FOTO Grevă de avertisment astăzi în unitățile de învățământ, între orele 11-13 / Profesorii vor sta în clase, dar nu vor ține ore. Elevii nu pot fi trimiși acasă

9.918 vizualizări
Foto: FSE “Spiru Haret”
Profesorii vor înceta lucrul timp de 2 ore, între orele 11-13, miercuri, 19 ianuarie, dar vor supraveghea elevii, potrivit unei circulare trimise de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, două sindicatele declanșează Grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în unitățile și instituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00.

Cum se va desfășura greva de avertisment?
  • În toate unitățile de învățământ care au membri de sindicat afiliați la SPIRU HARET și FSLI, profesorii care au ore în intervalul orar 11-13, se vor prezenta la clase, dar nu vor ține orele.
  • Profesorii care nu au ore între orele 11-13 vor fi prezenți în unitățile de învățământ.
  • Personalul nedidactic auxiliar nu își va desfășura activitatea timp de 2 ore, dar va rămâne la locul de muncă.

Inspectorul şcolar general al judeţului Bistriţa-Năsăud, Aurelia Dan, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este important ca elevii să fie supravegheaţi în intervalul orar în care va avea loc acţiunea de protest, având în vedere că nici IŞJ, nici unităţile de învăţământ nu pot decide suspendarea cursurilor şi trimiterea acasă a copiilor care ar fi trebuit să finalizeze cursurile până cel târziu la ora 13:00.

De ce protestează profesorii?

Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună. Ei cer:

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”

Aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat joi, 13.01.2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Potrivit sindicatelor, acesta „a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații”. 

Să mai spunem și că președintele Federației Naționale a Părinților susține greva profesorilor.

Circulara trimisă de FSLI:

6 comments
  1. Cei mici ar putea citi din propria inițiativă, în clase, și și-ar putea extinde orizontul cunoașterii. A, da, în România nu prea se citește. Oare de ce? Să fie de vină acele comentarii literare kilometrice, care ne-au lăsat tuturor un gust amar? Să fie limbajul de lemn care scaldă din abundență manualele, sub pălăria acelei mult clamate PREZENTĂRI ACADEMICE? Că doar ce e gimnaziul, altceva decât o academie în pantaloni scurți? În acest timp, sisteme rudimentare de educație – care nu se pot compara cu al nostru – cum ar fi cel finlandez, dau la reciclat manuale școlare dacă există chiar și cea mai mică urmă de neînțelegere în respectivele texte. Noi având manuale de gimnaziu și liceu pe care nici adulții nu le înțeleg. Uau!
    Normal, ce să facă cei mici, altceva decât să alerge, în acest minunat și kafkian sistem de educație?

  2. Cum vor sta elevii cuminti in clase, fara sa faca nimic? Si cum vor sta profesorii cu ei acolo, in acest timp? La un liceu tehnologic, de exemplu. Poate vine o experta in educatie cu baghet, eventual.

    1. Stai linistit ca intervalul de greva a fost pus bine, fix cand se schimba cei mici cu cei mari, este o ora pauza de aerisire.

      1. Ce pauza, tu? Ce schimb? Unele scoli nici nu au schimburi. Elevii au ore pana la 14. Au fost pe greva doua ore, apoi si-au facut ora de la 13-14. Numai tampenii spui.

    2. Cum am stat si eu astazi cu ei. Le-am explicat ca facem greva, le-am spus ce pot si ce nu pot face azi si si-au vazut fiecare de treaba lui in liniste. Si asta a fost tot. Neplatit, dar cu greva si supravegherea elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING “Nu am agreat eliminarea prevederii privind salarizarea din legea Educației”, spune liderul FSE, Marius Nistor, după ce Ligia Deca a declarat de la Guvern că sindicatele au agreat eliminarea

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că “nu poate fi vorba despre a agrea eliminarea din proiectul legii Învățământului Preuniversitar a prevederii referitoare la salariul…
Vezi articolul