Guvernul anunță ce le-a oferit sindicatelor: stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate / „Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”

45.092 de vizualizări
Ligia Deca, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă / Foto: Gov.ro
Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu, scrie Executivul într-un comunicat în care precizează că la discuțiile cu sindicatele din Educației le-a oferit „stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate”, pentru a renunța la greva generală anunțată pentru luni la ora 8:00.

UPDATE: Reacția sindicatelor: „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală” – Marius Nistor, FSE, după după negocierile de la Guvern.

Reamintim că Edupedu.ro a scris că propunerea Guvernului pentru sindicate a fost oferirea unui bonus bianual de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, a unor bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de 7-8% la salarii pentru personalul nedidactic.

Nicolae Ciucă le-ar fi reproșat sindicaliștilor din Educație că e cel mai prost moment pentru grevă, când se schimbă un guvern cu altul, pentru că ar conduce la instabilitate, conform surselor G4Media.ro

Comunicatul Guvernului:

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”.


44 comments
  1. Jignire mai mare nici că se putea. Medicii au reușit fără prea multă grevă. Cum să fie momentul nepotrivit? Există momente potrivite pt grevă? Nu cred. Haideți domnilor guvernanți, se poate!? Iar au dat-o de gard.
    Ne sfidează și mizează pe bunul nostru simț.

  2. Asa e. Dar si-a pus cineva întrebarea de ce mai nou sunt foarte mulți dascăli nepregătiți? ! Tocmai pentru ca cei care termina cu medii bune, nu se îndreaptă spre învățământ pt un salariu de 2400 pt un debutant. Își găsesc locuri de munca mult mai bine plătite în corporații. Și uite asa rămân cei slab pregăti în învățământ, pt ca în alte părți nu-i accepta nimeni! Asa ca… adevărul e la mijloc!

    1. As adăuga aici și “grija” guvernanților față de învățământ, mai exact dascălii care au note de 2 și 3 la examenele de titularizare se titularizează printr-o lege prin “șmechierie” mai exact asa cum ne pricepem noi mai bine.

    2. Mai e și un alt factor contributiv în toată istoria asta.
      În multe situații, chiar dacă școlile scot posturi titularizabile, o bună parte din ele sunt ocupate la Pretransfer. Așa sunt județe în care, pentru anumite discipline, nu sunt posturi titularizabile cu anii!
      Nu îi demonizez pe cei care merg la Pretransfer (sunt, printre ei, și oameni care învață pe rupte și merită), dar ce motivație să mai aibă atunci un proaspăt absolvent cu medii peste 9 să vină la examen? Examen prin care oricum, în anumite cazuri (vezi Chimia și Fizica), nu se examinează complet competențele pe care ar trebui să le dezvolte un dascăl.
      Poate doar dragul de a preda copiilor. Dar cred că și ei (absolvenții capabili, și cu vocație, dar care nu au pentru ce posturi titularizabile să aplice) merită șansa la siguranța locului de muncă, nu?

  3. Atata timp cat exista cel putin o pensie speciala in tara asta politicieni nu au dreptul sa spuna ca nu sunt bani pentru cresteri salariale la profesori. Nu este normal ca un student la medicina imediat ce a terminat facultatea sa aiba salariul mai mare ca profesorii care l-au invatat si validat sa fie medic.
    Medicii cei mai priceputi in principiu sunt cei care sunt si medici si profesori, dar tocmai acestia au salariul mai mic, deoarece sunt platiti 50% ca medic si 50% ca profesor. Astfel se ajunge in situatia anormala ca un chirurg exceptional sa aiba salariul mai mic decat un medic de scoala care cu totii stim ca se da cu capul de birou de plictiseala.

  4. Greva pentru bani. Bani, bani, bani! De ce nu pentru situația în care se află unele scoli si elevii: wc in curte, fara autorizatii de funcționare, cu nevoi de reparații, elevi care merg zilnic pe jos mulți km. De ce nu grevă pentru a nu mai fi in invatamant cadre didactice slab pregătite. De ce nu pentru un învățământ performant incat elevii sa nu mai aibă nevoie de meditații. Despre banii din meditații nu ziceți nimica??? Bani multi, munca puțină, rezultate slabe si responsabilitate zero. Doar asta vreti.

    1. Partea cu infrastructura e treaba administrației locale și centrale. Haide, lasă-ne cu problemele noastre și caută-te la cap.

    2. În sfârșit cineva care pune degetul pe rană! Vor salarii, dar peste 60 % din cei de la catedra sunt foarte prost pregătiți! De ce nu cer restructurarea totala a programei, în condițiile în care ceea din ce se preda acum nu are nicio legătură cu realitatea! De ce nu sunt trași la răspundere pentru cei 89 % a alfabeti functionali, după ultimele simulări de examene? Oare qceasta stare dramatică nu li se datorează și dascălilor?

      1. Asa e. Dar si-a pus cineva întrebarea de ce mai nou sunt foarte mulți dascăli nepregătiți? ! Tocmai pentru ca cei care termina cu medii bune, nu se îndreaptă spre învățământ pt un salariu de 2400 pt un debutant. Își găsesc locuri de munca mult mai bine plătite în corporații. Și uite asa rămân cei slab pregăti în învățământ, pt ca în alte părți nu-i accepta nimeni! Asa ca… adevărul e la mijloc!

    3. Da. Pentru bani! Tu știi că salariul unui profesor cu gradul 1 este 60.000 brut? Iar în mana abia dacă ia 30.000? Nu normal ca nu știi! Tu doar critici. La asta sunteți buni toți! Nu se merită să fi profesor cu un așa salariu de mizerie! Dacă din ăia 30.000, 20.000 sunt rate ție ți-ar conveni să trăiești cu doar 10.000 o lună întreabă ținând cont că trebuie să îți cumperi mâncare, încălțăminte, îmbrăcăminte, medicamente și să plătești și facturi. Tu ai putea să dormi noaptea știind că ai doar 10.000 salariul?

    4. Și elevii ar trebuie să fie mult mai atenți la ce li se transmite la clasă și atunci nu ar mai fi nevoie de meditații! Dar, din păcate ei sunt lăsați de acasă să stea pe telefon cu orele,iar la școală nu se mai pot concentra și uite așa ajung la meditații!Și tot degeaba și acolo!
      Cine vrea să învețe, este atent la ore,cine nu, doar e preocupat să denigreze profesorul și să-l filmeze pe sub ascuns!
      Și atunci, vrem performanță, dar cu cine oare?
      Așa că, ce rămâne, să dăm cu noroi în profesorii că nu sunt destul de pregătiți!
      Și oare, cine sunt cei ce critică personalul didactic? Oare nu sunt tot acei foști elevi, actuali părinți, cei care au fost la rândul lor mediocrii și așteaptă acum ca profesorii să-i educe și să le și dea, dacă se poate cei 7 ani de acasă, pe care dânșii încă nu au reușit să-i ofere odraslelor iubite!
      Și uite așa, din vina profesorilor , că au fost prea permisivi, au ajuns în funcții tot felul de agramați, iar acum am ajuns la mila lor!RUȘINE!!!!

  5. Liderii de sindicat sunt reprezentanții noștri în negocierile cu guvernul, Noi decidem,Noi suntem Puterea,ce au negociat liderii noștri, Nimic ,asta au negociat,a văzut cineva vreun procent de creștere salarială, Nimic au cerut,Nimic am primit.Hai să cerem toți,să fim uniți, se intră la ore dacă se dă:15% inflația și mărire cu 35
    % salariu de la 1 Iunie 2023,alterării din ianuarie 2024,NUMAI IN CONDIȚIILE ASTEA încheiem anul școlar.

  6. Adică le dai la debutanți mai puțin de 200 de lei pe lună și ai rezolvat greva că schimbi tu guvernul!

  7. Creștem salariile la debutanți. E bine. Dar cu cei care au 35 de ani vechime cum rămâne? Între un debutanți și mine sa fie 500 lei diferența? Sau suntem rebuturi și acceptam că oricum la 50+ cine te mai angajează?!

    1. Nu cresc salariile. Sunt 1-2 ”bonusuri”, în brut, deci în realitate vreo 500 de lei în total, maxim, doar pentru începători. Nu se adaugă la salariu. Sunt un fel de ”prime”. Și după aia gata, înapoi la mizerie.

      Iar pentru nedidactic, 8% din minimul pe economie, adică nimic. De auxiliar, nici vorbă.

      Minciunile obișnuite. Nici n-au mai încercat să se prefacă.

  8. Nu avem nevoie de bonusuri și ajutoare….vrem salarii decente… măcar un sfert din cât au multi de la instituții inutile țării… când auzi salar de 11000 euro……ce sa mai zici ???……pentru profesori nu sunt bani…hai să lăsăm tara fără învățământ…așa le-ar placea celor de la guvernare….,,un popor needucat mai ușor de manevrat,, Nu știu dacă o să se ajungă vreodată la o soluție adevărată.

    1. Pentru alții au bani(magistrați,primari,fonduri europene,cei din ministere)dar pentru prostime nu!Parca trebuia sa rezolve problema cu salariile si pensiile speciale,altfel cauciucuri bani de fa fondurile europene!!!

  9. ,,Stimulente financiare” pentru profesorii debutanți…. Asta oferă Guvernul. Dar cu profesorii cu vechime, sa zicem cei care au peste 25 de ani în învățământ, ce faceti? Ce le oferiți? Dispreț și inechitate! Rușine!

  10. Un adult educat intelege importanta remunerarii corespunzatoare a cadrelor didactice. Restul, ca toata Romania, la comentat primii, la fapte ultimii. Inainte sa ceri socotela unui profesor gandeste-te daca tu ti-ai mai mult silinta in locul lui. Profesorii nu trebuie sa mai accepte insulte de la politicieni, parinti care nu au timp de proprii copii si inclusiv de la elevi care nefiind invatati din familie ce inseamna respectul, nu au cum sa-l ofere.

  11. Când vor oferi educației procentul din PIB cuvenit?
    De ce profesorii nu au salariile nici la nivelul anului 2022 conform legii?

    Dacă respectau acestea 2 era abia prioritate medie. Ca să fie prioritatea numărul 1 ar fi trebuit măcar grupuri sanitare și clădiri conforme, la care sa se mai adauge și criterii de performanta ale educației per total.

    1. si.militarii sunt mintiti la fel, maririle promise sunt blocate anual prin OUG. Diferenta e ca militarii nu pot face greva si sunt obligati sa se prezinte la ordin. Macar profesorii sa faca uz de dreptul la greva, macar ei sa reuseasca.

      1. Normal că 2 plagiatori sunt împotriva cadrelor didactice. Mos Teaca are pensie speciala si salariu de la stat. A iesit la 50 ani la pensie si prostii pot sa lucreze pana la 65 de ani. Speranta de viata pentru lucratori este scazuta, așa incat nu apuca pensia decat vreo 2- 3 ani. Aversiunea acestor indivizi impotriva învățământului se explică prin aceea că au fost elevi mediocrii, au promovat prin servilism, prin docilitate si pupin…..

  12. Adevarul e ca educatia e ultima prioritate a guvernului. Cu niste sindicate corupte, care au primit ani de ani bani feriti de controlul public, cu ajutorul legii.

    Daca profesorii vor obtine ceva decent, inseamna ca ceva din culise nu a mers cum trebuia. Orice compromis este extrem probabil, evident in defavoarea profesorilor.

    Prioritatea numarul 1 sunt cei care conserva sistemul: serviciile, justitia, institutiile de forta. Acolo nu vor fi greve, ci va ploua cu salarii si pensii.

      1. Nu avem nevoie de bonusuri și ajutoare….vrem salarii decente… măcar un sfert din cât au multi de la instituții inutile țării… când auzi salar de 11000 euro……ce sa mai zici ???……pentru profesori nu sunt bani…hai să lăsăm tara fără învățământ…așa le-ar placea celor de la guvernare….,,un popor needucat mai ușor de manevrat,, Nu știu dacă o să se ajungă vreodată la o soluție adevărată.

  13. „Educația să continue să fie prioritatea numărul unu”???? Oamenii aceștia și-au pierdut orice urmă de rușine! Profesorii fac grevă doar când nu se mai poate suporta, iar domnii politicieni mai au lipsa de decență să pomenească despre priorități? Așa ceva… Dacă am putea vedea măcar o umbră de dovadă a interesului acordat în ultimii mulți ani educației, încă ar fi ceva. Dar când prăbușirea școlii românești se vede cu ochiul liber, tu, politician, să vorbești în continuare despre prioritatea numărul unu”!!

  14. Gogoase calde scoase de guvern pentru a linisti toti profesorii – împiedicarea personalului de a incepe greva devine una din în ce în ce mai mare!!! Incetati minciunile inaintate sindicatelor

  15. Educația e prioritate de 30 de ani și am ajuns cu școlile gata să cadă și noi trăind de la salariu la salariu.

    Vorba ‘ceea, pe asta să i-o spui lu’ Mutu!

  16. Asteptam si de la profesori sa-si faca treaba si sa nu mai permita sa iasa pe usile scolii analfabetii functionali.

    1. Vorbiti cu acesti guvernanti sa schimbe nota titularizarii la 8, iar fara nota 6 sa nu mai poti fi suplinitor. Au curaj?

      1. Și părinții să își vadă de locurile lor de munca nu sa vina sa ceara socoteala profesorilor pt note !!!

        1. …. și directorii la fel, să-și vadă de îndatoririle lor de directori, nu trebuie să -i întrebe pe profesori de ce au dat note mici, sa meargă la clase să vadă de ce iau elevii note mici !!!

        2. Ar trebui sa vă dați demisia dacă santeti cadru didactic.Aveti obligația să argumentați fiecare notă pe care o puneți.

    2. Și părinții să își vadă de locurile lor de munca nu sa vina sa ceara socoteala profesorilor pt note !!!

    3. Dacă d-voastră nu înțelegeți despre ce e vorba, înseamnă că și d-voastră sunteți un analfabet funcțional și vă rog mult să nu vă mai dați cu părerea. E plină țara de oameni ca d-voastră care cred că că știu tot și care comentează despre tot.

    4. De acord.
      Elevii care nu au chef sa invete ,nu vor mai iesi de pe băncile scolii decât dupa n ani de repetenție .

    5. Si despre părinții care aduc copiii la scoala în șlapi cu pene și halat de casa ce puteți spune? Somn, dulce somn..

    6. asteptam si parintii sa isi faca treaba si sa isi invete pruncii ce inseamna bunul simt. Educatia se face acasa, profesorul trebuie sa se ocupe de materia pe care o preda, nu sa piarda jumatate de ora cu observatii referitoare la obraznicia unor elevi. Degeaba se chinuie sa invete copiii ceva util daca acasa parintii le spun copiilor ” ce naiba mai vrea proasta/prostul ala de profesor”.As vrea ca fiecare parinte sa tina locul invatatoarei doar o zi, apoi poate vede efortul( aproape niciodata apreciat, tot timpul invizibil) din spatele catedrei. Habar nu aveti cat timp( dupa orele de curs) si cati bani din buzunarele lor investesc invatatoarele pt o zi de scoala( materiale didactice, tonere, topuri intregi de hartie, imprimante, etc). Vreti invatamant ca “afara” dar in conditiile de aici… Deschideti ochii cand mergeti la vot, mergeti la vot, nu va fie lene pentru ca nu votati pt voi ci pentru viitorul copiilor vostri.
      p.s: nu fac parte din sistemul de invatamant, am o cariera cu totul diferita, dar am invatat sa deschid ochii si sa vad dincolo de aparente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion despre diferențele mari de punctaj la corectarea unor lucrări la simulări: Vom merge către acel profesor să-l formăm, nu “să-i tăiem capul” / Ministerul Educației face liste cu acești profesori pentru a le îmbunătăți competențele de evaluator

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că profesorii care au acordat punctaje diferite mari la corectarea lucrărilor de la simulările examenele naționale vor fi ajutați “pentru a-și…
Vezi articolul

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul