Guvernul britanic să țintească o rată de 70% a participării tinerilor la studii superioare, până în 2040 – apelul unei organizații-cheie a universităților

0 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ținta privind participarea tinerilor britanici la studii superioare ar trebui să fie de 70% în anul 2040 și să fie însoțită de o creștere a taxelor de școlarizare, dar și de măsuri extinse de sprijin financiar pentru tinerii din medii mai puțin avantajate, potrivit unui apel al unei organizații-cheie a universităților britanice, Universities UK, citat de The Guardian.
  • Ținta este considerabil mai mare decât ținta de 45% stabilită la nivel UE, pentru 2025, în ceea ce privește ponderea tinerilor cu studii superioare. În 2023, la nivelul Uniunii ținta a fost aproape atinsă (43,1%), însă România înregistrează o pondere de două ori mai mică (22,5%).

Universities UK presează, totodată, pentru o a serie extinsă de măsuri care să sprijine mediul universitar, de la majorarea taxelor de școlarizare la  granturi pentru elevii din medii dezavantajate. Acestea, propune organizația, ar putea fi alocate printr-un „fond de oportunitate pentru învățământ terțiar”, alocat pentru zonele cu rate reduse de înscriere la studii superioare.

Aceeași organizație îndeamnă guvernul să pună capăt acțiunilor ce îi afectează pe studenții internaționali care vor să se înscrie în universitățile britanice, dar și mai multe fonduri pentru cercetare și predare, universitățile promițând, în schimb, o colaborare mai strânsă cu liderii locali și de afaceri pentru a contribui mai mult la creșterea regiunilor.

În acest context, scrie separat tot The Guardian, guvernul este îndemnat să găsească o soluție pentru a relansa fluxul de studenție din UE către Marea Britanie, grav afectat în urma Brexit, inclusiv printr-o posibilă reluare a participării Marii Britanii la programul european Erasmus. Dar, potrivit sursei citate, guvernul de la Londra, prin premierul Keir Starmer, pare să manifeste o rezistență în scădere față de mobilitatea tinerilor, dar a arătat recent că nu există planuri concrete în acest sens.

Photo 26072326 © AviahuismanphotographyDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Propunerile Cotroceniului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență: Secțiune sectorială cu titlul România Educată, rețea pilot de 200 de școli verzi, construirea a 200 de creșe, programul „primul student din familie” și digitalizarea sistemului

Alocarea celui mai mic buget pentru Ministerul Educației, prin raportare la PIB, din ultimii 30 de ani, va fi „compensată” prin fondurile alocate pentru proiecte din cadrul Planului Național de…
Vezi articolul

Simion Hăncescu, FSLI, după două ore și jumătate de discuții cu premierul Ciucă: Guvernul nu poate acorda creșterile solicitate / Guvernul a oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene – Marius Nistor

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate. Discuțiile cu reprezentanții Guvernului au început…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de profesor universitar și conferențiar – criticate de Facultatea de Administrație și Management Public din ASE București. Memoriu adresat Ligiei Deca: „Este îngrijorător faptul că indicatorii care vizau componenta didactică au fost complet eliminați”

Standardele minimale naționale naționale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, elaborate de CNATDCU și care au stârnit critici numeroase…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cazul de agresiune de la Târgu Mureș, mușamalizat. Raportul Inspectoratului: „Se recomandă reluarea urgentă a comunicării amiabile” între învățătoarea agresoare și mama elevei agresate / Cât timp au fost inspectorii în clasă „s-a constatat o atmosferă de colaborare și interacțiune corectă cu elevii, manifestând respect și toleranță”

Cazul învățătoarei Mariana Alexa, care i-a abuzat verbal pe unii dintre elevii săi de la Școala Gimnazială „Romusul Guga”, s-a încheiat cu un avertisment pentru aceasta, iar în raportul Inspectoratului…
Vezi articolul