Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul, inclusiv în Învățământ și Cercetare. Turcan: 35.000 de persoane în România cumulează pensia cu salariul / Activitatea se poate prelungi până la 70 de ani

141.824 de vizualizări
Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul și prevede prelungirea activității până la 70 de ani a fost aprobat în prima lectură din ședința de Guvern de miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentată o variantă finală care va ajunge în Parlament, a declarat astăzi ministrul Muncii Raluca Turcan, la conferința de presă de la Guvern. Excepție de la regulă pot face membrii Academiei Române, personalul didactic plătit cu ora sau persoanele care lucrează cu contract de drepturi de autor.

Declarațiile ministrului Muncii:

„În primă lectură au fost adoptate proiecte de acte normative care privesc măsuri active: pe de o parte, o măsură privind posibilitatea continuării activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensioare și pe de altă parte, pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului.

În legătură cu primul proiect și anume posibilitatea continuării activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, vorbim de persoanele care odată ce au ajuns la vârsta de pensionare, pot să opteze la cerere să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim de o opțiune, de un drept și în niciun caz de o obligație. Ține de dreptul salariatului de a munci.

Persoanele își pot prelungi activitatea până la 70 de ani atât în sectorul public cât și în cel privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra opțiunii de a munci și să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciți în plus de către persoanele care optează pentru continuarea activității conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii.

Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta, este suficientă pentru a-și putea continua activitatea.

Pentru sectorul public există niște reglementări specifice și anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activității, atunci, dacă îndeplinește condițiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.

Acțiunea continuării activității are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în momentul de față pensia cu salariul de la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această opțiune.

Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de față se află în situație de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta, vor suporta consecințe sub formă de amendă.

În același timp, proiectul reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de față și care pot să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

Există câteva excepții și anume: persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate persoane care încasează în momentul de față venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în gradul 3 de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali, îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

În sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul în condițiile în care avem aproximativ 102.000 de persoane peste 65 de ani care în momentul de față au optat să cumuleze pensia cu salariul atât în sistemul public cât și în sistemul privat.”

Ce spune legea

Legea spune că de acum încolo, în sistemul public, inclusiv în cel de Educație și cel de Cercetare, persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată opta în scris între pensie și veniturile astfel realizate.

„Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate opta între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei”, potrivit notei de fundamentare a legii.

Referitor la personalul didactic, legea prevede că profesorii „își manifestă opțiunea de continuare a activității, respectiv de pensionare, după caz, cu cel puțin 30 de zile înainte de data încheierii anului școlar”. Acest lucru ar însemna cel mai târziu la finalul lunii iulie din fiecare an, anul școlar începând la 1 septembrie, în mod oficial.

Apoi vor fi modificate trei articole din Legea educației naționale nr. 1/2011, republicată, cu modificările ulterioare și completările ulterioare:

La articolul 284, alineatele (6) – (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(6) La cerere, personalul didactic din învățământul preuniversitar de predare poate continua activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(7) Reîncadrarea în funcția de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul consiliului de administrație.
(8) Personalul didactic menținut în funcția didactică în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”

La articolul 284, după alineatul (8) se introduce un alineat nou, alin. (9), cu următorul cuprins:

”(9) La cerere, personalul didactic prevăzut la alin. (6) și (7) se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

La articolul 289, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 289 – (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu posibilitatea continuării activității, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. La cerere, personalul didactic și de cercetare se poate pensiona în condițiile legi și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Pentru cercetători, modificările sunt următoarele:

Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

”Art. 351 (1) Vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu posibilitatea continuării activității, la cerere, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la cerere, personalul de cercetare – dezvoltare se poate pensiona în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. Dacă a optat pentru continuarea activității, personalul de cercetare-dezvoltare se poate pensiona, la cerere, în condițiile legii, și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

La articolul 36, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Cercetătorii științifici gradul I pensionați pot desfășura, în condițiile legii, activități de cercetare-dezvoltare, salarizate prin plata cu ora.”

Sursă foto: gov.ro


61 comments
  1. Cumulez pensia cu salariu.Vreau sa raman doar cu pensia.Ce demersuri trebuie sa fac pentru a renunta la contractul de munca .Multumesc!

  2. ,,SALARIU” e corect?!

    Nu mi-as dori un ,,cadru didactic competent” ca dumneata, pentru nepotii mei!, crede-ma!! Pe timpul comunistilor se invata carte, ,,mai domnule?!”

  3. Cei mai slabi guvernanti au fost si sunt PD-listi, alde Turcana !!! PNL este cu numele, doar a fost ocupat 99% de catre pdlisti lui basinescu . PDL turcana sa faci dreptate cu pensiile calculare fara contributivitate sa fie taiate in regim de urgenta. Reducerea urgenta a numarului de parlamentari la maxim 300 de persoane . Intre pensia minima si maxima sa fie 1 la 6 si intre salariul minim si maxim sa fie tot 1 la 6 , doar Presedintele sa aiba salar de 1 la 7, la angajatii la statul nostru. Numai asa se face dreptate domnilor guvernanti. Cei ce au pensii sub 2000 lei /luna este normal sa mai munceasca in sectorul privat sau la buget, dar nu-i poti cere sa renunte la un drept patrimonial -pensia. Daca ar avea pensionarii o pensie decenta in Romania nu ar fi nevoiti sa fie si angajati. Turcana judeca cu capul tau de entelectuala PNL nu tot PDL-ista basista !!!!!!! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

    1. da dar si cand ai pensie de 9000 ron si ai 54 de ani sa te reangajezi la stat cand ar putea fi angajati unii care nu au loc de munca ,cum e ?

  4. adevărat scoala si munca este pentru cei stupizi,…….pensia ai plătit-o cu vf, și îndesat toată viața dacî ești norocos mai primești cîtiva ani pensia dacă nu în sac negru cu tine dezbrăcat de toate drepturlie creștine ingropați mai rău dacît un animal….Findcă suntem proști și ne lăsăm călcați în picioare de caătre niște inconștienși doar ei să beneficieze de pensi speciale și de multe alte facilităti ți masa dacă se poate la parlament si guvern la cel mai mic preț posibil……cereti frașilorși la sufertaș poate vi se face fomică la nopte după evacuarea spitalelor ………..maine, poimîine și a bisericilor…..Poftă MARE !!!Noi suntem prosti cei care am muncit si am studiat cu adevărat nu avem diplomele și doctoratele pe EURO…..Să aveți parte de pensiii SPECIALE!!!!și cît mai multe locuri de muncă DOAR VOI -TOTUL PENTRU VOI -RUȘINE!!!!!!

  5. Tâmpiți care au fost la conducerea tarii după 89 încoace au furat și distrus tot ….e mai rău ca după război. .., trebuie anchetați și puși la zid pentru jefuirea și distrugerea națiuni române. Or ajunge hoți și derbedeii în fața poporului cât de curând.

  6. Alo! Poate mai sunt si politicieni cu scoala!Pensia=Drept Patrimonial,Banii sunt ai mei,pe care ia_ti luat obligatoriu pe timpul muncii!Nu sunt cersetor cum vor cei de-acum sa ne induca subliminal PROSTELILE astea.Cum impui sa renuntam la drepturi castigate legal prin sudoare!De ce trebuie sa-mi impui Cloaca,sa lucrez la o varsta,sub nivelul studiilor facute din greu,nu la apelul bocancilor!Politicieni cu marja retard,credeti ca noi toti putem lucra ca Fierar betonist,maturator,zugrav,cizmar?Nu ca ar fi rusinos,din contra!Dar o parte care am terminat licee adevarate,de presigiu,am tot invatat pe bune!Banii,salariul,se ia de la autoritati locale,iar guvernul ii aduna la Centru,prin impozite,CAS,CASS!Minim de cunostinte economice!Numai ca scoala e Numai pentru cei tacuti si rataciti prin carti!Apropo,politicieni actuali:ati auzit de Stefan cel Mare,de Mihai Viteazul,Al.cel Bun!Daca da,e bine!Dar v-am vazut laTV.-e deajuns…

  7. La voi alesii se poate.La cei numiti desi au uni trei pensii se poate?La multi altii se poate?,desi nu au contribuit la fondul de pensiisi aveti salarii uriase prin comparatie cu cei ce trebuie sa aleaga.Parca va laudati ca legea este aceeasi pentru toti .Nedreptatea tulbura societatea mai mult decitimpotenta voastra.

  8. Codul administrativ este cel care ar trebui modificat. Acesta le permite functionarilor publici, ca inainte cu 30 de zile de implinirea varstei limite de pensionare si a stagiului de cotizare, sa solicite conducatorului institutiei publice prelungirea raportului de activitate cu cel mult un an ( cerere care poate fi depusa 3 ani consecutiv). Astfel, cu acordul conducerii institutiei publice, functionarului public i se prelungeste raportul de activitate, dar in momentul doi, acesta isi depune cererea de pensionare si uite asa cu buna stiinta va lua salariul ca functionare public, care este foarte mare la ora actuala, si pensia. Asa sa tot traiesti. Oare cei care au elaborat acest cod administrativ au avut in vedere acest aspect? …adica au oferit pe tava un avantaj descriminatoriu, anume posibilitatea legala ca orice functionar public, care se afla in pragul pensionarii si care obtine o astfel de prelungire sa incaseze salariul si pensia?Si unde mai pui ca sunt functionari publici, din pacate multi…care reazema peretii pe holuri asteptand sa se faca ora sa rupa usile la iesirea de la munca…va intreb…care munca?…Sa incasezi salariul si pensia si sa nu muncesti?…iar dupa plecarea efectiva din campul insorit al muncii acest fost functioanr public solicita casei de pensii recalcularea cu drepturile care ise cuvin dupa acesti 3 ani …Credeti ca este uman?…atata vreme cat sunt milioane de pensionari care aproape nu au ce manca…nu au bani pentru medicamente…nu au bani sa se incalzeasca iarna…nu au…insa unii, care huzuresc in cladirile statului au ajuns sa incaseze zeci de mii de lei pe luna ( cumul salariu cu pensia). Da ati afirmat ca pensia nu se plateste de la stat?…Asa ar fi normal sa fie…insa ganditi-va bine…credeti ca fondul de pensii este constituit doar din contributiile oamenilor muncii?…de unde?…..Acest fond are deficite anuale de miliarde de lei…care se acopera din banii bugetului de stat..Trziti-va la realitate si nu mai sustineti hotia si inselaciunea…Hotie inseamna si sa stai pe salarii de mii de lei pe luna si sa nu muncesti, taind zi de zi frunze la caini…Unii dintre acesti bugetari urla acum ca Guvernul vrea sa le ia pensia…Nu, Guvernul ii va pune sa aleaga…ori salariu, ori pensie…Este drept…este moral…este uman…Si daca ai ales salariul, atunci munceste frate!Iar cu prelungirea benevola a varstei de pensionare pana la 70 de ani…nu am cuvinte…Au uitat de tineri…acestia nu vor mai avea motivatia sa studieze…sa munceasca…unde?…Vor pleca…

  9. esti un prost si pina acum se putea prelungi cu 2 an dar sa faci cererea cu 1 luni inainte de ideplinirea vristei de pensionare iar noua lege nu se va aplca nicio data este facuta pe genunchi fara un inpact

  10. Ok! Tratament egal,spuneti unii dintre dvs.De acord!Adevarat, trebuie sprijiniti tinerii! Nimic mai adevarat! Dar ce spuneti de examenul de titularizare,cand in mod egal si corect a fost sustinut de un pensionar si un tanar ,pensionarul luand nota maxima iar tanarul nota minima! Dvs.ce spuneti,pe care l-ati angaja ca profesor?

    1. Nu știu dacă l-aș angaja pe cel tânăr, însă pensionarului i-aș da un picior in cur. De ce?. Răspunsul este simplu. Pensionarul l-a pregătit pe cel tânăr atât de ,,bine” încât să fie mai slab decât el. Cât de bun a fost un profesor, dacă în 40 de ani de activitate nu a pregătit macar 40 de absolvenți capabili să-l înlocuiască cu succes?.

  11. Bună dimineața. Da, legea este bună. Știu că este dureros,foarte mulți au rate la bănci,au facturi de achitat,au obligații financiare de tot felul; dar trebuie să trebuie să trecem și peste asta, deoarece viața merge înainte, trebuie să progresăm. Locuri de muncă se vor găsi mereu,chiar daca trebuie să fie ales mediul privat.
    Prostiile vehiculate cum că ,pensionările cadrelor militare din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională ar fi provocate intenționat pentru avantajarea acestor oameni sunt MINCIUNI SFRUNTATE. Din anul 2004 țara noastră România este membră a NATO iar din anul 2007 este membră a UE. Una din principalele condiții OBLIGATORII, impuse de legislația internațională la care România a achiesat benevol,că să mă exprim așa,dar și datorită condițiilor geopolitice ale lumii contemporane;a fost RESTRUCTURAREA și REFORMAREA sistemului de justiție și afaceri interne ale României. Acest lucru nu se putea efectua decât prin disponibilizări masive sau prin pensionări. Toate țările din Europa de Est, au beneficiat de același tratament. Pentru cei interesați vezi vezi Pilonul II al UE, respectiv JAI(Justiție și Afaceri Interne). Pensionările anticipate ale cadrelor militare nu sau efectuat cu scopul de a oferi avantaje materiale acestor oameni, ci în ideea de a reforma sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Scopul legii nu este aplicarea normei juridice în sine,este un non sens,ci efectul pe care aceasta îl produce, în cazul de față s-au dorit atât la nivel național cât și internațional,mai ales,schimbarea din temelii a mentalităților pentru a fi deschisă oportunitatea spre progres, avantajând in primul rând cetățenii României și apoi modernizarea structurilor statului de drept pentru a putea răspunde provocărilor contemporane.
    Să nu uităm că, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și celelalte Agenții Guvernamentale, în totalitatea lor, reprezintă coloana vertebrală a națiunii.
    În altă ordine de idei, schimbarea Mentalității în cadrul unui minister, unei instituții, unei entități publice,nu se efectuează peste noapte. Acest lucru necesită timp, aproximativ 30-40 de ani.
    Nu poți marginaliza foștii angajați după ce te-ai folosit de forța lor de muncă,de capacitatea lor intelectuală,de viața lor.
    În numele justiției,al adevărului,al echității sociale,al MORALEI CREȘTINE, trebuie să le asiguri acestor membrii ai societății un venit garantat de stat, pentru subzistență.
    Bineînțeles,nu te obligă nimeni să alegi meseria de polițist,militar sau lucrător în sistemul siguranței naționale,dar nu uitați un lucru: odată intrat în sistem și familiile acestor oameni suportă volens nolens PRIVAȚIUNILE SISTEMULUI MILITAR, până la final.
    Așa că înainte să aruncați cu pietre, vă rog să reflectați preț de câteva clipe la viață în general, având în vedere faptul că așa cum am învățat, prima datorie a unui om este față de propria conștiință și onoare iar apoi față de societatea umană în care trăiește și de care nu se poate dezice în nici un fel, indiferent cât ar încerca să creadă sau să acționeze în interes propriu.
    Să nu uitați faptul că,în conformitate cu prevederile constituționale, PARLAMENTUL ROMÂNIEI,este garantul libertăților fundamentale cât și ale drepturilor cetățenești dar și garantul Independenței și suveranității României, a integrității teritoriale, pentru ca România să nu devină un stat eșuat.
    Polemicile pe tema pensionarilor din sistemul militar, dacă îmi permiteți că și o opinie personală,sunt provocate intenționat, pentru a se crea un fals conflict social care nu poate dăuna decât tot românilor, pentru a crea o stare de tensiune și a abate atenția de la adevăratele probleme ale vieții.
    Sunt de părere să încercăm cu toții să analizăm puțin orice afirmație pe care o lansăm în spațiul public, deoarece sunt foarte multe interese și intenții din exterior care urmăresc să creeze haos în statul român, pentru a ne dezbina și a ne face vulnerabili. Am sa parafrazez un citat actual,sper din tot sufletul că dl profesor să nu se supere,, UNIREA SE CONSTRUIEȘTE ZI DE ZI”.
    Pastrandu-ne demnitatea umană avem șanse la un viitor mai bun.
    Vă doresc o zi bună.

    1. Eu am o problema.
      Fratele meu ar dori din motive personale sa lucreze si dupa varsta de pensionare.
      Pentru ca implineste aceasta varsta chiar maine, si nu se stie cand va fi aprobat noul proiect cu posibilitatea de a lucra pana la 70 ani, are cineva vreo solutie, sau exista vreo sansa ca sa continue sa lucreze?
      Multumesc

    2. Noua liege a pensiilor sub forma aceasta este buns,dar eu cred ca si cei ce muncesc la particular leas lua pensiile si sa lucreze daca mai vor pana la 70 ani,sa vedeti cati ar mai lucra.mihai

  12. Tutei asteia de la “Munca” i se pare normal sa cumuleze indemnizatia de parlamentar cu salariul de ministru (vai, cat de jos a ajuns acest termen de MINISTRU !) si cu cele cateva consilii de administratie ?
    Si da, pensia nu este un venit de la stat. Iar economia realizata prin trimiterea acasa a 35.000 de salariati este zero. Salariile se vor plati in continuare, altor angajati la stat pe posturile eliberate. Adica fii, fiice, veri, nepoti, fini, prieteni, vecini etc. Ai lor, nu ai nostri 🙂

  13. Foarte corect!Pensia e un bun patrimonial!!!!Nu ti-o da Statul!Statul ti-a luat banii in viata,iar apoi daca mai apuci..iti da din banii tai munciti cu greu!Spuneti-le si guvernantilor actuali!Scoala si munca e numai pentru prosti!Ei sunt destepti,neavand tangenta cu cele doua indeletniciri!Sa ne arate cate zile a mucit Doamna Turcan si ceilalti care fac legi din birou…rupere de realitate!!!!!

    1. Corect! Asta vrea sa fie legea care ne caracterizează ca națiune: să moară capra vecinului.
      De ce amestecăm lucrurile. Pensia este un bun câștigat constitutional, prin contributivitate. Foarte puțini cetățeni români mai sunt capabili și sănătoși să lucreze după vârsta de pensionare. Ei, aceștia dacă sunt necesari și pot să aducă un beneficiu tuturor e foarte bine și chiar ar trebui să le fim recunoscători. A, mai primesc niște bani pentru asta? Si ce dacă, e firesc. Poate altcineva sa-i faca munca la același standard de performanță?
      Pentru tineri e trist și greu. Vai de capul lor! Nu sunt pregătiți pentru societatea de azi. Ei cred ca da, asta e f bine dar din pacate se înșală. Nimic nu s-a făcut pentru ei cu socoteală. Nici școală nici altceva practic. Nu se regăsesc în țară lor. Cei care au plecat la școli prin lume vin acasă mai ” destepti” și injura țara asta de c____t și stau pe spatele pensionarilor ( parinti) . Ca nu am reusit sa le insuflam sentimentul de dragoste de țară. Ce au văzut în copilăria lor? Doar scandaluri și ură. Asta s-a promovat de către politicieni, doar asta. Cum a fost o perioadă de deschidere spre o stare de bine gata au venit alții și ne-au spus că asta nu ne putem permite. E criza!
      Si acum stau si-si sparg capetele pe rupte, pentru că nu e ușor, ca să găsească ei o soluție prin care să ne uniformizeze și să ne plafoneze ca nu cumva să trecem de nivelul de PRAPADITI. Ca să ce ? Sa mulțumim pe cine? Nu mai ascultați placa asta ca cică nu sunt bani, ca sunt.
      Asa-i la noi, tot capra vecinului e de vina. Invidia, Prostia si Rautatea = trei femei nasoale dar influente. Bine ar fi sa iasa din câmpul muncii și să nu mai apuce pensia.

  14. JONY
    tara noastra sunt doua meseri de baza
    politician unde nu ai nevoie de scoala doar de relatii
    practicarea celei mai vechi meseri unde nu ai nevoie de scoala ci de un corp frumos pacat ca sa extins si in plitica
    nu voi vedea un militean,armata serei etc sa lucreze in hala de productie ci in birou sa mute doua hirtii si sa ia bani multi
    am angajat la firma circa 200 de persoane nu astat nici una mai mult de o saptamina
    nu cunosc nici o meserie iar sefi sunt numiti plitic care nici ei nu stiu

    1. “Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de pensionare. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel. Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc!”

  15. Ar trebui organizate controale drastice de catre Anaf pentru a se vedea contractele si firmele care lucreaza cu statul si asa zisi pensionari care cumuleaza si pensia si salariul din aceste contracte si poate asa Turcanu propune o lege valabila pentru toti cei care beneficiaza de aceste drepturi, fie stat, fie privat.

  16. Legea este foarte buna si ar trebui extinsa si la privati. Ati fii surprinsi sa vedeti cati oameni ar renunta la pensie in favoarea salariului .Astfel, cei ramasi cu pensia vor putea trai decent prin redistribuirea sau majorarea acesteia.

    1. ESTE FOARTE PROASTA !OARE CINE A FACUT LEGEA NU STIE CA CEI CARE SUNT IN PENSIE SI LUCREAZA INCA LA PRIVAT SI PROBABIL SI CEI DE LA STAT PLATESC LA PENSII DIN SALARIILE PE CARE LE IAU? UNDE ESTE PREJUDICIUL ADUS DE ACESTIA ,SALARIUL FIIND PLATIT DE FIRMA PRIVATA SI NU DE LA BUGET . DECI REPET ESTE FOARTE PROASTA DIN MOMENT CE SE DESFIINTEAZA DREPTUL CUMULARII PENSIEI CU SALARIU

  17. Ce face opoziția? Cred că nu mai avem nici opozitie, sau a fost cumpărată. Sindicatele dorm? Indiferent de forma de venit, sunt și membrii de sindicat care cotizează pentru a li se apăra drepturile. Dar se pare că și sindicatele sunt cumpărate. Cred că doar acțiuni în forță mai schimbă în bine România.

  18. Proiectul PARTIAL este bun ! Este insa IMORAL si anticonstitutional (art 16 din constitutie ) de a admite exceptii pentru categorii favorizate : membrii CCR , CSM , Curtii de conturi ,avocatul poporului ! Legea sa fie aplicata fara privilegii si favoritisme sustinute de CCR principalul vinovat si responsabil de incalcarea constitutiei alaturi de dezinteresul ,slabiciunea,incompetenta si lasitatea guvernului in a interzice discriminarea si inechitatea sociala, RUSINE SI DISPRET daca se promulga Legea cu exceptiile anuntate !

  19. Este corect eliminarea cumului pensiei cu salariu la stat. Cunosc persoane în special miliţieni şi militari care s-au pensionat la 40-42 ani şi s-au angajat a doua zi la acelaşi loc de muncă cumulând pensia cu salariu, Nesimţire crasă.

  20. Daca vreti ca tinerilor sa li se faca loc ,cred ca trebuie interzis cumulul pensiei cu salariul si la stat si la privat ,ca tinerii nu se vor angaja toti la stat si privatul are nevoie de ei, fara discriminare intre cetatenii care lucreaza la stat si privat . Sint toti cetateni,si conform Constitutiei trebuie tratati egal . Fara exceptii.Tratament egal pentru toti cetatenii.

  21. Nu sunt de acord cu aceasta lege, se fac multe nedreptati prin aprobarea ei. Nu ar trebui sa se faca exceptii,asta inseamna discriminare si favoritism. Sunt multi pensionari care au pensii mici si isi mai completeaza si ei veniturile cu cate o jumatate de norma, fie ea si la stat. Pentru pensie ai muncit, iar daca mai poti sa muncesti pentru cativa banuti , de ce sa ti se interzica . Acest guvern nu stie decat sa taie, nu au competente necesare pentru a face altceva. Spun ca vor sa taie sporuri, dar de la cine?? de la profesori si medici. Si uite asa ies ei in evidenta ca au facut dreptate. Asta e praf in ochi, doar ne vor invrajbi unii impotriva altora.

    1. După 65 ani de muncă ( la stat sau la privat )pensia este un drept al tău . Dacă mai muncesti după pensionare ,indiferent unde,la stat sau la privat, până la 70 de ani, mi se pare normal să fi plătit.
      Vă mulțumesc !

  22. Pentru a nu fi discriminatorie legea trebuia sa precizeze ca nu poate fi cumulata pensia cu ssalariul. Atat, fara exceptii mai ales in cadrul aceleiasi profesii. Vezi mecanicii de locomotiva.

  23. Pentru Turcan si toata liota de la guvernare( asta i forma maxima de respect cu care ma pot exprima!) Voi, astia care ati emis textul asta de lege, puteti justifica cam care ar fi motivele ptr care ” niste unii” fac exceptie si pot cumula pensia cu salariul de la stat ????? Astept raspuns, cu subiect si predicat Turcan !!!! NOI VA PLATIM PE VOI, asa ca ai obligatia de a raspunde !!!!

  24. Din cauza unor pensionari zeloși și jegoși se întîmplă asta și bine e, deoarece esti bun de muncă să muncești dacă nu valea.

  25. Cine împarte,parte își face .Nu va este rușine sa faceți discriminare?Nu va mai ajunge citi bani luați?Hoților ce sunteți numai voi sa o duceți bine nenorocitilor,sa va gândiți ca va bor ajunge blestemele poporului?

  26. felicitari ptr acest proiect de lege, am votat tot timpul cu PSD, insa dupa aceste reforme, constat ca alianta USR -PNL, face lucruri bune, taie pisica in doua, opreste robinetul de la banii publici.
    Daca s-ar liberaliza si profesia de consilier juridic, ar fi minunat.
    Sa castige competenta si corectitudinea!

  27. Daca totusi se va aplica,sa se aplice ptr toata lumea,nu cei cu pensii speciale si salarii mari (primarii,cei din ccr ,parlamentarii,etc) sa poată cumula in continuare.

  28. De ce nu se pune un prag de departajare,ex:
    cine are pensie mai mare decat salariul mediu brut pe economie sa nu mai poata lucra,deasemenea sa nu se poata cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de pensionare 63 ani femeile si 65 ani barbati.Dupa ce am contribuit 42 de ani la pensie,nu pot sa mai lucrez trebuie sa ma pensionez automat.Nu este drept

  29. Dacă este lege sa fie pentru toți fără excepții. Cei din CCR, membrii curții de conturi, membrii academiei Romane care au pensii și salarii mari de sunt exceptați. Rușine doamna ministru, sunteți o analfabeta mai rău decât Dancila

  30. Alexandru, legea trebuie promulgată in forma care este. Este un pas înainte. Sunt peste 35000 care ocupa locurile celor tineri. Faptul că pensiile sunt mici , se datorează liberalilor sau întregii clase politice? Clasa politica si cu cercurile lor de mafioți si-au tras pensii speciale, salarii de mii de euro, pensie la o varsta cand sunt încă în putere după care îi regăsim în administrația locala sau centrală. Bineînțeles, cu pensie si salariul de la buget.

  31. De ce oare nu va întrebați care este adevăratul motiv a celor mai mulți care rămân după pensionare sa MAI lucreze? Cazul meu:după 38 ani și 11 luni lucrați am ieșit în 2018 cu 1221 lei.Credeți ca se poate trai?.După încă 1 an de contribuție la recalculare,cât credeți ca mi s-a mai dat? 50 de lei d-lor.,În condițiile în care statul mi-a luat lunar 25% din salariu.Apoi va susțineți măsură luată prin faptul ca atât pensia cât și salariul sunt de la buget.Uitați însă ca pentru pensia mea am contribuit aproape 40 de ani.Deci este dreptul meu ,d-na Țurcan. Dacă tot voiați să excludeți posibilitatea ca unii sa se pensioneze devreme ,după care sa se reangajat, de ce nu introduceți ca obligatoriu un stagiu de cotizare.ceea? Acest lucru nu le-ar permite șmecherilor sa iasă la 40,-50 de ani.Apoi credeți ca un privat mai e dispusa angajeze o persoana la 65 de ani?Sau pentru orice meserie se poate găsi un alt loc de munca?Sau credeți ca se poate face chiar orice meserie? Ăsta spune tot despre cât de bine cunoașteți …

      1. Vocabularul tău ne arată că ești un penelist înrăit. Oare de ce toți peneliștii au vocabular de maidan? Asta să fie pregătirea lor?

      2. Vasile cred ca mori de lene. Daca ai vrea sa muncesti este pentru 24 de ore zilnic pentru toata lumea. Eu sunt un pensionar “jegos” care am fost solicitat sa mai lucrez ca sa mai ajut la ingrijirea medicala a parintilor, fratilor, surorilor unora ca tine , Multumesc .

  32. Constituția este respectata? Dacă ai câștigat un concurs pe funcția de execuție pe care ești? Trebuie sa asiguri terapia pt un copil cu autism, iar statul nu sprijină astfel de proceduri? IPOCRITI, NIMIC CONSTRUCTIV, DAR NE MERITAM SOARTA.

    1. Trewbuie pusa conditie la angajare in sistemul de stat. Sa nu se permita angajarea celor care au deja pensie. Daca pensia este un bun castigat, conditia sa fie pusa la angajare.

  33. Observ că s-a reușit cumva inrairea romanilor împotriva romanilor.
    Cei care gândesc pot observa. Economii la buget?
    Mă umfla rasul!!
    Ce pensii uriase oferă statul, încât sa nu mai fii nevoit să mai muncești?
    Hahahahaha!!!

  34. Ca bibliotecar cu studii superioare am dat concurs cind am ieșit la pensie și am contract pe perioada determinata de 3 ani care expira pe 24 mai 2021 pe același post . In ce condiții mai pot ramine dacă renunț la pensie sau nu mai am drept sa profesez . Am 64 de ani și ma gindeam măcar pina la 65 sau terminarea anului școlar .Mulyumesc

  35. Pentru ca pensiile sunt o bătaie de joc, nu sunt vinovati(actualii) liberali. Aduceti_va aminte cu cu e s-a votat după evenimentele din 89.Actualul guvern a găsit o stare de fapt, care în niciun caz nu se poate remedia peste noapte.

  36. Au de cine își bate joc. Nu va mai exista nici un profesor care să se pensioneze anticipat înainte de 65 ani. Cei cu funcții călduțe vor sta în aceste funcții încă 5 ani sau cât le este mandatul. Vor fi pensionari care vor cumula pensia cu salariul dacă nu-și iau normă întreagă. Deci sigur este în avantajul muritorilor de rând. Rușine.

  37. Si o lege pentru cei care au două veituri de la stat, cand se va da ? Nu este posibil ca o persoana sa fie angajată la stat în două locuri în același timp cu norma intreaga.

  38. Cred că vor ”zbura” și ”pensionarii” la 50 de ani, din parlament, ministere și multe alte comitete și comiții (vorba lui Nenea Iancu). Sau poate la dânșii legea este interpretabilă ?!

  39. Ministra Turcan, PDL-ista la baza, habar nu are pe ce lume traieste. Legea nu va trece de CCR, este discriminatorie. Din proiectul de lege reiese ca in tara aceasta unii sunt mai cetateni decat altii. Legea trebuie sa fie egala pentru toata lumea.
    Poti sa lucrezi pana la 70 de ani!!!
    Femeia aceasra, ministra duda rau, nu se gandeste la speranta de viata a romanilor?

  40. Dacă în Instituţia de învăţământ există și alte cadre didactice pe aceeași disciplină, care riscă să intre la restrângere, înțeleg că rămâne în continuare cel care trebuie să iasă la pensie, dacă depune cerere să lucreze în continuare? Ce lege mai este și aceasta!…
    Cât despre “criteriile de competențe”, care sunt acestea? Tot “hârtiile”, despre care știm cum se fac în școli?

  41. Dacă nu ar fi pensiile o bătaie de joc, nici un pensionar nu s-ar chinui sa mai lucreze. Asta ar trebui sa ii preocupe pe liberalii aceștia priceputi la bătaie de joc.
    Nu sa ii preocupe sa încurajeze oamenii care merg în cadru metalic sa nu iasă la pensie, ca să supraviețuiască financiar.

    1. Tocmai cei care merg în cadru metalic sunt cei care nu își fac orele, nu știu să lucreze online cu școlarii și nu dau și altora dreptul la o pâine! Ba chiar fac și ore suplimentare (la seral), că au pile, nu că nu ar exista doritori sau alții mai capabili…
      Doar un cuvânt am pentru ei RUȘINE!

      Oricum, cu această lege a măririi limitei de pensionare, se pare că se vor umple școlile de profesori în carje și cu perfuziile după ei…

      1. Cei care merg cu cadrul metalic au învățat și stiu carte. Ei au făcut școala unde a trebuit și când a trebuit. Voi sunteți mai analfabeți decât elevii pe care, chipurile, îi învățați ,, carte,,. Ati dovedit-o!

      2. Din simplul fapt ca va credeti superior, sa stiti ca nu sunteti. Faptul ca stiti sa manuiti un computer nu inseamna ca sunteti un cadru didactic mai bun. Si daca sunteti bun la ceva, multumiti celor care acum merg cu cadrul metalic ca v-au invatat bine. Apropo, cu cadrul metalic poate sa mearga si un bolnav tanar, nu neaparat batran. Rusine dvs!

        1. Dacă ați fi știut să și procesati informațiile înainte să jigniți, ați fi constatat că frustrările vin în urma comentariilor jignitoare ale lui,,misu”. Toți cei de aici, vi se pare corect ca o persoană de peste 65 de ani să vrea și pensie și salar, iar tinerii să nu poată lucra din cauza lor, neavând loc de ei? Copiii voștri sunt încântați de acest aspect? Le întrețineti voi famiile? Ei nu au dreptul la muncă fiindcă unii vor două venituri? Înseamnă că sunteți de acord și cu pensiile speciale…
          Așadar, rușine celor care se gândesc doar la ei!
          Și apropo: dacă mergi pe vorbele acelea că dacă știi să citești se datorează unui profesor, să știi că eu cand am mers la școală știam deja să scriu și să citesc, că mulți alții și din zilele astea.
          Nu sunt cadru didactic tânăr, deci nu este vorba de concurență, ci doar de corectitudine și solidaritate! Să lăsăm și pe alții să aibe un venit, nu să alergăm noi după două!

          1. @ Cadru didactic,
            “Toți cei de aici, vi se pare corect”? Nu, dragul meu cadru didactic (după cum scrii presupun că ești tânăr). Nu mi se pare corect că tu, care nu poți să scrii corect românește, ai ajuns cadru didactic.
            În mediul rural e o puzderie de locuri de muncă. Ce îi reține pe tineri să înceapă de acolo? Ei cred că ar putea face față direct la un liceu de renume din centrul Bucureștiului? Eu am dubii serioase. Văd cum scriu tinerii.

          2. Ai dreptate ,sunt mulți dinozauri prin școli, care nu au dat niciodată un examen de titularizare, cei peste 60 ani, și tot ei comentează, vor sa stea pana la 70 ani sa rada copii de ei,ei sunt cu mentalitatea comunistă, sunt cei care băteau elevii înainte de 1990 și multe exemple proaste, doar anul trecut școlar am avut 3 colegi in cancelarie peste 69 de ani….atunci ce vorbim,o sa continue șmecheriile cu plata cu ora….de zici ca sunt c….ve,sa ne lase cu posturile libere prin sate si comune,nici acolo nu sunt….se gasesc destui tampiti necalificați prin satele țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În Italia, tot personalul școlar, universitar și studenții sunt obligați să aibă certificatul verde de vaccinare anti-COVID. Lipsa certificatului conduce la suspendarea raportului de muncă și încheierea salarizării / Părinții care intră în școli ca să își ia copiii acasă trebuie să aibă cu ei certificatul verde

Un decret aprobat joi în Italia prevede că părinții care intră în școli pentru a-și lua copiii acasă trebuie să dețină certificatul verde – care atestă vaccinarea contra Covid-19 -,…
Vezi articolul