Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

6.477 de vizualizări
Foto: grafic Edupedu.ro
Ministerul Educației a publicat pe Facebook un anunț prin care susține că a crescut alocarea pentru Educație în bugetul pentru anul 2023 până la echivalentul a 4,3% din PIB. Proiectul legii bugetului nu fusese publicat în forma care a ieșit din ședința de Guvern de joi, la ora publicării acestui articol. Dacă procentul alocat este de 4,3% din PIB, atunci alocarea ar fi printre cele mai mari din ultimii 20 de ani, pe datele existente. Instituția susține că alocarea pentru întreg capitolul învățământ este de 74 de miliarde de lei, incluzând și fondurile din PNRR, de peste 12 miliarde de lei. Este prima referire la bugetul pentru anul 2024 făcută de Ministerul Educației până acum.

„A fost majorat bugetul prevăzut pentru învățământ în anul 2024 – are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Vom avea cu peste 20 de miliarde de lei mai mult pentru educație!”, potrivit instituției.

Produsul Intern Brut al României, estimat de Guvern pentru anul 2024, pe baza căruia a fost construit bugetul este de 1733,8 miliarde lei.

Au mai existat alocări apropiate ca procent din PIB în anii 2000, dar potrivit execuțiilor bugetare de la acel moment, niciuna nu a fost peste 4,3%.

„Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult, pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!”, a declarat Ligia Deca în comunicatul Ministerului Educației de pe Facebook.

De fapt, cea mai mare parte din această creștere este datorată profesorilor și PNRR. Concret, creșterea salariilor profesorilor, obținută prin grevă generală de către aceștia, înseamnă 9,5 miliarde de lei în plus la bugetul de cheltuieli de personal de la 1 ianuarie 2024 – 3,23 miliarde obținute prin creșterea medie de 25% din 1 iunie 2023, plus 6,27 miliarde lei creșterea medie de 20% de la 1 ianuarie 2024.

PNRR înseamnă, pentru 2024, circa 12 miliarde de lei. Salarizarea obținută prin grevă de profesori și PNRR sunt responsabile pentru peste 21 de miliarde de lei din bugetul propus pentru 2024 al Educației.

Prevederea din legile Educației din 2011 încoace, cea pentru alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educație, nu fost niciodată respectată de niciun Guvern. De asemenea, chiar dacă aceasta alocare este cea mai mare din ultimele două decenii, alocarea prevăzută în legile educației inițiate de Administrația Prezidențială prin Guvernul României și aprobate de Parlamentul României era de cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. Asta ar fi însemnat 100,9 miliarde de lei pentru 2024. În schimb alocarea pentru 2024 este de 74 miliarde de lei, echivalentul a 11% din BGC.

Pentru Ministerul Educației, „bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei”, arată în comunicat instituția, care precizează că aici sunt incluse și „investițiile prin PNRR pentru dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi, campusuri pentru învățământ dual”.


3 comments
  1. greva a avut loc din cauza incompetenței clasei politice,nu de plăcere …
    cât despre dotările cu mobilier și materiale prin Pnrr, ce se mai aude? se pare că nimic (din iunie 2023)

  2. O sa dea ministra L Deca iarasi asigurari ca e un buget suficient/acoperitor?🤔🙄
    Aceste cifre reprezinta, de fapt, un buget ilegat (pt ca nu respecta prevederile legale) si ii acopera de jena nesimtirii pe toti cei care semneaza pt aprobarea lui si care iar se fac ca uita ce trebuia sa fie Romania Educata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghid Practic pentru Profesori – Combaterea Discriminării în Clasă, lansat de CNCD / Cum descoperim cazurile de bullying? Exemple de traume care trebuie să atragă atenția cadrelor didactice și sfaturi pentru implicarea părinților

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Institutul pentru Politici Publice au publicat un ghid practic pentru profesorii din școlile primare și gimnaziale și directorii școlilor, util în identificarea situațiilor de…
Vezi articolul

Peste 1.300 de tineri și specialiști în diverse domenii vor să fie profesori și au aplicat pentru un program de pregătire accelerată care le permite să predea timp de doi ani într-o școală de stat dintr-o zonă defavorizată

Există un interes crescut pentru a deveni profesor, potrivit datelor publicate recent de organizația Teach for Romania. Aceasta anunță că peste 1.300 de specialiști și tineri care sunt interesați să…
Vezi articolul

Telefoanele în pauză – interzise sau permise? Declarații contradictorii ale secretarului de stat Florian Lixandru: Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze / În urmă cu o săptămână, oficialul spunea că elevii n-au voie să folosească telefoanele nici pe timpul pauzelor

Declarații contradictorii ale secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, privind folosirea telefoanelor în timpul pauzelor de către elevi. Într-o intervenție la Antena 1, duminică, 22 septembrie, secretarul de…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat se laudă cu “cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top”: Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali, spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a spus la forumul “România Viitorului” organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti că “cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti”, scrie Agerpres.…
Vezi articolul