Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

6.421 de vizualizări
Foto: grafic Edupedu.ro
Ministerul Educației a publicat pe Facebook un anunț prin care susține că a crescut alocarea pentru Educație în bugetul pentru anul 2023 până la echivalentul a 4,3% din PIB. Proiectul legii bugetului nu fusese publicat în forma care a ieșit din ședința de Guvern de joi, la ora publicării acestui articol. Dacă procentul alocat este de 4,3% din PIB, atunci alocarea ar fi printre cele mai mari din ultimii 20 de ani, pe datele existente. Instituția susține că alocarea pentru întreg capitolul învățământ este de 74 de miliarde de lei, incluzând și fondurile din PNRR, de peste 12 miliarde de lei. Este prima referire la bugetul pentru anul 2024 făcută de Ministerul Educației până acum.

„A fost majorat bugetul prevăzut pentru învățământ în anul 2024 – are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Vom avea cu peste 20 de miliarde de lei mai mult pentru educație!”, potrivit instituției.

Produsul Intern Brut al României, estimat de Guvern pentru anul 2024, pe baza căruia a fost construit bugetul este de 1733,8 miliarde lei.

Au mai existat alocări apropiate ca procent din PIB în anii 2000, dar potrivit execuțiilor bugetare de la acel moment, niciuna nu a fost peste 4,3%.

„Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult, pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!”, a declarat Ligia Deca în comunicatul Ministerului Educației de pe Facebook.

De fapt, cea mai mare parte din această creștere este datorată profesorilor și PNRR. Concret, creșterea salariilor profesorilor, obținută prin grevă generală de către aceștia, înseamnă 9,5 miliarde de lei în plus la bugetul de cheltuieli de personal de la 1 ianuarie 2024 – 3,23 miliarde obținute prin creșterea medie de 25% din 1 iunie 2023, plus 6,27 miliarde lei creșterea medie de 20% de la 1 ianuarie 2024.

PNRR înseamnă, pentru 2024, circa 12 miliarde de lei. Salarizarea obținută prin grevă de profesori și PNRR sunt responsabile pentru peste 21 de miliarde de lei din bugetul propus pentru 2024 al Educației.

Prevederea din legile Educației din 2011 încoace, cea pentru alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educație, nu fost niciodată respectată de niciun Guvern. De asemenea, chiar dacă aceasta alocare este cea mai mare din ultimele două decenii, alocarea prevăzută în legile educației inițiate de Administrația Prezidențială prin Guvernul României și aprobate de Parlamentul României era de cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. Asta ar fi însemnat 100,9 miliarde de lei pentru 2024. În schimb alocarea pentru 2024 este de 74 miliarde de lei, echivalentul a 11% din BGC.

Pentru Ministerul Educației, „bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei”, arată în comunicat instituția, care precizează că aici sunt incluse și „investițiile prin PNRR pentru dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi, campusuri pentru învățământ dual”.


3 comments
  1. greva a avut loc din cauza incompetenței clasei politice,nu de plăcere …
    cât despre dotările cu mobilier și materiale prin Pnrr, ce se mai aude? se pare că nimic (din iunie 2023)

  2. O sa dea ministra L Deca iarasi asigurari ca e un buget suficient/acoperitor?🤔🙄
    Aceste cifre reprezinta, de fapt, un buget ilegat (pt ca nu respecta prevederile legale) si ii acopera de jena nesimtirii pe toti cei care semneaza pt aprobarea lui si care iar se fac ca uita ce trebuia sa fie Romania Educata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Australia și Noua Zeelandă mențin restricțiile, în pofida scăderii numărului de contaminări. “Răbdarea trebuie să fie virtutea noastră în această situaţie”, spune premierul australian

Australia şi Noua Zeelandă au anunțat marţi că nu relaxează restricţiile în lupta împotrica COVID-19, chiar dacă cele două ţări înregistrează o scădere accentuată a numărului de contaminări, informează AFP,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ce a făcut Portugalia, deținătoarea recordului de imunizare împotriva Covid-19, să vaccineze “aproape complet” profesorii și 9 din 10 elevi de 12-17 ani – explicațiile Ministerului Educației din Lisabona

În Portugalia, țara cu cea mai avansată rată de vaccinare din Europa, imunizarea împotriva Covid-19 în rândul profesorilor este “practic completă”, iar 9 din 10 elevi cu vârste de 12-17…
Vezi articolul

Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”

Ministerul Educației urmărește zilnic situația greviștilor din școli, conform declarațiilor făcute de secretarul de stat Florian Lixandru, la Euronews România. Acesta a spus inițial că are informații conform cărora „o…
Vezi articolul