Guvernul Ciolacu condiționează acordarea în 2025 a tichetelor educaționale pentru 600.000 de copii de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile, deși în anii precedenți acestea nu au putut fi decontate integral

15.668 de vizualizări
Foto: Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrava Roșie, județul Neamț
Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate în 2025. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” pentru măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanțelor, condiționează acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Aceasta este o prevedere care pune sub semnul întrebării viitorul acestor tichete, o măsură esențială pentru sute de mii de părinți vulnerabili.

Tichetele, reglementate prin OUG 83/2023, au fost gândite ca o măsură de sprijin social care oferă libertate părinților de a achiziționa orice materiale educaționale necesare copiilor, fără a fi nevoiți să justifice cheltuielile. Edupedu.ro a scris anterior că, cel mai recent, tichetele au fost alimentate cu doar câteva zile înainte de campania electorală, de către Guvernul Ciolacu 1.

Conform noii prevederi, tichetele sociale vor fi acordate „doar în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027”. Această condiție presupune că întregul cost al tichetelor trebuie suportat exclusiv din fonduri externe, fără cofinanțare națională, un mecanism care este improbabil să fie realizat integral.

Prevederea care ridică semne de întrebare

Textul din proiectul publicat duminică, 29 decembrie, sună astfel:

Art. XXV În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, cu modificările și completările ulterioare, doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027”.

În 2024, sunt 650.000 de mii de părinți care depind de aceste tichete pentru a-și susține copiii în școală. Condiționarea acordării lor de decontarea integrală din fonduri externe nerambursabile ridică riscul ca măsura să fie suspendată, afectând direct accesul la educație pentru cei mai vulnerabili. Iar asta într-un context în care costurile vieții continuă să crească, iar inflația lovește familiile defavorizate.

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de OUG-trenuleț cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, publicat pe 29 decembrie de Ministerul Finanțelor:

Potrivit programului actual prin care au fost acordate aceste tichete educaționale prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, contribuția proprie a fost de 12 milioane de euro, astfel că „decontarea integrală” prevăzută în proiectul de OUG face, practic, imposibilă acordarea acestor tichete în anul 2025, dacă se păstrează forma actuală a OUG.

Citește și:
Guvernul Ciolacu blochează titularizarea și angajarea profesorilor în școli, conform proiectului de OUG-trenuleț
Guvernul ia banii copiilor: indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, blocată de Cabinetul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț – proiect
„Urmează stația Piața Victoriei”. Uniunea Studenților din România anunță protest luni față de OUG „trenuleț”, la sediul Guvernului: Studenții refuză să fie sacrificați!
Atac al Guvernului Ciolacu la profesori și personalul din școli: prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, obținute cu trei săptămâni de proteste și mitinguri în stradă, în greva generală istorică din mai-iunie 2023, pe cale să fie anulate de ordonanța-trenuleț

4 comments
  1. Atatea facilitati pentru asistatii sociali. Ajungi sa pricepi ca a fi normal cu constiinta nu conteaza. Sa se inceteze cu astfel de pomeni. Daca nu au conditii, sa nu faca copii. Nu sa ii faca si sa ii chinuie punandu-i sa cerseasca.
    Ne-am saturat ca noi, oamenii obisnuiti, sa platim pentru pomanagii.
    Asa nu vor evolua niciodată.

    1. pe vremea mea învățăm și la lumânare, nu exista transport special școală,nu exista mincare de la școală , nu exista ca să primești bani pt rechizite sau îmbrăcăminte-si mama avea o pensie f mica 1059 lei din care eram dus la școală ,îmbrăcat ,cămara cămară ,mai imprumutam și pe o vecină cu 25 sau 50 lei și uite asa am crescut mare educat fără atâtea fîsuri pe care voi credeți ca le meritați

  2. Bine că educația ..nu contează
    vor avea nevoie de copiii…de azi sa le plătească…și să muncească pentru ei…perfecții speciali…
    să ajungă la ceea ce fac

  3. De ,,apreciat” cum se învechește in rele creând așteptări nerealiste și portițe prin care să dea vina pe alții dacă nu reușește.
    Și tactica de a da aceste măsuri in perioade inactive social (sărbători, zile libere etc)

    Cum s-ar zice ,,Noi am vrut dar nu ne-au lăsat răii de la UE”

    La fel vor argumenta și cu primele de carieră didactică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursurile Universității Politehnica din București se vor desfășura online până pe 28 ianuarie. Laboratoarele au loc cu prezență fizică pentru studenții de la licență

Cursurile Universității Politehnica. Studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti vor urma cursurile în sistem online până pe 28 ianuarie, după cum a decis, vineri, printr-o hotărâre, Senatul instituţiei de învăţământ superior,…
Vezi articolul

Reglementarea accesului în universități pe bază de Certificat verde și un cadru legislativ pentru predare online și hibridă pe termen lung – cerute de marile instituții de învățământ superior din România

Consorțiul Universitaria, ce include cele mai mari universități din România, cere autorităților să asigure cadrul legislativ pentru accesul în universități pe bază de Certificat verde, dar și pentru învățământul online…
Vezi articolul

Universitatea Babeș Bolyai începe luni semestrul al II-lea. Facultățile vocaționale se deschid în format clasic. David: Putem decide de la o săptămână la alta modificarea oricărui scenariu în funcție de cum evoluează condițiile epidemiologice

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj va continua predarea în format online la majoritatea facultăților, la fel ca în semestrul I, și clasic la cele vocaționale sau hibrid la cele care…
Vezi articolul