiva ta e tipică, extrem de limitată.

      ‘Ai timp liber, răspunderea didactică nu se compara cu cea din alte domenii.’

      Prostiile pe care le-ai scris mai sus sunt de Doamne Ferește. Noroc că m-am oprit din citit acolo, nici nu vreau să știu ce ai scris mai departe.

    2. așa , da la facultate sa fi asistent la facultatea de informatica , sa predai inteligență artifiala la anul trei , nu i solicitant? acolo nu i top??
      pe 2800 până mai ieri cand s o facut 3300 parca.. vorbesc de roni nu de euro SI vb de un fost sef de promoție nu de o lepădatura.
      chiar ca numa prostii ai scris..

  2. Teapa era daca nu dadeau aceasta marire.
    De ce nu avem legea salarizarii?
    Sindicatele au negociat marirea in functie de o lege care nu exista.

    1. legea cica o dau dupa alegeri . adicatelea sa iasa ei și pe urma mai vedem.
      da cei din administratie , justiție , sanatate ,aparare etc cum sunt platiți daca nu exista legea sal. unitate?
      -uite așa bine ! ca la ei se poate .

  3. Nu știu de ce mai exista sindicate în învățământ? Niște nesimțiți. Cele mai mari sindicate din tara, nu au dat nimic…
    La Spiru Haret , sunt, mi s-a suspendat Contractul de Munca, pe perioada Grevei, nu am văzut de la Sindicat 1 Leu. Azi mi-au dat 150 lei pentru PORC.
    SUNT MAI RAU CA POLITICIENII..

  4. de ce sunt înghețate sporul de solicitare neuropsihica la valoarea din 2018??
    și sporul de doctorat la fel e inghetat
    cu ce drept mă mai trimiți anual la expertiza psihiatrica?!( așa e prevăzut în noua lege învățământ universitar, controale psihiatrice ( nu psihologice)
    da la judecătorii care trag de termene pina se prescriu faptele , nu le ATI înghețat nimic??
    clasa politică , tagma de pus ariabili. ceva ce n am văzut,, cred că doar in Coreea de Nord mai exista astfel de mecanisme de intimidare , cu inspectorate și inspectii , și sancționarea grevelor cu întreruperea vechimii în muncă , cu consecințele de rigoare prevăzute ..Și la urma cu traducerea selectivă a rezultatelor testelor pisa,
    și cu cerințe suplimentare puse în circa profesorilor mai ales în preuniversitar , ceva de groaza.
    și la urma le arunci 13% in bataie de joc
    asta a fost de la început gandita împreună cu liderii de sindicat , de asta ieșeau ăștia prin toamna cu gura strânsă pungă de la convorbirile cu guvernul.

  5. PNL si PSD- aceeasi mizerie. Coalitia guvernamentală nefirească incropită din cele două găsti după mintea idioată a lui Klaus Iohannis clamează nevoia de reforme , dar nu au curajul să treacă de la vorbe la fapte, in timp ce România se confruntă cu o criză economică generată de deficitul bugetar excesiv. Ba mai mult coalitia aflată la guvernare cu o majoritate confortabilă in parlament, demonizează permanent opozitia si in special USR-ul, pentru aproximativ un an cât a fost la guvernare în perioada 2020-2021. Acesti incapabili care ne guvernează reprosează tocmai USR-ului singurul partid reformator că făcut Programul National de Redresare si Rezilientă pentru atragerea de fonduri europene , care include o serie de reforme reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, precum:
    -Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate;
    -Reforme în politica fiscală;
    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică centrală si locală;
    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
    -Transport fără emisii de carbon;
    -Energie Regenerabilă.
    In loc sa treaca la reforme, Marcel Ciolacu face pe prostul spunand ca la guvern nu exista PNRR-ul: “Ca să vă mai spun un lucru: am dat și eu ca prim-ministru al României să mi se pună și mie PNRR-ul la dispoziție. Nu există. Dacă dumneavoastră ați mai auzit așa ceva: în Guvernul României proiectul PNRR-ului nu există.”
    În replică, fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea din partea USR, care a elaborat PNRR, a spus că marcel Ciolacu minte și a publicat link-ul către PNRR: – https://mfe.gov.ro/pnrr/.
    De asemenea, reorganizarea administrativ- teritorială a României a devenit o necesitate, cu atât mai mult cu cât există unități administrativ-teritoriale în țară care nu se pot întreține singure. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    In acest caz, Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
    In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României. (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
    Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, zace in sertarele Parlamentului, in timp ce presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu catadicseste să- pună pe ordinea de zi, dar se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
    De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse. Cu atat mai mult cu cat fiind vorba de un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, acesta ar putea fi completat cu un articol care sa prevada si abrogarea acordarii pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor și președintilor, respectiv vicepreședinților de Consilii Judeteane.
    (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

    1. Punctual, care e rostul comentariului tău aici? Ai citit articolul? Măcar titlul?

      Fix d-asta mai aveau chef profesorii. La articolele care vorbesc despre țeapa pe care sunt pe cale s-o încaseze, sa mai vină și promotorii USR-ului.

      Doamne ferește!

  6. Dacă profesorii nu se întorc în grevă, atunci Educația își merită destinul dictat de un Ciolac, o Deca și mulți alții precum ei. Greva este singura soluție împotriva nesimțirii!

  7. Vreți să știți mărirea medie acordată astfel? (13*12+7*5)/12=15.9%
    Deci țeapă de mărime PSDNL-ista, partide de mincinoși care au bătut palma cu sindicatele conduse de trădători.

    1. Nu este procentul de 40% dar 16% acopera inflatia, oricum este mult bine decat amanarea de 2 ani pentru a aduce salariul la grila din 2022. Am fost amanati 2 ani de zile pentru o marire de 200-300 lei net.

  8. țeapă..
    țeapă din nou..
    această “mărire” abia acoperă inflația.
    nu este o mărire,ci un praf in ochi.
    greva trebuie reluată dacă vreți cu adevărat să vă apărați drepturile..

    1. Liderii de sindicat ne-au dat teapa, ei au negociat majorare etapizata.
      Economia este pe butuci sa nu ne trezim cu taieri in 2025 sau majori de taxe la salariul brut.

  9. Din păcate, s-a adeverit ceea ce scriam întrun comentariu anterior. Din nou cadrele didactice, precum și ceilalți angajați din sistemul de educație au fost țăpiți. Nu am avut nicio îndoială că așa se va întâmpla. Ce le rămâne de făcut angajaților din sistemul de educație? Cum vor aborda liderii sindicali situația de față, cum se vor mai prezenta ei în fața membrilor de sindicat? Din nefericire pentru voi dragi concetățeni care lucrați în sistemul de educație, ați rămas din nou de căruță. Asta, ca să înțelegeți odată pentru totdeauna că, actuala clasă politică își dorește ca societatea românească să fie menținută într-un analfabetism funcțional din ce în ce mai crescut.

  10. In media se discuta ce categorii primesc procente mari pentru majorarea de salariu. Dar ei nu compara cat inseamna aceasta marire in valoare neta, este fix ca la pensii unde cei speciali primesc si mai multi bani iar cei amarati cateva sute de lei.

  11. Asta au rezolvat sindicatele când au decis unilateral ieșirea din grevă, au tradat ca de fiecare data. Nu inteleg de ce le mai platesc colegii mei cotizatia …

  12. Cu banii economisiți se vor plăti fabricile de troli, emisiunile simandicoase la televiziunile de partid, sinecuriștii care șterg comentariile negative, slujind doamnei Mincină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniela Vasile, profesor: Modelul hibrid, cel mai dificil de implementat la nivel de clasă, dar cu cea mai mare flexibilitate și oportunități. Cum se face învățare de tip hibrid cu o clasă inversată

În timp ce societatea este blocată în discuții superficiale si contradictorii, generate de o implementare deficitara a conceptului de învățare online în lunile martie-iunie, o discuție mai productivă ar consta…
Vezi articolul

(P) Lioara Ivanovici, profesorul cu cei mai mulți elevi medaliați la Olimpiada Națională de Matematică de anul trecut, despre Școala “a la Păltiniș” creată de platforma upper.school: Pentru acești copii îndrăgostiți de matematică, treptat ea devine o altă formă de a fi

Pregătirea digitală a copiilor care îndrăgesc matematica s-a transformat, peste noapte, într-o cerință-normă a școlii transferate exclusiv în online din cauza pandemiei. Profesor de matematică la Liceul Teoretic Internațional de…
Vezi articolul
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației: primul ministru fără grade de profesor sau cercetător finalizate, fost lider al asociației studenților, inginer naval și de navigație, absolventă a Universității Maritime Constanța, consilier prezidențial și coordonatorul România educată

Ligia Deca (40 de ani) preia Ministerul Educației fără a avea nicio experiență de management în educație, direct de pe postul de consilier al președintelui Iohannis care a coordonat proiectul…
Vezi articolul