Guvernul a aprobat granturi de studii pentru 12 cetățeni români evacuaţi din Fâşia Gaza și întorși în țară

276 de vizualizări
Foto: © Hossein Lohinejadian | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat acordarea unor granturi de studii pentru cetățeni români care studiau în Fâșia Gaza, dar care au fost nevoiți să se întoarcă în țară. Sunt 12 cetățeni care au solicitat sprijin. În total Ministerul Educației alocă 85 de mii de lei din bugetul alocat pentru anul universitar în curs. Acești studenți se regăsesc în situația prevăzută în Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

“Guvernul a aprobat acordarea de granturi de studii în favoarea unor cetăţeni români care au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, pentru a-i ajuta la continuarea studiilor şi la o mai accelerată redresare după evacuare şi o mai bună integrare în România. Numărul estimat nu este mare, se estimează 12 beneficiari, iar costurile suportate de Ministerul Educaţiei sunt de 85.452 lei din bugetul alocat pentru anul universitar în curs”, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Ministerul Educației acordă burse de studii românilor de pretutindeni și cetățenilor străini, care doresc să își continue studiile în învățământul superior de stat din România, inclusiv pentru programul an pregătitor de limba română, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 403/2023 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2023—2024.

Potrivit alin. 21 al Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni,
cu modificările și completările ulterioare, din categoria românilor de pretutindeni fac
parte și ”românii emigranţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii
acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.”

Potrivit memorandumului aprobat de Guvern, vineri, “ca urmare a deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați în România din Fâșia Gaza, începând cu luna noiembrie 2023, cu sprijinul autorităților române.

O parte dintre aceștia s-au adresat instituțiilor de învățământ superior de stat din România, pentru a fi înmatriculați la programul de studii de an pregătitor de limba română pe locurile alocate românilor de pretutindeni, finanțate din bugetul Ministerului Educației. Astfel de solicitări au fost adresate și Ministerului Educației, precum și altor instituții guvernamentale. Aceste persoane doresc să își continue studiile în România.

În contextul în care numărul de locuri ”fără plata taxelor de școlarizare dar fără bursă”
alocate pentru programul de studii an pregătitor de limba română nu au fost ocupate în
totalitate pentru categoria românilor de pretutindeni și pentru cea a cetățenilor străini,
propunem în mod excepțional, alocarea în luna februarie 2024, de granturi de studii
rămase neocupate fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă, cetățenilor români și
membrilor de familie ai acestora, români de pretutindeni sau cetățeni străini, care au
fost evacuați din Fâșia Gaza și care au solicitat înmatricularea la acest program.
Beneficiarii acestor granturi de studii au dreptul să fie înmatriculați, până cel târziu la
sfârșitul semestrului întâi al anului universitar în curs, conform alin 10 și 112 ale Legii nr.
199/2023 – Legea învățământului superior, în baza criteriilor stabilite de instituțiile de învățământ superior, la programul de an pregătitor de limba română.

Aceștia vor beneficia de grant de studii, subvenție pentru cămin, pentru cazare în
căminele instituțiilor de învățământ superior, dacă este cazul, în limita locurilor rămase
disponibile, facilități de transport, în condițiile aplicate studenților înmatriculați la instituțiile de învățământ superior. Menționăm că alocarea acestor granturi se realizează cu încadrare în bugetul alocat Ministerului Educației pentru anul universitar 2023-2024″, potrivit documentului aprobat de Executiv.

Foto: © Hossein Lohinejadian | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Top 5 măsuri educaționale cu impact. Dragoș Iliescu, expert în testare: Sunt școli care ignoră știința și merg pe o ideologie de genul “să lăsăm copiii să devină ce vor, să nu îi forțăm și anxietăm”

Măsurile care au cel mai mare impact la clasă, în procesul de învățare, și care sunt validate de cercetările științifice ca investiții cu eficiență maximă au fost publicate, ca bază…
Vezi articolul

DOCUMENT De mâine, în toate școlile, timp de 3 zile să fie făcute „programe de Ziua Eroilor” și pe 13 iunie, la ora 12 fix, toți elevii și studenții din România să țină un moment de reculegere – adresă a Ministerului Educației după o hotărâre aprobată joia trecută de Guvern

Ministerul Educației a transmis luni, 10 iunie, o notă către inspectoratele școlare prin care școlile din țară trebuie să organizeze programe dedicate Zilei Eroilor începând de mâine, 11 iunie, până…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Ilfov: Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară / Ordinul pentru acordarea sumelor forfetare nu îi exclude pe aceștia – document

Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară, potrivit unei precizări a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Ilfov. Acest lucru se întâmplă în situația în care…
Vezi articolul

Regulile pentru catalogul electronic al Ministerului Educației, finanțat din fonduri europene, puse în dezbatere publică / Școlile care au deja catalog electronic vor fi obligate să îl conecteze la platforma ministerului pentru preluarea datelor

Ministerul Educației a pus în dezbatere proiectul privind aprobarea, înfiinţarea, organizarea, funcţionarea catalogului electronic, finanțat cu bani europeni, prin PNRR. Ordinul ar fi trebuit deja să fie aprobat în data…
Vezi articolul

Fosta inspectoare Iulia Cabrancea de la ISJ Constanța, condamnată de instanță la muncă în folosul comunității la un muzeu sau spital, după ce a recunoscut că a luat și o șpagă de 200 de euro, la o lună după ce a primit 5.000 de euro pentru a transfera un elev

Fosta inspectoare școlară din Constanța Iulia Cabrancea va face muncă în folosul comunității la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, timp…
Vezi articolul