Guvernul a aprobat construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București în complexul Grozăvești, care va caza cel mult 476 de studenți / Statul plătește aproape 200 de milioane de lei, iar Universitatea București din fonduri proprii – puțin peste 2 milioane de lei

2.871 de vizualizări
Foto: © Pawel Szczepanski | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, în complexul Grozăvești, care va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane. Vor fi asigurate și 92 de locuri de parcare la subsol. Majoritatea fondurilor, aproape 200 de milioane de lei, vin de la Ministerul Dezvoltării, iar Universitatea București plătește, din fonduri proprii, puțin peste 2 milioane de lei.
  • Universitatea București se confrunta în anul universitar 2021-2022 cu un deficit de 504 locuri de cazare, potrivit notei de fundamentare a proiectului de construire a unui cămin studențesc.

Valoarea totală a investiției este de 198.298.000 de lei, din care Ministerul Dezvoltării va asigura 196.292.000 lei, diferența de 2 milioane de lei fiind suportată din bugetul Universității din București, pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și asigurarea utilităților.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, prin Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Construire cămin studenţesc – Universitatea din Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 204, sector 6, municipiul Bucureşti”.

Căminul va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane, astfel încât să asigure locuri pentru un maximum de 476 de studenți. Astfel s-ar acoperi deficitul de 504 locuri de cazare cu care s-a confruntat Universitatea București în anul universitar 2021-2022.

  • Amintim că și Politehnica București construiește două cămine: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. – detalii aici

Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar durata de execuție este de 24 luni.

La nivelul anilor 2020-2021, Universitatea din Bucureşti dispunea de 10 complexe de cazare pentru studenţi și s-au înregistrat următoarele date privind locurile de cazare:

  • număr de cereri cazare depuse de studenți – 5.200 locuri
  • număr total de locuri de cazare în cămine – 4.696 locuri
  • deficit de locuri de cazare – 504 locuri

De asemenea, comparativ cu anii 2016-2017, când numărul de cereri de cazare era de 6.447, numărul locurilor de cazare a scăzut deoarece 2 cămine nu mai îndeplinesc condițiile normale de cazare, iar pentru celelalte au fost create spații comune pentru studenți conform dispozițiilor legale în vigoare (săli de lectură, oficii bucătărie, spălătorii) afectând astfel numărul de locuri disponibile pentru cazare. Ce mai mare parte a căminelor din Bucureşti au fost construite între anii 1960-1970, iar în prezent acestea nu oferă condiţiile de trai adecvate, respectiv o parte dintre ele au grupuri sanitare comune, iar unele dintre ele sunt situate la distanţe apreciabile de facultăţi.

“În condiţiile în care numărul de cereri de cazare creşte de la an la an, lipsa spaţiilor face ca atractivitatea alegerii studiilor la Universitatea din Bucureşti să scadă şi să cauzeze astfel un impediment major în dezvoltarea ofertei educaţionale a Universităţii”, mai scrie în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Foto: © Pawel Szczepanski | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Căminele construite de Politehnica București: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. Universitatea: căminul mai mic are mai puține dotări și investiția nu include finisările

1 comment
  1. Iata ca prorectorul Sorinel Costreie cel plimbaret prin strainataturi pe banii UB, ca si altii dini echipa magnificului sociolog-inginer, ajuns consilier al plagiatorului Ciuca, a facut totusi ceva pentru rectorul in functie, ca sa mai obtina un mandat.. Nu se poate altfel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu spune că majoritatea tinerilor cu BAC-ul picat din 2011 încoace au plecat “probabil” la lucru în afară. Dă vina pe Legea Educaţiei pentru deficitul de meserii creat de desfiinţarea şcolilor profesionale

Ministrul Educaţiei a pus pe seama Legii Educaţiei nr 1 din 2011 eşecul la Bacalaureat a “6-700 de mii de tineri” şi, potrivit Ecaterinei Andronescu, “majoritatea, fără niciun fel de…
Vezi articolul

Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare / Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU / Testele sunt ambalate individual sau câte două

Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări, într-o postare pe Facebook, că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ. Primele…
Vezi articolul

VIDEO Avem o urgență de tip demografic, susține Ligia Deca: Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. Nu ne putem permite să pierdem niciun copil

Nu ne putem permite să pierdem niciun copil, ne dorim ca fiecare dintre ei să devină cetățeni activi, a declarat Ligia Deca, consilierul președintelui Iohannis pe Educație, la prima ședință…
Vezi articolul