Greva generală din școli – ziua 8. Federațiile sindicale anunță că greva continuă, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli, după întâlnirea cu președintele Iohannis, miercuri au loc proteste în mai multe orașe

8.121 de vizualizări
Mesaj adresat Guvernului de către Maria Ionela Manea, profesor învățământ primar la Liceul Cervantes din București / Foto: Edupedu.ro
Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a fost de continuare a grevei generale. Asta în condițiile în care marți, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli din ultimii cel puțin 20 de ani, cu peste 20.000 de participanți, întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, nu a oferit nicio schimbare în privința acordării revendicărilor sindicale.

Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm, a fost mesajul unui profesor protestatar către liderul FSLI, Simion Hăncescu, la ieșirea de la discuțiile cu Iohannis. Așa cum au comunicat de fiecare dată de la începutul conflictului de muncă, cei de la sindicate, propunerile guvernanțălor sunt expuse membrilor, iar aceștia, prin vot sau referendum, își exprimă acceptul sau dezacordul pentru oferta respectivă. Dacă peste 50% acceptă, atunci greva încetează, dacă nu, atunci greva continuă, cum este și cazul până în acest moment.

După terminarea protestului, marți seara târziu sindicatele și-au trimis informările către membri. Redăm informarea FSLI:

„Stimați colegi. Astăzi am avut o discuție cu Președintele României. Domnia sa a spus ca este la curent cu solicitările noastre.

1. Am spus Președintelui României ca oamenii nu agrează acordarea acelor prime, solicitarea oamenilor fiind acordarea unei majorări salariale, varianta fiind aplicarea art.12 din Legea 153/2017, adică, coeficientul de multiplicare”1” sa fie egal cu 3.000 și nu cu 2.500 cât este in prezent. Răspunsul a fost ca aceasta varianta nu se poate, având in vedere impactul bugetar și constrângerile impuse de organismele europene;

2. Referitor la revendicarea principala și anume emiterea unui act normativ care sa conțină explicit faptul ca ,in noua grila de salarizare salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, domnul Presedinte a spus ca nu se poate da o OUG, singura varianta fiind aceea de a încheia un Acord in care sa apara acest principiu si alte elemente care țin de grila de salarizare din învățământ, acord pe care sa-l gireze domnia sa si aganjandu-se ca se va implica in respectarea lui. Am spus ca oamenii vor o OUG publicată in MO.

Președintele României a recunoscut faptul ca este o problema in ceea ce privește salarizarea in învățământ si trebuie găsită o soluție pentru ca greva sa înceteze.

Am spus domnului Presedinte ca greva este declanșată de oamenii din sistem și numai ei decid când încetează, angajându-ne ca vom comunica oamenilor cele discutate la Palatul Cotroceni;

3. Astăzi am avut o discuție si cu Premierul României, domnul Nicolae Ciuca, discuție la care a participat si ministrul educatiei, doamna Ligia Deca. Domnul Nicolae Ciuca s-a angajat ca principii legate de grila de salarizare pentru educatie sa fie cuprinse intr-un Memorandum
al Guvernului României publicat in MO.

În aceste condiții, având in vedere ca revendicările nu au fost încă soluționate, greva continuă. Simion Hăncescu”.

Printr-o serie de modificări de calendare, Ministerul Educației a emis ieri mai multe ordine de ministru pentru ca încheierea mediilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a să fie prelungită până pe 9 iunie, la fel ca înscrierea pentru Bacalaureat.

Protestele continuă, în stradă, în mai multe orașe. Vom publica, pe parcursul zilei, informații despre acestea.


15 comments
  1. Aroganti si nesimtiti. Nu va raportati la societatea actuala, faceti troc de diplome, scoala este facuta pentru a nu invata nimic, cu trimitere la meditatii care bineinteles sunt foarte buuune, cereti de la stat dar nu dati nimic inapoi. Cei care va platesc salariul sunt niste invizibili mici si de valoarea unei rame

  2. Sunt elevă în clasa a XIª. Iar noi toți ceilalți elevii nu contăm?
    Ministrul educației spune : ,,să li se încheie mediile celor de a VIIIª și a XII ª”,cum să nu noi toții ceilalți suntem piesele de pe tabla de șah și fiecare alege cum și ce mișcării/strategii să facă cu noi, nea pus pe noi elevii la anaghie. Morala acestei situații: “Dacă nu ne măriți salariile îi lăsăm repetenți” foarte frumos și de bun simț au ales să facă greva cu cap, să ne țină în suspans, să stăm cu stres din cauza faptului că undeva există problema de a repeta anul.
    Sunt de părere că ar trebui să li se mărească salariile profesorilor așa cum trebuie și cum este civilizat, dar toate se fac în timp și trebuiesc gândite…Sindicatele cred că dacă nu s-au făcut ore aproape două săptămânii gata o să li se mărească salariile…trebuia să facă toată această așa numită grevă în septembrie consider că era mai rezonabil și poate chiar se întâmplă ceva în legătură cu mărirea…de ce nu îi înțelege nimeni pe profesori?
    chiar trebuia să se ajungă în această situație ca să poată să fie luați în considerare este chiar o mare nesimțire în ce fel este tratat învățământul…
    Noi elevii primim burse de mai mare jena, anul acesta bursa de merit a fost 200 de lei pe lună doar cu numele, cu adevărat doar când avem lună întreagă cum s-ar spune primim, dar chiar nu mi se pare corect pentru că am avut doar două luni întregi tot anul școlar și în rest am primit bursa de merit care a variat de la lună la lună între 120-170 de lei în restul luniilor, bani cu care efectiv nu ai ce să faci.
    Mi se pare o prostie, că bursele nu se acordă pe toată luna și trebuie din dabia 200 de lei să fie înjumătățiți nu am cuvinte să srcriu’ la cât de ridicolă a ajuns situația, alte burse sunt și mai mici și chiar că aproape nu primim nimic…la noi nu se gândește nimeni, chiar ne-ar ajuta și pe noi elevii, niște burse pe care ar trebuii să le primim integral, să nu mai trebuiască repet să fie înjumătățiți după ce că sunt niște sume extrem de mici pentru că toate s-au scumpit prețurile bubuie referindu-mă aici și la pachetul de mâncare sau ce trebuie să ne cumpărăm pe parcursul unei zi de școală și efectiv nu mai am cuvinte ca să spun câtă mediocritate și zgârcenie există la niște amărâte de burse, iar salariile parlamentarilor sunt regești….

  3. Dacă sunt proști, mor tâmpiții!
    Când spui că negociezi ceva pornești de la revendicări și pui pe masă pentru fiecare revendicare procente și pentru acte normative ordonanță de guvern că așa ai dreptul prin Constituție.
    NU avem nevoie de ajutoare sociale!
    NU suntem asistați social!
    AVEM nevoie de salarii decente!
    NU am decis să facem grevă peste noapte!
    NU facem jocuri politice!

    Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:
    • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
    • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

  4. Am băiat în clasa a VIII-a și nu este corect ca acesti copii sa sufere. NU COPIII sunt vinovati pentru neajunsurile din educație si nu ei trebuie sa plateasca toate daunele . Razbunati-va pe cine vreti si razboiti-va cu cine vreti dar nu cu acesti copii din anii terminali.Toată aceasta perioada de incertitudine și șantaj lasa urme adânci în dezvoltarea lor…..pentru asta cine plătește? Continuati greva si cereti-va drepturile cu celelalte clase dar ajutati copiii din anii terminali sa sustina examenele la timp. Asa ati demonstra ca sunteti OAMENI si ati avea tot respectul si sustinerea noastra. Am baiat si in clasa a VI-a si e neplacut si pentru el ca nu are media incheiata si cel mai probabil vor face scoala in vacanta dar aici suntem impacati cu ideea. Dar pentru cel mare care se pregateste pentru examen este tragic ce se intampla. Stimati profesori, daca doriti sustinerea noastra reala, lasati examenele sa se desfasoare.
    De ce credeti ca nu se vine cu o solutie concreta si se trage de timp la negocieri? Vine vacanta parlamentara si singurii care vor pierde sunteti dvs profesorii si copiii.

  5. Nu stii tu cat sunt de destept sau prost eu.
    Rusine ??? de ce? ca asa vrei tu.
    Ia fii atent:
    Un copil bun si serios, fara meditatii nu ia mai mult de 8-8,50 la E.N. asta e nivelul maxim in clasa.
    Mergi un pic prin tara sa vezi in mediul rural scoli in care 1 din 10 au luat peste 5 la matematica.
    La nivel national 40% nu au luat 5 la mate la simulare.
    Daca esti profesor pune mana sa construiesti si nu distruge.
    Nu ma judeca tu pe mine. ca deocamdata eu platesc performanta academica, din buzunar- 100 lei/ora mate, 100 lei/ora romana.

    1. La școală se lucrează pentru nivel mediu, profesorul trebuie sa se ocupe și de elevii f buni și de cei f slabi. Dacă vreți performanță e alegerea dumneavoastră, dar nu mai comentați despre meditații și băgați toți profesorii în aceeași oală! Dacă nu aveți ce face cu banii și aveți ambiții de nota zece, să vă asumați alegerea. Un copil bun poate să ia o notă acceptabilă la examen și fără pregătire suplimentară. Care e problema dacă ia copilul 8,50? Și nu este adevărat ce spuneți despre mediul rural, predau în rural și avem elevi destul de buni, avem elevi de toate categoriile. Precizez că nu dau meditații.

  6. Stimabili domni și doamne care mi se pare ca deseori comentează in neștiința de cauza(nu vreau sa jignesc pe nimeni), nu cred ca a face meditatii in clasele terminale este o rusine tocmai pentru faptul ca in ziua de astăzi nu se mai prea face scoala, multi dintre profesori vin la ore și ne spun sa ne căutam de lucru.
    Susținem cadrele didactice și suntem de părere ca profesorii au salarii batjocoritoare pentru statutul acestora, dar sa nu uitam faptul ca dacă ar face greva profesorii care își fac cu adevărat datoria la clasa, ar fi mult prea putini.
    Nu, nu suntem de acord cu amânarea examenelor, nu suntem de acord ca mediile noastre nu sunt încheiate, nu suntem de acord ca nici pana acum, cu o luna inainte de bacalaureat noi nu stim ce se întâmpla, diriginții și profesorii ne ignora profund, suntem total dezinformați cu ceea ce se întâmpla acum și nimeni nu ne comunica nimic.
    Suntem copii, avem teluri și ținte, am muncit și nu doar anul acesta.Au fost doi ani de pandemie in care NU S-A FĂCUT NIMIC, și totusi, tot noi avem acum de suferit.
    Suntem stresați și vrem sa terminam și noi anul cu bine!Cred ca măcar atat meritam.
    Și nu ma înțelegi gresit, suntem de acord cu greva, dar nu suntem de acord sa fim ignorați.
    Semnat, elev in clasa a12-a.

    1. Acolo unde nu s-a făcut nimic, trebuia să ia atitudine părinții și elevii. E alegerea fiecăruia dacă face meditații sau nu, dar mulți comentează aiurea că se umplu toți profesorii de bani. Până la urmă este o muncă în timpul lor de acasă, dar puțini au acte in regulă și puțini plătesc impozit pentru aceste activități. Eu cred că se vor găsi soluții pentru ca voi să dați examenele cu bine. Aveți răbdare, mai lucrați și voi câteva teste până se soluționează situația. Mult succes și este de apreciat că ți-ai spus opinia in mod civilizat.

  7. Stimabile domn Ion, având in vedere faptul ca in ziua de astăzi nu se mai prea face scoală, nu consider că a trimite un copil la meditatii in clasele terminale este o rusine sau o jena.Nu vreau sa jignesc profesorii, deoarece printre ei se mai numără și câteva cadre didactice care încă dau dovada de învățământ de calitate, dar per total, sunt de părere ca dacă ar face greva doar cadrele didactice care CU ADEVĂRAT își fac datoria la clasa, ar fi mult prea putini!
    Și da, scriu acest mesaj și subliniez ca sunt eleva in clasa a12-a, și da, noi copiii suntem de acord cu greva și cu faptul ca unii profesori sunt batjocoriți de salarii mult prea mici, dar nu, nu suntem de acord cu faptul ca e o rusine sa faci meditatii, nu suntem de acord cu “amânarea”examenelor, nu suntem de acord ca după doi ani de pandemie in care nu s-a făcut nimic și tot noi am fost cei afectați, tot noi sa avem de suferit acum.
    Și noi suntem stresați, si noi am trecut prin multe si meritam sa avem niște examene si sa fim informați.
    Din moment ce intr-o luna ar trebui sa se desfășoare bacalaureatul si noi încă nici măcar nu avem mediile încheiate, nu ne putem înscrie la bac, nimeni nu ne informează cu absolut nimic si diriginții si profesorii ne ignora profund, trage un mare semnal de alarma ca unii profesori nu își fac datoria, dar totusi, fac greva.
    Ceea ce, îmi pare rau, dar deja nu ni se mai pare normal.
    Semnat, elev in clasa a12-a

  8. Dragi colegi, citiți noua lege numită Romania educată! Acolo este răspunsul, toate acele emanații vor necesita niste cheltuieli! De aceea nu sunt bani. PNL vrea sa o implementeze pe spinarea noastră. Să o sponsorizeze ei, care au afaceri, care nu își plătesc taxele și impozitele! Să mai facă și ei colectare in țara asta!

  9. Explicațiile președintelui cu constrângerile bugetare nu stau în picioare atâta timp cât sunt pensii speciale și dezmăț bugetar. Stimați profesori nu renunțați la demnitate și nu acceptați ajutoare sociale. Sunteți oameni cu carte și nu vă lăsați manipulați de șmecherii. Hadăr este unul dintre ei, el joacă la două capete.

    1. Deoarece urmează un an electoral. Ei trebuie să își îndestuleze acoliții. Acum se dau măriri polițiștilor. Au studii multe și prind infractorii, nevoie mare! Bașca pensii mari și la vârste mici. Așa le trebuie colegilor care l-au votat pe sas, ei se pricep la oameni, ar fi trebuit să observe ce zace în el! Mizeria de lege a președintelui trebuie să înghita bani mulți.

  10. Stimatilor

    asta nu mai este greva, este REVOLTA!!!!
    Ce am vazut, inclusiv luni seara, cand Hadar nu stia cum sa o scalde intr-un interviu telefonic, imi confirma faptul ca profesorii nu stiu exact ce vor, au fost manipulati de sindicalisti, iar acum s-au radicalizat cerand lucruri care nu mai aude a face cu scopul initial: Respect, Demnitate etc.
    Aceste aspecte nu se rezolva prin Legea salarizarii, eventual o legea a personalului didactic, tinand cont si de Decizia ICCJ nr. 8/2017(asimilarea la statutul functionarului public)- insa atentie: cu asta se cam termina MEDITATIILE!!!!
    Dragi, profesori VOI intre VOI sunteti dezbinati acum.
    Ce sa mai spun eu-parintele unui elev de clasa a VIII-a care se simte in vacanta, desi am bagat la meditatii in el sa il pregatesc pentru o Evaluare nationala, care nu stiu cand si daca va mai avea loc.
    Succes
    Gasiti calea sa duceti lucrurile mai departe.

    1. Cat de penibil poti fi …pai mai desteptule, nu tu ai ales sa iti duci copilul la meditatii? De ce? Ptr banalitatea aia jenanta de evaluare nationala, cu subiecte de nivel clasa a patra? Deci tu, in loc sa pui elevul sa invete, recunosti ca il lasi sa stea degeaba, il dai tu din proprie initiativa la meditatii si tot profesorii sunt de vina?
      Si in caz ca nu stii, greva este bineinteles si ptr venituri Ca facturile nu se platesc cu ” respect si demnitate”. Dar chiar nu iti este rusine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Consiliul Național al Elevilor: Examenele de admitere la colegiile naționale sunt “imposibil de acceptat”, “promovează segregarea” / Solicitările organizației: un fond național al burselor sociale, calendar clar pentru creșterea alocărilor pentru educație, rescrierea capitolului privind educația specială și cea incluzivă

Prevederile din proiectele legilor educației ce permit colegiilor naționale să organizeze examene de admitere în clasa a IX-a sunt “imposibil de acceptat”, deoarece “nu face altceva decât să promoveze segregarea…
Vezi articolul

Naveta pentru funcționarii din primării se va deconta prin Consiliul Local de la 1 ianuarie 2024 – lege promulgată și publicată în Monitorul Oficial / Pentru profesori și angajații din școli transportul e decontat doar la nivel de abonament cu tarif minim

Funcționarii publici din administrația locală vor putea avea naveta decontată prin Consiliile Locale în subordinea cărora lucrează, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial…
Vezi articolul

Predarea matematicii în învățământul primar. 71% dintre profesori spun că e o provocare să facă față elevilor cu niveluri diferite de abilități la matematică și își doresc cursuri de formare pe acest subiect – Studiu

O mare majoritate a profesorilor (71%) consideră că a face față diferitelor niveluri de abilități ale elevilor reprezintă o provocare și își doresc cursuri de formare privind modul de abordare…
Vezi articolul

OFICIAL Tipurile de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor la filiera tehnologică și învățământ profesional / A fost introdusă și acreditarea pentru calificarea “electrician sisteme voltaice”

Ordinul privind stabilirea tipurilor de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor și a corespondenței dintre acestea, din cadrul aceluiași profil la învățământul liceal filiera…
Vezi articolul

Numărul copiilor din grădiniţe scade în Deltă şi în satele din judeţ, motiv pentru care unele grădinițe au fost închise / Copiii trebuie să facă naveta, iar autocarul care transportă profesorii și copiii din Sulina se strică aproape săptămânal

Din cauza scăderii numărului de copii, unele unități de învățământ din județul Tulcea se închid, spune Inspectorul general şcolar al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, pentru Agerpres. 9 din cele 143…
Vezi articolul