Grupul pentru Dialog Social anunță că se va opune instalării unui președinte legionar, fascist și putinist la Cotroceni și va susține candidatul pro-european rămas în cursă

325 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Universitatea din București
Apel către intelectuali și poziționare clară a Grupului pentru Dialog Social (GDS) față de situația rezultată în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Reprezentanții organizației au emis un comunicat în care își declară opoziția pentru candidatul Călin Georgescu și susținerea pentru candidata Elena Lasconi.

„România democratică și europeană pur și simplu nu are viitor cu Călin Georgescu. Ce propune el nu e viitor – ci un trecut criminal, de ale cărui orori credeam până acum că ne-am despărțit definitiv”, se arată în comunicatul GDS.

GDS îndeamnă alegătorii să susțină singurul candidat pro-european rămas în cursă, Elena Lasconi, subliniind că acest vot reprezintă „un referendum pro-UE”. Grupul afirmă că, indiferent de eventualele rezerve față de calitățile candidatului, menținerea României pe traiectoria europeană trebuie să fie prioritară.

„Dacă ar fi rămas în cursă Marcel Ciolacu, ar fi trebuit votat el. Dacă a rămas Elena Lasconi, trebuie votată ea”, transmite GDS, considerând această decizie crucială pentru continuarea destinului european al României.

Redăm comunicatul Grupului pentru Dialog Social:

„Grupul pentru Dialog Social s-a născut în zilele Revoluției ca expresiei a convingerii că singurul viitor al României este cel democratic și european. În cei 35 de ani de existență, care coincid cu existența României democratice, GDS a militat constant pentru integrarea definitivă a României în Uniunea Europeană și în NATO. Ca membru în aceste două alianțe, România se bucură de cea mai bună situație economică și militară din întreaga sa existență.

În consecință, GDS este în profund dezacord cu orice candidat la președinția României care urmărește excluderea noastră din aceste alianțe. Este inacceptabil pentru noi un candidat precum Călin Georgescu; admirația lui pentru extrema dreaptă din interbelicul românesc, care ar fi trebuit să fie de la bun început pedepsită de justiție conform legilor în vigoare, este incompatibilă cu democrația europeană. Admirația lui pentru președintele agresor Vladimir Putin este incompatibilă cu sistemul de valori al alianțelor din care facem parte. România democratică și europeană pur și simplu nu are viitor cu Călin Georgescu. Ce propune el nu e viitor – ci un trecut criminal, de ale cărui orori credeam până acum că ne-am despărțit definitiv.

Prin urmare, GDS propune susținerea candidatului pro-european rămas în cursă. Dincolo de orice rezerve posibile privind calitățile Elenei Lasconi, ea a rămas singurul candidat pro-european. Pentru ca destinul european al României să continue, electoratul pro-UE trebui să susțină candidatul rămas în cursă care susține rămânerea României în aceste două alianțe. Dacă ar fi rămas în cursă Marcel Ciolacu, ar fi trebuit votat el. Dacă a rămas Elena Lasconi, trebuie votată ea.

E un vot cât un referendum pro-UE. Astfel trebuie tratat. Iar GDS se va opune instalării unui președinte legionar, fascist și putinist la Cotroceni. Și va susține candidatul pro-european rămas în cursă.

România europeană e tot ce am reușit mai bun în existența noastră statală. Destinul ei european trebuie să continue. GDS va lupta cu toate puterile pentru asta”.

Reamintim, turul 2 al alegerilor prezidențiale are loc pe 8 decembrie și, în urma rezultatelor de la primul tur, au rămas în cursa pentru funcția de Președinte al României Călin Georgescu și Elena Lasconi.

GDS este o asociație independentă, neguvernamentală, cu caracter nepatrimonial, care și-a propus să apere și să promoveze valorile democrației, libertățile și drepturile omului, conform statutului acestei organizații. „GDS urmărește să fie o instanță de reflecție critică asupra problemelor fundamentale ale societății românești. Mijlocul principal folosit pentru atingerea acestui scop este dialogul social realizat prin toate instrumentele civilizației moderne. Grupul angajează acest dialog cu diferite componente ale societății precum și cu organele legislative și executive ale puterii de stat. Grupul pentru Dialog Social nu este și nu urmărește să devină formațiune politică. GDS s-a constituit la 31 decembrie 1989 și este prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului”, conform descrierii de pe site-ul asociației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Modificarea procedurii de testare a elevilor din instrucțiunea Ministerului Sănătății, ca să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea asamblării kiturilor, cerute de Consiliul Național al Elevilor. Aceștia solicită remedierea de urgență a lipsei testelor de salivă din școli

Remedierea de urgență a lipsei testelor din școli, după doar o săptămână în care aceste kituri de testare au fost asigurate, este solicitarea Consiliului Național al Elevilor pentru autoritățile din…
Vezi articolul
Cursurile Universității Politehnica

Peste 4.400 de profesori nu aveau laptopuri sau tablete pe care să lucreze cu elevii, ori acces la internet, arătau datele Ministerului Educației actualizate acum 4 luni. Județul Iași e pe primul loc, Bucureștiul pe 2 / Încă sunt 248 de mii de elevi fără dispozitive

În continuare 1.145 de cadre didactice sunt fără acces la internet și 3.300 sunt fără dispozitive, potrivit setului de date publicat de Ministerul Educației pe portalul de date deschise data.gov.ro.…
Vezi articolul

Universitățile din România vor acorda universităților din Republica Moldova acces la infrastructura didactică și de cercetare proprie și le vor susține să se integreze în Aria Europeană a Educației și în Spațiul European al Cercetării – rezoluție comună a Consiliilor Rectorilor din România și Moldova, după prima reuniune a forurilor din ultimii 10 ani

Universitățile din România vor acorda acces celor din Moldova la infrastructura lor didactică și de cercetare, potrivit rezoluției comune semnată de Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național…
Vezi articolul