Guvernul cenzurează masiv transcriptul briefingului de presă în care jurnaliștii întrebau despre criticile Ministerului Justiției la adresa notei de informare a ministrului Ligia Deca. Pasaje întregi cu întrebări esențiale și răspunsuri confuze ale purtătorului de cuvânt au fost eliminate

Mihai Constantin / Foto: gov.ro

O parte semnificativă din transcriptul briefingului de presă de la finalul ședinței de guvern de ieri, 8 august, în care jurnaliștii au ridicat problema criticilor aduse de Ministerul Justiției la adresa propunerilor făcute de ministrul Educației pe tema hărțuirii sexuale, a fost cenzurată de Guvern. Textul care ar fi trebuit să redea declarațiile neclare ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, referitoare la poziția Ministerului Justiției față de nota de informare a Ligiei Deca lipsește din transcript.

Eliminarea paragrafelor a început după o remarcă a unui reporter cu privire la faptul că adoptarea proiectului de lege pentru combaterea hărțuirii sexuale, care va fi prezentat săptămâna viitoare, va fi întârziată de vacanța parlamentarilor.

„Reporter: Deci, asta înseamnă că va mai dura destul de mult până când vom vedea aceste modificări intrate în vigoare, pentru că știm foarte bine, Parlamentul în acest moment este în vacanță, dezbaterile vor dura”.

Transcriptul continuă, fără să anunțe că textul a fost eliminat, 450 de cuvinte mai târziu cu un răspuns al lui Mihai Constantin la o altă întrebare, în care acesta declară că nu a înțeles întrebările legate de măsura în care Ministerul Justiției este dispus să accepte sesizările anonime cu privire la abuzurile sexuale ca mod de petiționare și începere a unei proceduri de verificare la nivelul universităților.

„Mihai Constantin: Da, ați detaliat întrebarea dar n-ați făcut decât să mă pierdeţi și mai tare. Ce pot să vă spun este că Ministerul Justiției- pentru că nu a fost timp de o dezbatere foarte detaliată, tocmai de aceea Ministerul Educației și Justiției vor continua foarte intens acest dialog bilateral, înainte să vină din nou în ședință de guvern, a făcut un apel la prudență pentru a vedea ce prevede cadrul legislativ actual și – va veni cu completări dacă ele sunt necesare. Asta pot să vă spun iar acest proces va fi încheiat din nou, la solicitarea expresă a prim-ministrului, săptămâna viitoare. De data aceasta reinterez din nou: premierul Marcel Ciolacu a cerut un proiect de act normativ, cel oportun ca să prevină și să facă mai ușoare soluționarea suspiciunilor de hărțuire sexuală din viitor sau acuzelor”.

Linia roșie marchează locul în care a început cenzura.

Iată textul cenzurat:

„Mihai Constantin: E o concluzie pe care o puteți trage, însă din intervenția Ministerului Justiției de astăzi, din cadrul ședinței de guvern, am remarcat această idee: trebuie să nu ne pripim în a legifera ceva ce este deja reglementat. Și este nevoie de o scanare, dacă îmi permiteți, a tabloului legislativ român, pentru a vedea dacă nu cumva aceste… eu acum pun aceste rezerve, dar ele sunt, într-o formă sau alta, reglementate. Nu cred că poate scăpa cineva nepedepsit dacă este dovedit că a exercitat un act de agresiune sexuală. Și pentru această coerență e nevoie să ne grăbim încet, vorba latinului, însă cred că intersul dvs pentru publicul la care ne gândim cu toții este să mențineți vie agtenția pe acest subiect, măcar cu rolul de prevenție. Pentru că, în cazurile deja sesizate, există anchete în derulare, care își vor urma, evident, cursul.

Reporter: Ca să înțelegem pe această problemă a modificării cadrului legislativ privind hărțuirea sexuală. MJ susține că există pericolul unei dedublări a actualei legislații și că trebuie, mai degrabă, să fie făcută o analiză pe modul în care s-a aplicat deja legislația aflată în vigoare și care sunt propunerile d emodificare, de îmbunătătțire a cadrului legislativ din partea MJ, dacă au existat.

Mihai Constantin: Încep cu finalul, și anume propunerile. Ele vor rezulta aceasta în această săptămâna exact din intercațiunea dintre Ministerul Educației și Ministerul Justiției a ridicat doar o recomandare de prudență asupra posibilității ca nu cumva să reglementăm dublu un anumit aspect, care ar putea fi deja acoperit de către legea existentă în vigoare.

Reporter: Sesizarea anonimă, pentru că aici este problema. Care a fost poziția MJ pe această propunere făcută de Ministerul Educației? Pentru că această propunere există, mă uit la ea. Petițiile anonime, sau cele care nu sunt trecute în datele de identificare a petiționarului și care aduc atingere vieții private pot să fie sesizate de o comisie de primire și soluționare a cauzelor de hărțuire. Care a fost poziția Ministerului Justiției în privința aceasta?

Mihai Constantin: E o întrebare capilară la care nu pot să vă răspund acum.

Reporter: Este o întrebare esențială, pentru că în momentul de față…

Mihai Constantin: Atunci mai spuneți o dată temeiul juridic pe care l-ați invocat, ca să fiu mai atent, să-mi aduc aminte. Ați citit mai devreme.

Reporter: Ce am citit este din propunerea Ministerului Educației de a se intorduce ca posibilitate de verificare și sesizările anonime, nu doar cele care cuprind nume, prenume, date de identificare a persoanei care face respectiva petiție. Voiam să știu dacă MJ susține sau nu această posibilitate a introducerii sesizărilor anonime, ca mod de petiționare și ca procedură de începere a unei proceduri de verificare din partea unei comisii interne a unei universității în care se sesizează un astfel de caz”.

Textul modificat și publicat pe site-ul oficial al Guvernului, care redă întrebările reporterilor și declarațiile lui Mihai Constantin, poate fi consultat mai jos.

Toate intrebarile fac referire la informații din nota de informare a Ligiei Deca, catalogate de Ministerul Justiției ca fiind „lipsite de logică” și „de claritate”, vizând inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii”, iar din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”, așa cum a relatat Edupedu.ro.

În urmă ședinței de guvern de ieri, 8 august, Ministerul Educației a anunțat că promovează o „reglementare generală” pentru întregul sistem de educație și pentru toate instituțiile publice, în ceea ce privește hărțuirea.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi că problema abuzurilor sexuale va fi rezolvată din punct de vedere legislativ joi, 15 august, când va fi propus un proiect de lege.

DOCUMENT – Briefing susținut de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și de purtătorul de cuvânt al Guvernului:

VIDEO- Briefing susținut de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și de purtătorul de cuvânt al Guvernului:

Exit mobile version