Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a fost de continuare a grevei generale. Asta în condițiile în care marți, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli din ultimii cel puțin 20 de ani, cu peste 20.000 de participanți, întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, nu a oferit nicio schimbare în privința acordării revendicărilor sindicale.
Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm, a fost mesajul unui profesor protestatar către liderul FSLI, Simion Hăncescu, la ieșirea de la discuțiile cu Iohannis. Așa cum au comunicat de fiecare dată de la începutul conflictului de muncă, cei de la sindicate, propunerile guvernanțălor sunt expuse membrilor, iar aceștia, prin vot sau referendum, își exprimă acceptul sau dezacordul pentru oferta respectivă. Dacă peste 50% acceptă, atunci greva încetează, dacă nu, atunci greva continuă, cum este și cazul până în acest moment.
După terminarea protestului, marți seara târziu sindicatele și-au trimis informările către membri. Redăm informarea FSLI:
„Stimați colegi. Astăzi am avut o discuție cu Președintele României. Domnia sa a spus ca este la curent cu solicitările noastre.
1. Am spus Președintelui României ca oamenii nu agrează acordarea acelor prime, solicitarea oamenilor fiind acordarea unei majorări salariale, varianta fiind aplicarea art.12 din Legea 153/2017, adică, coeficientul de multiplicare”1” sa fie egal cu 3.000 și nu cu 2.500 cât este in prezent. Răspunsul a fost ca aceasta varianta nu se poate, având in vedere impactul bugetar și constrângerile impuse de organismele europene;
2. Referitor la revendicarea principala și anume emiterea unui act normativ care sa conțină explicit faptul ca ,in noua grila de salarizare salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, domnul Presedinte a spus ca nu se poate da o OUG, singura varianta fiind aceea de a încheia un Acord in care sa apara acest principiu si alte elemente care țin de grila de salarizare din învățământ, acord pe care sa-l gireze domnia sa si aganjandu-se ca se va implica in respectarea lui. Am spus ca oamenii vor o OUG publicată in MO.
Președintele României a recunoscut faptul ca este o problema in ceea ce privește salarizarea in învățământ si trebuie găsită o soluție pentru ca greva sa înceteze.
Am spus domnului Presedinte ca greva este declanșată de oamenii din sistem și numai ei decid când încetează, angajându-ne ca vom comunica oamenilor cele discutate la Palatul Cotroceni;
3. Astăzi am avut o discuție si cu Premierul României, domnul Nicolae Ciuca, discuție la care a participat si ministrul educatiei, doamna Ligia Deca. Domnul Nicolae Ciuca s-a angajat ca principii legate de grila de salarizare pentru educatie sa fie cuprinse intr-un Memorandum
al Guvernului României publicat in MO.
În aceste condiții, având in vedere ca revendicările nu au fost încă soluționate, greva continuă. Simion Hăncescu”.
Printr-o serie de modificări de calendare, Ministerul Educației a emis ieri mai multe ordine de ministru pentru ca încheierea mediilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a să fie prelungită până pe 9 iunie, la fel ca înscrierea pentru Bacalaureat.
Protestele continuă, în stradă, în mai multe orașe. Vom publica, pe parcursul zilei, informații despre acestea.