Grupul de lucru care ar fi trebuit să verifice trimestrial măsurile anticorupție din sistemul de educație, conform Strategiei Naționale Anticorupție, nu s-a întâlnit niciodată în 2023 – raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România

Foto © Olga Kuzmina | Dreamstime.com

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025 includea, ca obiectiv specific, reducerea corupției în sistemul de educație din țară, precum și în cel de sănătate și propunea o serie de măsuri în acest sens. Documentul stabilea că măsurile respective urmau să fie monitorizate periodic de către un grup de lucru dedicat. Or, dacă în cazul Sănătății grupul de lucru s-a întrunit de patru ori în anul 2023, acest lucru nu s-a întâmplat deloc în cazul Educației, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind statul de drept în România, publicat miercuri.

Într-o mențiune referitoare la implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, documentul european arată:

Documentul complet al Comisiei Europene poate fi consultat aici.

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, adoptată în decembrie 2021, are, ca „Obiectiv specific 4.2”, „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistemul național de educație”.

Acest obiectiv includea 13 măsuri (lista completă – mai jos) de care erau răspunzătoare, după caz, o serie de instituții precum: Ministerul Educației, inspectoratele școlare și casele corpului didactic, unitățile de învățământ preuniversitar, dar și, în cazul extinderii educației juridice în școli, o serie de instituții precum CSM, Ministerul Justiției, Ministerul Public sau Înalta Curte de Casație și Justiție.

Strategia prevedea, în acest sens:

Potrivit Metodologiei de monitorizare a implementării SNA, grupul de lucru este alcătuit „din reprezentanți ai Ministerului Educației, care asigură și secretariatul grupului și alți membri desemnați de platformele de cooperare”, cu condiția ca membrii desemnați de aceste platforme să nu fi lucrat în Ministerul Educației în ultimii 5 ani. „Platformele de cooperare” constituite potrivit SNA sunt: o platformă a autorităților independente și a instituțiilor anticorupție, una a administrației publice centrale, una a administrației publice locale, o platformă a mediului de afaceri și una a societății civile.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației informații referitoare la componența și activitățile de până acum ale acestui grup și le va publica în momentul în care instituția va răspunde.

Măsurile propuse în Strategia Națională Anticorupție, pentru sistemul de educație:

Photo © Olga Kuzmina | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version