Noua ofertă a Guvernului pentru angajații din Educație: 1.000 de lei brut lunar, de la 1 iunie pentru personalul didactic și 400 de lei pentru nedidactic / Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 240 de lei pentru nedidactic

26.454 de vizualizări
Foto: gov.ro
Guvernul a anunțat creșteri salariale cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie pentru profesori, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 250 de lei pentru nedidactic.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024”, se arată în comunicat.

Comunicatul integral al Guvernului:

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.”

Articol în curs de actualizare

Marius Nistor, FSE “Spiru Haret”, după ce Guvernul a făcut oferta de 1.000 de lei creștere salarială brută pentru profesori și 400 pentru personalul nedidactic: Consultăm oamenii, diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca să intre în vigoare creșterile de la 1 iunie

22 comments
  1. Dacă tot e ora sa cerem, atunci și eu ca părinte cer ca profesorii care vin la catedra sa predea copiilor noștri sa fie de 9 și 10 …..
    Și dacă credeți ca e mic salariul pt care predați câteva ore pe zi copiilor noștri va invit sa veniți o luna sa lucrați 12 cu 24 și 12 cu 48 și sa luați la sfarsit de luna 2100 plus bonuri de masă…… Efectiv va bateți joc de copiii noștri cu greva voastră!!!

  2. vor sa fim fraieriți cu 500 de lei, pe bune? Este o batjocură la adresa tuturor profesorilor, iar greva continua

  3. Oare d nu-l Ciuca știe ce responsabilitate are un îngrijitor de copii chiar dacă în grila de salarizare este trecut ingrijitor clădiri într o grădiniță?Îngrijitorii de copii nu au dreptul la spor de stres și spor.de gălăgie?

    1. Foarte adevarat și îngrijitori de la grădinițe au dreptul la sporuri de stres și gălăgie pe lângă altele.

  4. Perfect, taie de la pompieri, adică nu mai plătesc banii pentru vouchere și transport sa dea la altii

  5. Mare atenție la mărul otrăvit oferit de onor (glumesc!) Guvernul.Lăsînd la o parte faptul că mint cum respiră,spunînd de mai multe ori că nu se pot acorda măriri salariale,ultima dată chiar ieri prin gurița domnului (iar glumesc…) K.W(ax) Iohannis,iar astăzi oferă generoși chiar începînd de mîine ceva,mărirea oferită,coroborată cu restul precizărilor,reprezintă mult mai puțin decît revendicarea de 25% creștere pentru moment.Un calcul sumar arată o creștere între 12.5% și 22,22%,în funcție de salariul actual ( un avans pentru viitoarea grilă….!!!),iar dupa 01.ianuarie 2024,DACĂ se va aplica noua lege a salarizării,mărirea efectivă totală,incluzînd și actuala majorare,va fi pentru majoritatea cadrelor didactice sub sau în jurul procentului de 25 %.Bună încercare pentru Guvern,dar sigur pot mai mult….( eventual cu niște meditații de la unii care chiar știu și pot ).
    Mergem înainte cu greva!

  6. Oferta asta este egală cu zero dacă ministru Deca nu demisionează și dacă nu se acorda la pachet și acele vauchere in valoare de 4 mii lei pe an.De ce sa demisioneze doamna ministru?Că a accepta un buget de doar 2,1 la sută din Pib care a dus la această situație .Apoi acordarea in etape a banilor sa nu se accepte,pt că au mai fost astfel de etape care tot au fost amânate sau de alte

  7. Cei 1000 de lei brut inseamna 585 de lei net, adica in medie o crestere de vreo 15%, adica de 4 ori mai putin decat am soliciatat initial – 60%. Ne vindem atat de ieftin? Cum ramane atunci cu demnitatea? Pentru cateva sute de lei am facut greva? Nu acopera nici macar inflatia. Nu cedam. Greva in continuare pana cand obtinem ceea ce am cerut initial.

  8. Deci… au vrut sa dea vouchere de aproximativ 4000-4500 lei… Profesorii au spus nu.
    Asa ca s-au gandit:
    Facem o oferta care inseamna cam acelasi lucru, dar nu sub forma de vouchere… De fapt vor iesi mai prost decat cu voucherele, dar ei nu se vor prinde, ca ii punem sa se grabeasca cu raspunsul …
    Ca idee, majorarea bruta cu 1000 lei inseamna, net, cam 580 lei. Restul de 420 se intorc tot la stat (impozit, CAS, CASS etc).
    Deci daca in perioada iunie-dec (7 luni) se ia in plus 580 lei net, in 7 luni le dam 7*580=4060 lei (cam ca la vouchere).
    DAR, in perioadele de concediu (cred ca ptofesorii au iulie si august concediu oficial), nu vor primi, de fapt, majorarea de 580 lei. Pentru ca pe perioada concediilor se plateste o suma raportata la ultimele 12 luni… Deci in iulie si august nu le dam cei 580. sa ca, din 4060 pe tot anul, mai scapam de 580*2=1160, deci le dam, net, pana la sfarsitul anului, mai putin de 3000 lei in total….
    In plus, tergiversam majorarea care va fi facuta prin noua lege a salarizarii pe 3 ani…. In prima faza (care nu se stie cand va fi), le vom da 40% din crestere. Deci daca un debutant care are acum 2400 ajunge la 4000 peste 3 ani, inseamna ca majorarea lui va fi de 1400 lei (in total, in cei 3 ani). La prima majorare, o sa calculam 40%, deci ii vom da 560 lei. DAR, ii vom spune ca i-am dat deja cei 580 (care sunt “AVANS din creșterea pe viitoarea grilă”), deci nu ii mai dam nimic, pana la urmatoarea majorare….

    Hum… Sper doar ca profesorii sa apuce sa isi faca toate aceste calcule, si sa nu zica ceva de genul: “e decent, nu e cat am cerut, dar totusi avem niste garantii, hai sa oprim greva pentru copiii care au si ei examene si sunt foarte stresati…”.
    Daca profesorii cedeaza acum, cand isi vor da seama de pacaleala, va fi prea tarziu…

  9. Gata, ne-au fraierit cu 600 lei si au scapat. Batjocura pentru profesori! Isi bat joc de viitoarele generatii de copii!
    V-am dat 100 euro saracilor si gata…am scapat de voi! Din pacate asa se face educatia in Romania.

    Semnat…un profesor!

  10. “Bogatii nu cred pe saraci niciodata”

    da ce credeau ca profesorii toti sunt niste genii care traiesc cu aer, in frig si fara rechizite, carti, atat se da, atat vor invata pe copii, de aceea este de ani de zile analfabetismul si agresivitatea in scoli.
    Ia sa mai coboare din birouri si sa intre la scolile de cartier, unde in fiecare clasa sunt vreo 3, 4 elevi care refuza reguli si civilizatie, domnii din guvern, sa vina ei sa predea la catedra lectii invatate bine pe de rost, nu sa citeasca guvernatii la ora din carte, ca rad elevii de ei , sa vada daca sunt capabili in fiecare zi sa predea pe dinafara si in asa fel incat sa nu ii plictiseasca pe elevi, ca pe la scolile din cartier, elevii se plictisesc repede, astea sunt mai mult de marea majoritate a scolilor. Ca sa pregatesti o schema de lectie atractiva mai muncesti inca vreo 6 ore si acasa, plus toate documentele o multime pe care ti le cere la scoala si tot acasa trebuie facute, de ii apuca noaptea pe profesori.
    Ia sa vina domnii guvernanti sa vorbeasca liber lectiile din manuale, sa vada cum nu stiu ce sa le predea, atat asteapta elevii , imediat incep sa comentezesi sa rada, sa se bata intre ei , sa se jigneasca etc
    Deci analfabetismul functional va continua, pana vor fi platiti cum trebuie
    Avand in vedere uzura psihica si stresul, trebuie scosi la pensie tot la 45 de ani, ca nu este usor sa stai cu elevi agresivi verbal si fizic in fiecare zi, cum exista in 85% din scoli.
    Bullyingul nu va fi rezolvat daca nu sunt platiti profesorii cum trebuie, de ce sa se imbolnaveasca ei de stres pentru 2 lei la salariu, ” vor lasa elevii sa se jigneasca intre ei in continuare, pentru 2 lei la salariu nimeni nu o sa civilizeze nici un elev”.

    in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atat se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, violenti,superficiali, etc-exact cum se si vede in societate la TV.
    Din cauza salariului mic , multi profesori au plecat din sistem, in strainatate sau in alte domenii cu bani multi si iesire la pensie devreme.
    Ei, daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor incadra in 2400 lei, atat, in rest pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e
    Daca vi se par ca sunt prea multi profesori, sa-si tina fiecare si sa isi invete fiecare copiii acasa

    ORICUM SA FIE CLAR CA VA CONTINUA LA SALARIUL DE 2400 O EDUCATIE SI O INVATATURA A ELEVILOR DE 2 LEI

  11. Praf in ochi! Majorare in 3 ani cand inflatia o să mănânce cresterea. Dupa cum i-am văzut, Nistor și ceilalți ar accepta aceste firimituri. Greva trebuie să continue. Nu acceptam aceste pomeni. Vrem sa fim tratati cu demnitate.

  12. Sindicate corupte. Sunt scoli unde liderul de sindicat a iesit azi din greva. Totul a fost o manipulare. Prost e cine da banii la sindicat.

    1. Mare atenție la mărul otrăvit oferit de onor (glumesc!) Guvernul.Mărirea oferită,coroborată cu restul precizărilor,reprezintă mult mai puțin decît revendicarea de 25% creștere pentru moment.Un calcul sumar arată o creștere între 12.5% și 22,22%,în funcție de salariul actual ( un avans pentru viitoarea grilă….!!!),iar dupa 01.ianuarie 2024,DACĂ se va aplica noua lege a salarizării,mărirea efectivă totală,incluzînd și actuala majorare,va fi pentru majoritatea cadrelor didactice sub sau în jurul procentului de 25 %.Bună încercare pentru Guvern,dar sigur pot mai mult….( eventual cu niște meditații de la unii care chiar știu și pot ).
      Mergem înainte cu greva!

    2. Mergem mai departe! NU CEDAM! Nu acestea au fost revendicările noastre! Vom ceda cand se va respecta ce am cerut, cu punct si virgula! Fara transe in zeci de ani, ca sa nu intelegem nimic din cauza inflației!
      Si apropo, sa nu va treacă prin minte prelungirea anului scolar! Parintii au concedii programate iar elevii nu au nicio vina! Au venit destul la spargatorii de greva pe care ati avut grija sa ii aveti ca acoliți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, îl contrazice pe ministrul Cîmpeanu: Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular

Pentru rațiuni de sănătate publică, ministrul Educației poate dispune închiderea școlilor și pentru instituțiile de învățământ particulare, așa cum a dispus pentru școlile și grădinițele de stat, a declarat pentru…
Vezi articolul

Ligia Deca, la 9 luni după ce propriile Legi ale învățământului au fost promulgate: Ar trebui ca relevanța examenelor naționale, Evaluare Națională și Bacalaureat, să fie redusă

Ligia Deca, ministrul Educației, a spus, săptămâna trecută, în județul Mureș, că „obiectivul nostru” vizează ca relevanța examenelor naționale, Evaluare Națională și Bacalureat, „să fie redusă”. Aceasta a spus că…
Vezi articolul