Guvernul aloca 370 milioane lei profesorilor pentru respectarea Legii 85, prin rectificare. “Banii nu erau prevăzuţi în buget”, anunţă Premierul Orban

47.729 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Sumele cuvenite pentru tranşele de anul acesta cadrelor didactice, pentru respectarea prevederilor Legii 85/2016, nu erau prinse în buget, a anunţat premierul Ludovic Orban. Acesta a mai spus că este vorba despre 370 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi prin rectificarea bugetară.

“Legea 85 prevedea eşalonarea pe 5 ani de zile a plăţii către cadrele didactice care nu au beneficiat de majorarea din 2008, între 2008 şi 2011. Iar pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea”, a declarat Ludovic Orban.

Legea 85/2016 prevedea că sumele datorate profesorilor vor fi plătite în tranşe astfel:

  • 2016 – 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2017 – 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2018 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2019 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2020 – 35% din valoarea diferențelor salariale.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa pe 7 august 2019, la precedenta rectificare bugetară că în buget rămân suficienţi bani pentru plata acestor sume: “Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016”.

FOTO: gov.ro


6 comments
    1. Din câte am înțeles, fără să am certitudinea de rigoare, ceea ce s-a dat în vară este un rest al tranșei aferente lui 2018…și atunci, de ce toate articolele cu această temă poartă la unison titlul: “restanțe 2018 și întreaga tranșă a lui 2019″.
      Făcând un calcul ” ochiometric”, suma ar fi mai mult decât consistentă, deci, să așteptăm…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
începerea școlii, predare bilingvă

Ministerul Educației, în ziua în care titularizarea a fost suspendată: Imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul va dispune reluarea acestor activități, care se vor realiza conform unui calendar aprobat prin ordin

Concursul de titularizare 2020 a fost suspendat, anunță Ministerul Educației printr-un comunicat oficial, abia la o zi după ce ministrul a semnat un ordin pentru suspendarea concursului și chiar în…
Vezi articolul

Titularizarea în învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, cerută de peste 1.200 de profesori care deja au luat peste 7 la examenul de intrare în profesie și cu toate acestea sunt obligați să-l susțină iar și iar, ca să prindă post, conform sistemului actual / Titularizarea „pe viabilitatea postului” nu este temeinic reglementată, susțin aceștia

Peste 1.200 de profesori calificați solicită titularizarea în Învățământ fără a susține din nou concursul național, după ce s-au angajat pe perioadă determinată în școli, se arată într-un memoriu primit…
Vezi articolul

„Mutarea activității didactice în online a scos la iveală diferite atitudini incalificabile ale unor profesori” – Horia Onița, președinte ANOSR. „Nu ți se pare că ești penibilă?” – reacția unui profesor la adresa unei studente care a folosit apelativul „domn’ profesor” în loc de „domnule profesor”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea…
Vezi articolul