Guvernul a aprobat Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2019 – 2020, potrivit gov.ro. Potrivit documentului care a intrat în ședința de guvern, sunt 144 specializări și domenii din universitățile de stat și 14 specializări din universitățile private care și-au schimbat fie numele, fie numărul maxim de locuri de școlarizare pentru studenți. Cea mai amplă modificare este la Academia de Studii Economice București, la care cifra de școlarizare crește cu 740 de locuri față de anul trecut.
Documentul include domeniile și programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, localitățile de desfășurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de învățământ sau limbă de predare, precum și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați. Acestea sunt propuse de agențiile de evaluare a calității care au evaluat fiecare program, menționează ministerul Educației într-un comunicat.
DESCARCĂ DOCUMENTUL și vezi câte locuri a primit fiecare Universitate în parte
Printre universitățile la care apar cele mai multe schimbări ale numărului de studenți care pot fi înscriși se remarcă Universitatea Politehnica din București, care are mai multe specializări noi, potrivit anexelor HG de anul acesta și de anul trecut, cum ar fi „Energetică și Tehnologii informatice”, cu 60 de locuri, sau „Informatica aplicata in ingineria mediului”, tot cu 60 de locuri, ori „Ingineria sistemelor de propulsie pentru autovehicule”, cu 50 de locuri. Majorări ale numărului de studenți care pot fi școlarizați sunt la specializările „Mecatronică și Robotică”, domeniul Robotică, 90 de locuri față de 60 anul trecut și „Autovehicule rutiere” cu 175 de locuri față de 160 în 2018.
Modificări ample au loc și în Academia de Studii Economice din București, unde la Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, specializarea ”Administrarea afacerilor în limba engleză, capacitatea de școlarizare a crescut la 350 de locuri, față de 200 anul trecut. La fel, „Administrarea afacerilor în limba franceză” a ajuns la 180 de locuri, față de 100 anul trecut. Cifre identice are și „Administrarea afacerilor în limba germană” (180 vs 100 de locuri). Facultatea de Management, specializarea „Management” crește la 650 de locuri față de 600 anul trecut.
Modificări vizibile au loc și la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, la aproape toate specializările:
- Cibernetica Economica 350 vs 220
- Informatica Economica 450 vs 300
- Informatică economică (în limba engleză) 150 vs 100
- Statistică şi previziune economică 150 vs 100
În total ASE București suplimentează cu 740 de locuri cifra de școlarizare din anul universitar 2019-2020, față de cea din anul 2018-2019.
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, de exemplu, la specializarea „Controlul şi expertiza produselor alimentare”, numărul de locuri a fost redus 100 de la 120, câte erau alocate anul trecut.
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București are o specializare nouă, „Fotografie”, unde sunt disponibile 15 locuri.
Și SNSPA înființează o specializare la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice Ştiinţe ale comunicării. Este vorba despre „Comunicare și media emergente (în limba engleză), cu 75 de locuri.
Dublarea numărului de studenți de la 60 anul trecut, la 120 anul acesta are loc la două specializări ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, este vorba despre Facultatea de Construcţii de Maşini, specializările „Robotică” și Robotică în limba engleză.
La Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca cifrele sunt aceleași cu cele de anul trecut, mai puțin la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar în limba maghiară, la Târgu Mureş”, care scade la 35 de locuri, față de 50 anul trecut.
Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Litere, specializarea Limbă şi literatura engleză, domeniul „Limba şi literatura modernă (germană/turcă/franceză/italiană)” crește la 120 de locuri față de 60 anul trecut. Facultatea de Teologie, specializarea „Teologie ortodoxă pastorală” va avea 100 de locuri, față de 80 anul trecut.
O creștere are loc și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social–Politice, Sociologie – 100 de locuri vs 60 în 2018. Dar aici s-a desființat forma de ID a specializării Șriințe Politice, care avea 50 de locuri.
O creștere mai mare se remarcă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Teologie, specializarea Teologie ortodoxă pastorală, 150 de locuri anul acesta, față de 35 anul trecut.
Pentru anul universitar 2019-2020 Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior, cel care propune cifra de școlarizare, a trimis ministerului o propunere de 62.000 de locuri pentru studiile universitare de licență pentru învățământul public, cu excepția învățământului militar. Specialiștii susțin că ”eventuale variații generate de aspecte ce nu au putut fi luate în considerare în această notă de fundamentare pot fi justificate, dar ele trebuie limitate la maximum 5% din cifra de școlarizare recomandată”.
PotrStructurile și specializările/programele de studii cuprinse în hotărâre au fost fundamentate în funcție de următorii indicatori: prospectarea cererilor economice și sociale de calificări universitare, asigurarea echilibrului corespunzător între studiile de licență și studiile de masterat, tendințele demografice, autonomia universitară și răspunderea publică, respectiv organizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii.
Hotărârea nu mai conține patru instituții de învățământ superior, care s-au desființat în anul 2018:
- Universitatea Financiar – Bancară din municipiul București (desființată prin Legea nr. 316/2018 din 20 decembrie 2018)
- Universitatea „George Barițiu” din Brașov (desființată prin Legea nr. 317/2018 din 20 decembrie 2018)
- Universitatea „Mihai Eminescu” din municipiul Timișoara, județul Timiș (desființată prin Legea nr. 318/2018 din 20 decembrie 2018)
- Institutul Teologic Romano-Catolic din București (desființat prin Legea nr. 319/2018 din 20 decembrie 2018).
De asemenea, actul normativ prevede, în baza Hotărârii Guvernului nr. 153/2019, schimbarea denumirii Academiei Tehnice Militare din București în Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București.
FOTO: Proiect HG/Pixabay.com