Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care alocă 40 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru lucrări la căminele și spațiile de învățământ ale mai multor universități. Dintre cele listate pentru programele de investiții ale Ministerului Educații Guvernul spune că alocă, acum, bani pentru trei: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea și Politehnica București.
Potrivit declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la sfârșitul ședinței de guvern de miercuri:
- „Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, precum și Politehnica București vor benefica de sprijin pentru finalizarea lucrărilor la căminele studențești aferente. Ministerul Educației va primi o suplimentare bugetară de 40 de milioane de lei în acest sens, bani necesari pentru continuarea investițiilor și extinderea spațiilor de cazare și de învățământ”.
Potrivit Notei de fundamentare ce însoțește Hotărârea de Guvern, adoptată la mai puțin de două luni înaintea începerii noului an universitar, „în Programul de Investitii al Ministerului Educației, anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2024, este cuprins un număr de 7 cămine studentești aflate în diferite stadii de execuție și ale căror lucrări este necesar a se finaliza in perioada imediat următoare deoarece instituțiile respective nu pot onora cererile de cazare pentru începerea anului universitar 2024-2025. Printre aceste instituții se regasesc Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Oradea, Universitatea Națioonală de Știință și Tehnologie Politehnica din București etc.
Pe de altă parte, lista investițiilor incluse în programul ME este considerabil mai lungă, potrivit aceleiași Note de Fundamentare:
- „Totodată, în Programul de Investitii al Ministerului Educației, anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2024, sunt cuprinse și obiective de investiții care vizează atât edificarea unor clădiri cu destinația de spații de învățământ, precum și consolidarea si modernizarea celor existente. Cum ar fi: Extindere spații de învățământ prin supraetajare a clădirii existente – Laborator de Hidraulică şi Protecția Mediului la Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Muzică la Universitatea din Oradea, Spații de învățământ la Universitatea “Valahia” din Târgoviște, Consolidare cladire Facultatea de Constructii Civile și Industriale la Universitatea Tehnica de Constructii din București, Reabilitare spatii de invățământ la Universitatea „Transilvania” din Brașov, Consolidare imobil Casa Robescu a Universității de Arta din Bucuresti, Cladire C4 Pavilion Central la Universitatea Științele Vieții din Iași, Reparații capitale Corp E la Universitatea de Arte din Iași, Reabilitarea termica a imobilelor str. Domneasca nr. 142 și nr. 155 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Reabilitare spatii de învățământ –Corp J la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava etc.”
Edupedu.ro a scris, recent, că această alocare de 40 de milioane de lei crește cu 40% suma acordată inițial Ministerului Educației pentru renovarea căminelor
- Pentru anul 2024, Ministerul Educației a primit, la capitolul 65.01 „Învățământ”, titlul 71 „Active nefinanciare”, suma de 101.100.000 de lei, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe. În situația în care instituția cere suplimentarea cu încă 40.000.000 de lei, creșterea la acest capitol este de aproape 40%.