Grevă națională a profesorilor din Franța, joi, 13 ianuarie, din cauza măsurilor din școli pentru protecție în pandemia de Covid-19. Sindicatele: “Un haos de nedescris” / Regulile sanitare, schimbate succesiv într-un timp scurt

1.669 de vizualizări
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com
Cel mai influent sindicat al profesorilor din Franța, SNUipp-FSU, a anunțat recent grevă în toate școlile din Franța, joi, 13 ianuarie, ca răspuns la noul set de măsuri împotriva răspândirii Covid-19 în unitățile de învățământ, măsuri anunțate joia trecută (6 ianuarie) de autoritățile din Republică, scrie France Info. Ce îi nemulțumește pe învățători și pe profesorii de gimnaziu și, mai exact, pentru ce organizează greva? Care e situația în școlile franceze și care sunt măsurile de prevenție catalogate ca “insuficiente” de către cadrele didactice?

Am analizat cele mai recente poziții oficiale ale francezilor: ale guvernului, ministrului Educației, comunicatele sindicatelor din Educație și evenimentele recente din școli, legate de testarea elevilor sau, spre exemplu, anchetele epidemiologice pe care directorii de școli le au de făcut în ultima vreme.

  • Un lucru este clar: școlile din Franța, vor oficialii din Hexagon, trebuie ținute deschise. Iar, în acest sens, din vara anului 2021 și până acum, pe parcurs, pentru școli și licee, autoritățile din Sănătate împreună cu cele din Educație au stabilit diverse protocoale cu reguli pentru școli, în pandemie.
Testările din școală și regulile, modificate succint

Până pe 3 ianuarie 2022, protocolul sanitar din școli presupunea ca o clasă să se închidă la un caz de coronavirus. Pentru perioada după 3 ianuarie, Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației, anunțase că vor trebui “două sau trei testări” pentru ca elevii să se întoarcă la școală în cazul în care un coleg este infectat cu Covid-19. Legat de “două sau trei testări”, precizările au venit puțin mai târziu: era vorba despre două autoteste și unul de tip antigen sau PCR, cel din urmă obligatoriu, cu rezultat negativ, pentru revenirea la școală.

Tot conform FranceInfo, premierul francez Jean Castex a venit luni, 10 ianuarie 2022, cu alte 3 reguli pentru școli, și anume:

  1. Părintele nu trebuie să vină imediat să ridice copilul de la școală dacă testul efectuat în clasă i-a ieșit pozitiv. Poate să vină și la finalul orelor de curs.
  2. Dacă un elev este contact al unui alt elev confirmat cu Covid-19, nu mai trebuie să facă 3 teste dintre care unul PCR, așa cum era până acum, ci trebuie doar să își autoadministreze trei teste rapide. În plus, școlile au posibilitatea să emită o adeverință pentru respectivul elev contact, iar pe baza acesteia merge la farmacie și primește gratuit acele 3 teste de depistare Covid.
  3. Mai departe: după efectuarea celor 3 teste, pentru revenirea la școală e nevoie de rezultate negative, dar și de o declarație “pe onoare”, zic francezii, adică pe proprie răspundere, că acasă testele au fost făcute “corect”, semnate de părinți. Declarația, inițial, trebuia făcută pentru fiecare rezultat negativ, însă acum Blanquer vrea un singur formular pentru toate trei rezultatele: “Pentru a simplifica viața familiei și a profesorilor“.

Mai mult, elevii se testează de trei ori într-o săptămână și atât, chiar dacă mai apar cazuri chiar și a doua zi după primul, mai transmite FranceInfo, fără să reia ciclul de 3 testări. Protocolul se dorește a fi o “simplificare”, însă profesorii îl văd ca pe ceva care mai mult îi expune la virus.

Cum se poziționează profesorii și ce vor / Profesorii, sătui de “minciunile permanente” ale lui Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației

Într-un comunicat lansat vineri, 7 ianuarie, sindicatul profesorilor SNUipp-FSU face apel la greva națională de joi, 13 ianuarie, „pentru a pune capăt disprețului și minciunii și [pentru] a asigura condițiile unei școli sigure sub [valul de infectări cu] Omicron”. “Un haos de nedescris în școli”, susțin sindicaliștii francezi. Titlul comunicatului este “Școala mea va claca” și, potrivit acestuia, SNUipp-FSU va fi în grevă alături de încă 10 asociații/federații de elevi și părinți.

Foto: captură snuipp.fr

Așa cum era de așteptat, situația epidemiologică a atins vârfurile de contaminare. Ministrul Educației continuă să facă alegerea de a menține școlile deschise ‘cu orice preț’“, mai spun sindicaliștii, citându-l pe Blanquer care și-a exprimat des dorința de a avea școlile cât se poate de mult deschise.

Nu numai că protocolul actual nu reușește să protejeze elevii, personalul și familiile acestora, dar dereglează complet școala. Astfel, contrar afirmațiilor repetate ale guvernului, nu școala este deschisă, ci o formă de ‘creșă’”, declară reprezentanții SNUipp-FSU, care compară școlile din prezent cu niște centre de îngrijire a copiilor, altfel decât locuri de învățare.

Potrivit sindicatului, „în condițiile actuale, elevii nu pot învăța corespunzător, numărul lor fiind foarte fluctuant, iar predarea hibridă, cu învățământ față în față și învățământ la distanță, este imposibil de implementat”. SNUipp-FSU mai scoate în evidență și „neînlocuirea profesorilor bolnavi care devine insuportabilă”, cu referire la colegii cadre didactice bolnave și care lipsesc din școli.

Această mobilizare istorică prin amploarea sa din ultimii douăzeci de ani nu este o ‘grevă împotriva virusului’, ci ilustrează oboseala (stresul n. red.) în creștere din școli“, explică sindicatul în comunicatul său, adăugând și sintagma “minciunile ministrului” Blanquer.

Alte dorințe: revenirea la regula veche, amintită mai sus, adică: un caz de Covid-19 în clasă să însemne o clasă care face cursuri online. Pe lângă acest lucru, profesorii francezi militează și pentru măști în școli, promise ce-i drept de Blanquer “până la finalul acestei luni (n. red. ianuarie 2022)”, dar criticat de corpul profesoral pentru măsura “cam târzie”. Mai mult, clasele au nevoie de aparate care să capteze dioxidul de carbon (CO2), cu toate că guvernul din Republică anunța, la finalul anului trecut, că s-au făcut investiții de circa 20 de milioane de euro în astfel de aparaturi pentru unitățile de învățământ.

În repetate rânduri, profesorii și în special directorii de școală și-au exprimat oboseala și nevoia de înțelegere după ce regulile și impredictibilitatea din ultima vreme i-au acaparat. În răspuns, Blanquer a declarat că ține la școli deschise și că înțelege că “toți suntem obosiți”. Acesta a fost criticat încă de pe 3 ianuarie când sindicatele, în preajma deschiderii școlilor după vacanțe, erau sceptice și nu considerau că regulile de protecție “se ridică la înălțimea” nevoii reale de gestionare a valului 5 de pandemie din Franța.

Foto: education.gouv.fr

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Școlile din Franța, împovărate de procedurile de depistare a contacților Covid-19 / “Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleșiți” – director francez de liceu
Copiii angajaților francezi din sistemul sanitar vor merge la școală, chiar dacă școlile se vor închide – asigură reprezentanții guvernului din Franța
Franța exclude închiderea temporară a școlilor, în fața valului 5 al pandemiei / Elevii cu vârste mici vor fi nevoiți să facă mai multe teste pentru a reveni la clasă, după ce intră în contact cu un coleg bolnav

3 comments
  1. Interesant.
    Profesorii din Franța și Anglia cer aparate noi de purificare a aerului în clase.
    La noi nici nu există măcar această discuție.
    Practic ce se întâmplă în Franța va fi de 3 ori mai rău cu ministrul Cârpeanu care vrea școli deschise cu orice preț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

„Prin noua lege nu se face descentralizarea. Prin noua lege se prevede că, la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, vor fi inițiate aceste procese de descentralizare…
Vezi articolul

SURSE Profesorii cu peste 15 ani vechime și cu gradul didactic I au depus deja cereri pentru reducerea normei didactice, așa cum prevede noua Lege a învățământului, doar că Ministerul Educației nu vine cu precizări

Profesorii care au peste 15 ani vechime în învățământ și gradul didactic I au început să depună la școală cererea pentru reducerea normei didactice, așa cum prevede noua lege a…
Vezi articolul