Guvernul aloca 370 milioane lei profesorilor pentru respectarea Legii 85, prin rectificare. “Banii nu erau prevăzuţi în buget”, anunţă Premierul Orban

47.730 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Sumele cuvenite pentru tranşele de anul acesta cadrelor didactice, pentru respectarea prevederilor Legii 85/2016, nu erau prinse în buget, a anunţat premierul Ludovic Orban. Acesta a mai spus că este vorba despre 370 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi prin rectificarea bugetară.

“Legea 85 prevedea eşalonarea pe 5 ani de zile a plăţii către cadrele didactice care nu au beneficiat de majorarea din 2008, între 2008 şi 2011. Iar pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea”, a declarat Ludovic Orban.

Legea 85/2016 prevedea că sumele datorate profesorilor vor fi plătite în tranşe astfel:

  • 2016 – 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2017 – 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2018 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2019 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2020 – 35% din valoarea diferențelor salariale.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa pe 7 august 2019, la precedenta rectificare bugetară că în buget rămân suficienţi bani pentru plata acestor sume: “Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016”.

FOTO: gov.ro


6 comments
    1. Din câte am înțeles, fără să am certitudinea de rigoare, ceea ce s-a dat în vară este un rest al tranșei aferente lui 2018…și atunci, de ce toate articolele cu această temă poartă la unison titlul: “restanțe 2018 și întreaga tranșă a lui 2019″.
      Făcând un calcul ” ochiometric”, suma ar fi mai mult decât consistentă, deci, să așteptăm…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, scrie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă. Organizația sindicală atrage…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul

Monica Anisie, într-o scrisoare deschisă către profesori: În perioada suspendării cursurilor nu se vor preda noi cunoștințe și nu se vor evalua elevii, ci doar se vor fixa și recapitula cele predate deja

Într-o scrisoare timisă profesorilor, ministrul Educației Monica Anisie, le-a spus cadrelor didactice că „suspendarea cursurilor reprezintă o perioadă în care vom valorifica activitatea pe care am desfășurat-o în sala de…
Vezi articolul

ANUNȚ Se caută profesori creatori de soft educațional de istorie și geografie pentru Biblioteca Virtuală / Onorariu atractiv, programul este flexibil și se lucrează de la distanță. Ce conține portofoliul pentru selecție – termen 31 august (P)

EduLib este platforma digitală cu Resurse Educaționale Deschise (Biblioteca Virtuală) și aparține Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC). Biblioteca virtuală este în construcție…
Vezi articolul