Guvernul a reuşit să atragă 0 (zero) euro din cele 323 de milioane de euro alocate în programul “Garanţia pentru Tineret”

România nu a cheltuit niciun euro din alocarea de 323 de milioane de euro pentru derularea Programului Garanţia pentru Tineret, din exerciţiul bugetar 2014-2020, potrivit datelor despre stadiul implementării, obţinute de pe portalul Comisiei Europene. Pogramul Garanţie pentru Tineret se încheie la finalul acestui an.

Proiectele asupra cărora s-a luat decizia de implementare până la data de 30.06.2018 ar fi în valoare de 4,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă 1% din alocare, potrivit aceleiaşi surse.

SURSA: cohesiondata.ec.europa.eu

Comparativ cu celelalte state europene, România este pe ultimul loc şi la stadiul cheltuirii fondurilor din Garanţia pentru Tineret. Alături de noi este Irlanda, diferenţa între cele două state fiind aceea că irlandezii au decis ce se întâmplă cu toţi banii alocaţi, în timp ce noi nici măcar planificarea nu o avem decât pentru 1% din fonduri.

SURSA: cohesiondata.ec.europa.eu

Cele mai mari rate de absorbţie sunt în Slovenia, peste 90% din alocare, Ungaria şi Letonia (aproape 80%), Polonia (78%), Suedia  (73%) şi Lituania (72%). Bulgaria cheltuise deja 53% din bani, la data raportării (30 iunie 2018), adică 64 de milioane de euro din cele 120 de milioane alocate.

Ce masuri prevedea Planul Naţional pentru Garanţia pentru Tineret 2017-2020, adoptat pe 13 iulie 2017, potrivit Ministerului Muncii, în aceeaşi zi în care Guvernul Tudose a aprobat şi un memorandum semnat de mai multe ministere pentru aplicarea acestui Plan.

Programul trebuia să asigure pentru toți tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani, care își pierd locul de muncă sau care nu găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor, o ofertă de angajare de calitate. Alte opţiuni erau o soluţie de continuare a studiilor, intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică. Totul trebuia să se întâmple în doar 4 luni de la înregistrarea tânărului beneficiar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la centrele de garanții pentru tineret.

Subvenţii pentru angajatori şi prime pentru tineri

De ce aveam nevoie de Garanţia pentru Tineret?

Pentru că unul din 5 tineri români (21,4%) nu este într-o formă de educaţie, formare sau angajare (NEET), potrivit Eurostat. Un studiu făcut de Ministerul Muncii la momentul lansării programului arăta că 9 din 10 tineri care își caută un loc de muncă întâmpină probleme cauzate de impunerea unui anumit nivel de experiență cerut de angajator, 7 din 10 declară faptul că pe viitor ar fi interesați de deschiderea propriei afaceri, doar 21% dintre tineri susțin că muncesc în domeniul în care au studiat la școală sau facultate – Studiul “Tinerii și locul de muncă”, desfășurat în perioada 24 – 29 aprilie 2015, în cadrul campaniei Garanția pentru Tineret.


Alte concluzii ale studiului

Cum a fost gândită această linie de finanţare de către Uniunea Europeană, ce probleme ar fi trebuit să rezolve şi care sunt poveştile de succes, citeşte pe site-ul Comisiei.

Istoria unui program “istoric”

Garanţia pentru Tineret a fost lansată cu mare fast în 2015, într-o ceremonie la care au participat Victor Ponta, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici, Marius Nica, Sorin Cîmpeanu. Ministerul Muncii publica pe 8 aprilie 2015 un comunicat despre cât de benefic urma să fie acest program.

SURSA: gov.ro

Responsabilă de aplicarea Programului, ministrul muncii Rovana Plumb, care este ministrul interimar al Educaţiei şi ministru al Fondurilor Europene în prezent, declara atunci că:Garanţia pentru Tineret este un program istoric. Garanţia pentru Tineret este cel mai amplu şi complet program pentru tineri din ultimii 25 de ani. Vor beneficia peste 441 de mii de tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, care prin acest program vor găsi un loc de muncă. Garanţia pentru Tineret are o sumă alocată de 470 de milioane de euro şi se derulează până în 2018. Programul reprezintă o adevărată investiţie în viitorul nostru, al tuturor. (…) Pentru că vorbim de tineri, nu mai vrem ca tinerii să fie generaţii de sacrificiu, aşa cum s-a întâmplat în timpul guvernării PDL“, potrivit înregistrării de pe portalul privesc.eu.

Ce ar trebui să îţi ofere ANOFM, dacă eşti tânăr şi vrei să apelezi la Garanţia pentru Tineret, potrivit portalului dedicat garantiapentrutineret.ro.

Alocarea fondurilor europene pentru politica de coeziune, pentru perioada 2014-2020

Powered by Socrata

FOTO: pixabay.com

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

Exit mobile version