Guvernul ar putea finanța studiile pentru tinerii care vor să învețe în străinătate. Absolvenții care se întorc în țară nu ar mai fi nevoiți să returneze banii

2.926 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Tinerii care vor să studieze în străinătate ar putea primi un sprijin financiar din partea statului pe care nu vor fi nevoiți să-l returneze dacă se întorc să lucreze în România, potrivit unui proiect la care lucrează autoritățile, scrie cursdeguvernare.ro, care citează un comunicat de presă al Cancelariei premierului. În schimb, tinerii care apelează la acest împrumut guvernamental și rămân în străinătate după finalizarea studiilor vor fi obligați să returneze banii.

„Cei care vor alege să revină în România vor fi recompensaţi prin scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul primit. Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are şanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor şi vreau ca ei să ştie că revenirea în România reprezintă decizia câştigătoare. Avem nevoie de mentalitatea, talentul şi experienţa acestor absolvenţi”, a spus consilierul de stat Mara Mareş. Ea a adăugat că se caută universitățile care ar fi eligibile pentru un astfel de program.

„Cea mai bună soluţie pentru a identifica universităţile eligibile. Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităţilor, fie pornim de la statele de destinaţie şi selectăm, din fiecare stat, primele 3 – 5 cele mai bune universităţi. Statul român nu are în prezent o evidenţă a studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Conform estimărilor, numărul lor depăşeşte 50.000”, a mai spus Mara Mareş.

Momentan încă se discută mecanismul financiar care ar putea să funcţioneze. Absolvenții ar putea avea un termen de 1-2 ani de la terminarea studiilor în care să ia o decizie cu privire la locul unde vor profesa.

Sursă foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: În contextul actual, a investi în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei a devenit un imperativ. Avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor – VIDEO

România trebuie să investească „în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei” și aici „avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor”, a declarat…
Vezi articolul

DNA: Achizițiile supraevaluate de tablete pentru elevi, în pandemie – printre cauzele urmăririi penale deschise față de 56 de suspecți, inclusiv Marian Vanghelie și fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache

DNA a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni legate de achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Cîmpeanu, despre posibilitatea de a menține școlile deschise indiferent de scenariu, dacă toți profesorii și angajații din unitate sunt vaccinați: „În limitele de competență, Ministerul Educației poate să susțină o astfel de idee și va promova” – VIDEO

Ministerul Educației ar putea susține ideea ca școlile unde tot personalul angajat este vaccinat să rămână deschise cu prezență fizică indiferent de scenariul din localitatea respectivă, a declarat ministrul Sorin…
Vezi articolul