Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate în 2025. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” pentru măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanțelor, condiționează acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Aceasta este o prevedere care pune sub semnul întrebării viitorul acestor tichete, o măsură esențială pentru sute de mii de părinți vulnerabili.
Tichetele, reglementate prin OUG 83/2023, au fost gândite ca o măsură de sprijin social care oferă libertate părinților de a achiziționa orice materiale educaționale necesare copiilor, fără a fi nevoiți să justifice cheltuielile. Edupedu.ro a scris anterior că, cel mai recent, tichetele au fost alimentate cu doar câteva zile înainte de campania electorală, de către Guvernul Ciolacu 1.
Conform noii prevederi, tichetele sociale vor fi acordate „doar în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027”. Această condiție presupune că întregul cost al tichetelor trebuie suportat exclusiv din fonduri externe, fără cofinanțare națională, un mecanism care este improbabil să fie realizat integral.
Prevederea care ridică semne de întrebare
Textul din proiectul publicat duminică, 29 decembrie, sună astfel:
„Art. XXV În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, cu modificările și completările ulterioare, doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027”.
În 2024, sunt 650.000 de mii de părinți care depind de aceste tichete pentru a-și susține copiii în școală. Condiționarea acordării lor de decontarea integrală din fonduri externe nerambursabile ridică riscul ca măsura să fie suspendată, afectând direct accesul la educație pentru cei mai vulnerabili. Iar asta într-un context în care costurile vieții continuă să crească, iar inflația lovește familiile defavorizate.
DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de OUG-trenuleț cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, publicat pe 29 decembrie de Ministerul Finanțelor:
Potrivit programului actual prin care au fost acordate aceste tichete educaționale prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, contribuția proprie a fost de 12 milioane de euro, astfel că „decontarea integrală” prevăzută în proiectul de OUG face, practic, imposibilă acordarea acestor tichete în anul 2025, dacă se păstrează forma actuală a OUG.