Grilele cu salariile pentru profesori și directori, valabile de la 1 ianuarie, vor fi stabilite “în cursul săptămânii viitoare”, transmit liderii sindicatelor din Educație

43.947 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Grilele cu salariile majorate ale profesorilor și directorilor, valabile de la 1 ianuarie 2024, vor fi stabilite în săptămâna următoare, transmit liderii celor trei sindicate din Educație într-o adresă comună de vineri, 24 noiembrie, după discuțiile de la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca. Luni, 27 noiembrie, grila va fi definitivată pentru a vedea care este impactul bugetar, scrie în documentul obținut de Edupedu.ro.

Precizările vin în contextul în care sindicatele din învățământ au discutat vineri, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu, despre majorările salariale ale personalului din învățământ care trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2024, potrivit OUG 57/2023 date de executiv în urma grevei generale fără precedent din educație, din mai-iunie 2023.

Referitor la majorarea salarială pentru anul 2024, reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat un procent, care să fie în consonanță cu dispozițiile O.U.G. nr. 57/2023 și cu grila de salarizare propusă de Ministerul Educației și organizațiile sindicale reprezentative din sistemul educațional, ce a fost înaintată Ministerului Muncii și Solidarității Sociale încă din vara acestui an.

În cadrul discuțiilor s-a convenit ca luni, 27 noiembrie, să se definitiveze grila privind majorarea salariilor personalului din învățământ pentru anul 2024, pentru a se putea calcula impactul financiar. De asemenea, pe parcursul săptămânii viitoare se va desfășura discuția finală cu Prim-Ministrul României și se va decide majorarea salarială ce se va acorda în anul 2024”, scriu liderii FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” în adresă.

În ceea ce privește inechitățile salariale din sistemul de învățământ, în special cele cu care se confruntă personalul încadrat pe funcții de conducere, s-a convenit ca acestea să fie înlăturate prin același act normativ care va stabili majorările salariale de care va benenfica personalul din sistem începând cu 1 ianuarie 2024”, au mai transmis reprezentanții organizațiilor sindicale în documentul către membrii de sindicate.

Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală: dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după întâlnirea de vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum „apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.

Informații de context. Întâlnirea de vineri, 24 noiembrie, de la Guvern, are loc în contextul în care legea salarizării bugetarilor nu va fi gata la 1 ianuarie, potrivit declarațiilor premierului. Marcel Ciolacu afirmat în urmă cu o zi, într-un interviu la Europa FM, că legea salarizării s-ar putea realiza abia în anul 2025, și că până la legea salarizării „să acoperim cât mai mult din acest 50%”.

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea Ciolacu atunci.  

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație, a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.

În ultimele luni, ministra Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca. 

Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.

Pe 4 noiembrie, Ligia Deca și-a schimbat discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024, spunând că acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.

Ce majorări prevede promisiunea Guvernului prin OUG nr. 57/2023

Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede o “creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Despre legea salarizării

Fostul ministru al muncii Marius Budăi promitea că la 1 septembrie legea salarizării va ajunge în Parlament, ceea ce nu s-a întâmplat. „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.

Pe 16 octombrie sindicatele au fost chemate la Guvern pentru discuții privind aplicarea majorărilor salariale. Simion Hăncescu, presedintele FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri a spus că “legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“.  

Amintim că Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta „are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Liderul sindical Simion Hăncescu: Salariile din Educaţie vor creşte. Ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor, dacă e să ne gândim la grila pe care noi am propus-o
Liderul sindical Nistor, după discuțiile cu premierul Ciolacu: Salariul profesorului debutant să fie la 1 ianuarie 2024 echivalentul salariului mediu brut pe economie, ce am negociat în vară / Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste
Creșterea salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie, discutată vineri, la Guvern de premierul Ciolacu, ministrul Ligia Deca și sindicatele din Învățământ
Întâlnire vineri la Guvern cu sindicatele din educație pentru salariile profesorilor de la 1 ianuarie / Premierul Ciolacu: Vom avea discuții ca să acoperim cât mai mult din acești 50% până la legea salarizării. Nu sunt Harry Potter

14 comments
  1. Adevarul ca va trebuie salarii foarte mari ! Munciti si mult,pe branci,si coate.Ati pus vreodata in balanta cit munciti dintr-un an….pai 3 luni vacanta de vara ,3 saptamini vacanta de iarna 2 saptamini vacanta de paste si tot asa ,trece anul noi luam banul si trece clasa prostovanul .

    1. Danut, esti dur dar corect cu tine! Da, esti prostovan si n-ar fi trebuit sa treci clasa. Si asa, doar ca sa te oftici si mai abitir (adica si mai rau, pentru specimene ca tine), te anunt ca mai avem o vacanta, in octombrie-noiembrie. ”Adevarul ca” te ustura, nu-i asa?

  2. Greva trebuie sa reia toate etapele. In prezent este incheiata, nicidecum suspendată. Daca se mai poate face iar… Întrucât liderii au semnat contractul colectiv pe tăcute, ceea ce face f grea declanșarea unui nou conflict de muncă cu etapele legale!!
    Presa a sesizat acest lucru, profesorii asa su aflat ce semnasera liderii in timpul grevei…si in numele tuturor… Mai e si o probl noua cu statutul profesorului grevist. Revedeți știrile de atunci.

  3. Înainte să se mărească salariile directorilor si inspectorilor sa se organizeze concursuri pentru ocuparea acestora functii, deoarece mulți directori, dar și inspectori ocupa aceste functii fără să fi dat sau sa fi promovat un astfel de examen.

  4. Intr-o editură din sistemul de învățământ, trei persoane sunt personal auxiliar, șase pers. nedidactic sau de execuție. Nu este o anomalie, toți lucrând la aceleași lucrări?

  5. păcăleală pt prof ce mai au puțin pina la pensie.marito salariul cu 10 la sută dar și impozitul la 30 la sută deci salariul scade!! rușine!!

  6. Legea salarizării unitare o să fie gata la 15 iulie 2023, adoptată în parlament în septembrie-octombrie 2023 și promulgată, ca să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

    Stai să mă uit la calendar, să văd dacă de promisiunea de mai sus s-au ținut sau nu. Calendarul zice 24 noiembrie, legea salarizării nu există, vine 1 decembrie, n-are timp guvernul de grile.

    Povești de adormit copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie zero / Nu numai lucrările de doctorat, masterat sau licență trebuie să fie verificate. Orice examen sau evaluare trebuie să asigure condiții de integritate. Abaterea, sancționată în primul rând în universitate și după, în context național

„Problema plagiatului este parte a unei probleme mai ample vizavi de integritatea în mediul de învățământ superior. Consider că toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie…
Vezi articolul

Școlile pot depune cererile pentru acreditare, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă periodică ARACIP până pe 15 martie, anunță instituția într-o notă către inspectorate. Documentele se trimit la sediul agenției

De joi, 3 ianuarie, până pe 15 martie 2024, școlile pot depune cererile pentru acreditarea, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare în…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Începând de azi, avem la nivelul fiecărei școli un responsabil pentru protecție sanitară și pentru facilitarea legăturii între reprezentanții DSP și părinți / Reprezentanți sanitari pe școală au fost desemnați și anul trecut

Începând de luni dimineață, la nivelul fiecărei școli din țară a fost desemnat un responsabil de protecție sanitară, care va facilita și legătura dintre părinți și reprezentanții direcțiilor de sănătate…
Vezi articolul