Guvernul Ciolacu alege sa facă economii în anul electoral 2024 prin neacordarea unei mese calde pentru un milion de elevi, așa cum prevedea legea educației

1.799 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: Ilona Andrei – G4Media
Guvernul Ciolacu alege sa facă economii în anul electoral 2024 prin neacordarea unei mese calde pentru un milion de elevi, așa cum prevedea legea educației și va finanța doar maxim 400 de școli noi. Mai exact, amână aplicarea Art. 77 alin (4) până la data de 1 ianuarie 2025, potrivit unei noi variante a proiectului de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, obținută pe surse de Edupedu.ro.

În anul 2024 pentru Programul Național Masă Sănătoasă se asigură finanțare în limita sumei de 1.139.400 mii lei, pentru preșcolarii și elevii din maxim 1000 de unități de învățământ, conform documentului.

În cele maxim 1.000 de unități de învățământ intră și 450 școli care beneficiază de masă caldă, astfel că, teoretic, maxim 550 de școli noi ar putea beneficia de finanțare anul viitor.

Astfel, pentru cele 450 de școli, Guvernul a alocat pe ultimele două luni din 2023 suma de 133.441 mii lei din Fondul de rezervă bugetară în octombrie 2023. Sunt 181.253 de elevi beneficiari în total.

Pentru următoarele 9 luni, cele 450 de școli ar trebui să beneficieze de o finanțare de aproximativ 600.500 mii lei. Guvernul va acorda în 2024 o finanțare în limita sumei de 1.139.400 mii, pentru maxim 1.000 de școli. Deci, după finanțarea școlilor din programul pilot Masa caldă, ar rămâne 538.900 mii lei disponibili pentru a oferi suport alimentar și în alte școli. 

În funcție de banii alocați de Guvern pentru cele 450 de școli, avem o finanțare de 1.35 mii lei pe an, în medie, pe școală. Asta înseamnă că Guvernul ar putea finanța, de fapt, maxim 400 de școli noi în 2024.

Astfel, Art.  XXVI prevede:

Alin. 1 – d) art. 77 alin (4)  se prorogă până la data de 1 ianuarie 2025.

Alin. 4 – În anul 2024 pentru Programul Național Masă Sănătoasă se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în limita sumei de 1.139.400 mii lei aprobată într- poziție distinctă într-o anexă  la Legea bugetului de stat pe anul 2024, pentru preșcolarii și elevii din maxim 1000 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Repartizarea sumelor pe unități/ subdiviziuni administrativ teritoriale și pe unități de învățământ, precum și normele metodologice de aplicare a Programului Național pentru anul 2024 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației, potrivit proiectului.

Prevederea din Legea învățământului preuniversitar despre Programul național „Masă sănătoasă”, care se amana pana pe 1 ianuarie 2025 Art. 77, alin. (4) : 

Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor.

„PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030”, conform ar 74, alin. (8).

Finanțarea Programului Național „Masă sănătoasă”, conform proiectului pus în dezbatere de Ministerul Educației 

„Finanțarea se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în cuantumul stabilit, anual, pentru anul școlar următor, prin Legea bugetului de stat, proporțional cu numărul de beneficiari din anul școlar următor.

Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută;

b) creșterea, în perioada aplicării Programului Național „Masă sănătoasă”, în anul școlar respectiv, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

Programul Național „Masă sănătoasă” poate fi finanțat și din fonduri externe, în vederea derulării activităților acestuia.”

Școlile care pot fi incluse în Programul Național „Masă sănătoasă”

„Selecția unităților de învățământ incluse în Programul Național „Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar.

Criteriile de selecție se aprobă prin ordin al ministrului educației în termen de 10 zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.

Pentru anul școlar 2023-2024 și pentru anul școlar 2024-2025, lista unităților de învățământ preuniversitar selectate se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.

Lista unităților de învățământ incluse în Programul Național „Masă sănătoasă” se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate, și este completată anual până la data de 1 februarie a anului calendaristic în curs pentru anul școlar următor. 

ISJ/ISMB își asumă atât selecția unităților de învățământ preuniversitar beneficiare ale PNMS, cât și prioritizarea acestora, conform criteriilor. Lista unităților se completează și se transmite la Ministerul Educației, anual, până la data de 5 ianuarie a anului calendaristic, pentru anul școlar următor.”

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Programul Național „Masă sănătoasă” începe pe 1 ianuarie 2024: Masă caldă sau pachet alimentar de 15 lei pe zi de elev / Inspectoratele școlare vor alege școlile care intră în program – proiect
OFICIAL Lista celor 450 de școli care organizează, în anul școlar 2023-2024, programul Masa caldă

7 comments
  1. pt unii din acest guvern,pălăriile sunt prea mari. la Anu,după vot,acasuca și faceți altceva….alt prim ministru…alt ministru al educației …altul….alții….

  2. Ar trebui să nu mai votăm pe nimeni…desfințat parlament, guvern…alte instituții fără folos: inspectorate, ccd-uri,…consumatori de foarte multe resurse….

  3. Nu e câldură în școală, nu e hârtie igienică la toaletele elevilor, nu e săpun, dacă e, atunci e îndoit cu apă! Sărăcie și jeg în școală!

  4. Corn si lapte nu, masa calda nu, naveta nu, salarii nu,vouchere nu, taieri de tot felul da. Pentru ce … mea vrei votat, Ciolacu? Avdm fete de prosti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ultimul atac cibernetic cu ransomware în Spania foloseşte inteligenţa artificială/ Virusul a rămas în stare latentă o lună în sistemele informatice infestate timp în care a studiat cele mai valoroase informații și abia ulterior le-a criptat

Compania Smart Hc, expertă în securitate și tehnologii înalte, a lucrat timp de 36 de ore pentru recuperarea datelor furate de la companiile infectate de cele mai recente programe malware.…
Vezi articolul