Grup de cercetători din București și Iași – coautori ai unui studiu despre degradarea multiplă a terenurilor în 40 de țări, publicat în revista Nature Communications

Photo © Xicoputini | Dreamstime.com

Opt cercetători români reprezentând Universitatea din București, Universitatea Al.I. Cuza din Iași și Academia Română se numără printre semnatarii unui studiu internațional publicat cu câteva zile în urmă în reputata revistă Nature Communications, articol semnalat de instituția ieșeană de învățământ superior. Studiul interdisciplinar are ca subiect degradarea multiplă a terenurilor.

Studiul analizează degradarea terenurilor – „o amenințare socială și de mediu complexă” – în 40 de țări, folosind 12 procese bazate pe seturi de date.

Potrivit studiului „A unifying modelling of multiple land degradation pathways in Europe”, între aproximativ un sfert și o treime din terenurile agricole / arabile sunt amenințate în prezent de unul până la trei procese de degradare. Iar în Europa 10-11% din terenurile agricole / arabile sunt afectate cumulat de patru până la cinci astfel de procese.

Cei 16 autori ai cercetării reprezintă Universitatea din București, Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Academia Română, Academia Română – filiala Iași, Universitatea din Basel, Centru Comun de Cercetare al UE, Universitatea din Cardiff, Universitatea din Santiago de Compostela, Universitatea din Sydney, Universitatea din Beijing.

Autorii români sunt:

Potrivit UAIC, o parte dintre cercetătorii români implicați în studiu au primit finanțare printr-un proiect PNRR. Comunicatul instituției ieșene de învățământ superior îl citează, totodată, pe reprezentantul său, Mihai Niculiță, potrivit căruia:

Studiul, publicat în sistem open access, poate fi consultat integral aici.

Citește și:
Cercetătorul Sergiu Pașca de la Universitatea Stanford – pe prima pagină în ultima ediție a revistei Nature, cu o strategie ce ar putea servi ca tratament pentru sindromul Timothy, caracterizat prin afecțiuni ale inimii, autism și epilepsie
Un studiu despre degradarea terenurilor arabile din lume, coordonat de Universitatea din București, a fost publicat în “Environmental Research” și pe o platformă a Comisiei Europene

Photo © Xicoputini | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version