Guvernul a adoptat ordonanța prin care părinții primesc zile libere plătite pentru a supraveghea copilul, când școala trece online

6.547 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ordonanța de urgență prin care se acordă zile libere părinților, pentru supravegherea copiilor atunci când școala trece online, în contextul epidemic, a fost aprobată joi în ședința de guvern. Documentul prevede că unul dintre părinții copilului care nu poate merge la școală primește zile libere plătite, pentru care statul va acoperi cheltuielile.

Edupedu.ro a scris, pe 17 august, că ordonanța îi vizează pe părinții copiilor de până în 12 ani, iar suma acoperită este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Așa cum reiese din document, indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut.

EduPedu.ro scria, tot atunci, că zilele libere se acordă și părinților care au copii cu dizabilități de până la 26 de ani.

Zilele libere se acordă unui părinte dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Aceste zile se acordă la cererea părintelui, depusă la angajatorul persoanei care supraveghează copilul.

Digi24 scrie, vineri, că zilele libere nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinți e în concediu de creștere a copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere, e în concediu de odihnă sau fără plată sau are raportul de muncă suspendat sau are venituri din alte activități și drepturi (drepturi de proprietate intelectuală, venituri din agricultură sau din activități independente etc.).

Aceeași sursă precizează co OUG se aplică și părinților din familii monoparentale, iar în cazul familiilor cu doi părinți, părintele care va continua să lucreze va semna o declarație pe proprie răspundere că nu a a solicitat zile libere.


1 comment
  1. În cazul scolii în sistem hibrid, aplicata la clasa 1 începând cu 14 septembrie, se aplica aceasta măsură? Care sunt reglementările privind aceasta situație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Responsabilitatea pentru punerea în siguranță a elevilor din internatul de la Odorheiu Secuiesc este partajată între proprietar și cei care o administrează. Clădirile liceului aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia și sunt închiriate pentru a se desfășura activitățile educaționale și pentru scop internat

Clădirile Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit luni după ce un perete al internatului s-a prăbușit peste copii, „aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia,…
Vezi articolul

Proiectele de legi “România educată”, “o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească” – Scrisoarea deschisă a profesorului universitar Eugen Munteanu către președintele Iohannis

“Fiți generos, domnule președinte, și dați un semnal clar că totul trebuie luat de la capăt” în ceea ce privește proiectele de legi “România Educată”, este îndemnat Klaus Iohannis într-o…
Vezi articolul

Președintele Consiliului Județean Bihor anunță investiții într-o clasă în sistem dual, după modelul şcolii Kronstadt din Braşov: Pe lângă elevi, se vor putea pregăti profesional şi adulții, contracost

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a anunțat marți că din toamnă elevii care se specializează în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului pot fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal”

Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de Edupedu.ro în conferința de presă susținută vineri, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții…
Vezi articolul

Federația părinților nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache: Propunerea actuală nu ne aparține

Propunerea Ministerului Educației ca primii 30% din elevii unei clase să primească bursa de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor acestora, fără un prag anume până la care să se…
Vezi articolul