Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului – prevedere din proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi

3.562 de vizualizări
Foto: © Shutter2u | Dreamstime.com
Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului, potrivit proiectului Statutul elevului, propus de mai multe Asociații ale elevilor. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii. Actualul Statul al elevului nu face vreo referire la greutatea ghiozdanului.
  • Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor.

Articolul 13 – „(6) Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei elevilor.

(7) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită.

(8) Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, se arată în proiect.

Prevederile de mai sus se regăsesc în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020.

Foto: Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020 – Captură legislatie.just

În 2021, fizioterapeutul Bogdan Goga a declarat, la Digi24, că nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”.

Acesta a subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment”.

DOCUMENT – Statulul elevului – proiect

Informații de context

Amintim că Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.

După o analiză privind implementarea Statutului Elevului, CNE a mai făcut 14 recomandări.

Legat de violența școlară, Consiliul Național al Elevilor recomandă introducerea în noul Statut al Elevului a unor noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.

O altă recomandare care a stârnit controverse este aceea de a nu mai exista intrări/ieșiri separate din unitatea de învățământ, destinate exclusiv profesorilor. Ligia Deca a spus că lasă școlilor decizia de a stabili intrări separate sau comune pentru profesori și elevi. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) spune că intrările separate în școli pentru profesori, respectiv pentru elevi nu reprezintă o formă de discriminare. 

Vezi aici restul recomandărilor Consiliului Național al Elevilor

Foto: © Shutter2u | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
PROIECT Profesorii ar putea să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui
septembrie 2021 – Problema nu este greutatea ghiozdanului în cazul elevilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, Bogdan Goga, fizioterapeut
august 2020 – Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața, iar ghiozdanul nu depășește 10% din greutatea copilului, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății

15 comments
    1. Alma, multumesc, are si dansa dreptate. Eu ziceam din experienta mea, ca m-a interesat problema si m-am documentat, pe langa ca vad copii de toate felurile, in doua orase din doua tari.

  1. Da, e corect procentul iar în studii (de exemplu australiene) de sănătate a spatelui în creștere al copiilor nu l-am văzut mai sus de 15%!! Caietele nu sunt mici și ușoare, ci pot avea 120 -160 file chiar și în format A5, depinde de ce manii are prof. . Unele A5 au coperti incluse, nu ușoare. Profesorii cer coperți la cărți, deși coperta plastifiată e destul, se poate menține curată și chiar șterge, că de-aia e plastifiată. Penare in plus cer chiar profesorii, la început de an, e ca un fel de test făcut părinților (ca și cum ar vrea să știe cine ce poate – curiozitate morbidă)….uneori copiii înșiși cară toate nuanțele de roz la școală.
    Din experiență descriu acestea. Am cerut întâlnire la școală special pe tema greutății ghiozdanului și doar de la un prof. de sport cumsecade am aflat înțelegere, cu un pliant in mână pe înțelesul tuturor.
    Apa e o alta problemă, dl/dna elev(a) de pe vremuri bate câmpii sau face pe eroul, 300 ml nu sunt nimic pentru 4h sau 4+ alte 4h la after și transportul dintre locații; probabil nici nu știe câți litri/ml trebuie sa bea un copil de 6 ani zilnic, mai ales in zilele cu sport…mie însămi mi-a luat ceva timp să aflu, că dr. invitat la șc. să vb despre mâncarea sănătoasă nu știa câtă apă tre băută…Umplutul sticlei la baie?!? Poate nu știți ce fenomene sunt in jurul băilor din școală, informați-vă. Numai să îți umpli sticla nu îți arde, ca și copil. E de trecut printre cei ce trag șuturi in ușă, rup robineți, se înjură, se stropesc, fac ce nu pot in clasă, că deh, holurile cică ar fi spatii private, nu pot fi nici măcar supravegheate video.
    Bag seama că v-ați prins, părinți, suntem pe cont propriu…să avem grijă de copii. Recomandare de la pediatru, fizio-, kineto- sau ce terapeut știe și cu ea la școală. Toți părinții deodată, pentru efect de lunga durată. Dați-le un challenge și așa încep să învețe.

  2. Domn profesor comentezi că elevii au ghiozdane grele din vina lor și a părinților.Dar din vina cui copiii stau 20/25 /30/35 ore la școală pe săptămână , iar voi profesorii stați 16 /18 ore pe săptămână .Din vina voastră și din vina egoismul vostru.Sa aveți voi ore și confort. Lăsați- ne că munciți după orele de curs,dacă ați munci după orele de curs ați fi ,,știutori de carte nu analfabeți funcționali.

  3. Hai, mai lasati-ma. Majoritatea copiilor de gradinita si clase primare poarta cu ei de nebuni 2 penare, din care unul imens, burdusit cu creioane, carioci, desi ar putea ramane in clasa. Apoi, parintii iau sticle care mai de care mai fistichii de 1 litru-1,5 litri pentru apa si sticla 300 g. Agata plusuri si pompoane si brelocuri cat un pepene la ghiozdane. Ganditi-va ca niciun elev de clase primare nu face mai mult de 4-5 ore, cum faceam si noi. Ori au ca si noi un caiet si o carte/auxiliar de disciplina, ori in ziua respectiva nimic, avand sport sau desen. Iar blocul de desen si acuarelele si apa nu au ce cauta trambalate casa-scoala. Poti avea acasa un top de foi de desenat si ce trebuie. Iar apa de la scoala nu e mai speciala. In concluzie, nu ai cum depasi 2,5 kg doar din 3-4 carti si 3-4 caiete si un penar minimal si 300 ml apa. Ca este multa prostie si multa fala din partea parintilor, asta e cu totul altceva. Stiu fetite care, pe langa ghiozdan, mai cara inca o poseta, un cufar sau un ditai portfardul cu carioci ca sa vada nu stiu care ca are carioci din Anglia sau ca a golit Pepco-ul.

    1. ce aberezi, taică! in majoritatea școlilor nu poți lăsa nimic la școală, că după tine vine tura a două! apoi, daca ai 4 ore într-o zi și ai manual, auxiliar, caiet x 4 înseamnă deja 12 obiecte care atârnă greu. nu am văzut în viața mea copil cu sticla de apa de 1 litru. că își iau fetițele poșete sau portfard, nici nu comentez. MINȚIȚI sau vorbiți despre cazuri izolate care sunt irelevante. nu înțeleg de ce ați scris un comentariu așa furios și stupid. dacă sunteți și profesor, sunteți de tot râsul.

      1. Da, sunt profesor. Am spus posetica sau un soi de portfard cu CULORI. TOATE au. TOATE. Au luat-o razna. Poarta cu ele inutil niste penare imense burdusite si in plus ceea ce spuneam cu tot felul de carioci si culori. Tu esti profesor? Tu ii vezi zilnic? Cum adica nu ai vazut cu un litru.. Ba chiar asa cara…niste sticlane imense si grele. A trebuit sa car eu ghiozdanul unor fetite saracele, pe care le intalneam pe drum… Ce naiba face un copil de 6 ani cu 1 litru de apa??! Baie?? La ce ii ajuta sa care zilnic un bax de carioci? S-au inmultit culorile si nu stiam eu? Pune-i, frate, un set de culori/carioci minimal si gata! Cu sclipici, fara sclipici, fosforescente, nefosforescente, 5 nuante de roz,2 7 feluri de carioci etc. Bai, nene, la 0-4 nu depasesti 5 ore pe zi. Cate carti si caiete sa ai? 4 seturi maximum, nu? Ca fiecare zi cuprinde cf.curbei de efort macar o ora de ceva sport, desen

        1. Esti o gluma de profesor, cum am mai spus. Toti oamenii intregi la cap observa cat de grele sunt ghiozdanele, invatatorii, parintii, COPIII! pe facebook la postarea asta sunt sute de comentarii, toti stiu ca si la clasele mici exista auxiliare si caiete speciale, cate 2-3 pentru fiecare materie, si vine un frustrat sa spuna ca e din cauza cariocilor si a sticlei de apa! Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea profesori!

          1. Da, m-am enervat teribil. Cum sa nu te enervezi cand cineva spune ca nu ar fi grele ghiozdanele, daca nu ar avea copiii multe carioci la ei? Mi se pare revoltator. Ca spune asta un cadru didactic (chipurile), nu vi se pare o problema, doar cum vorbesc eu? Lasand la o parte problema in sine, a ghiozdanelor grele, cu adevarat grele, mi se pare revoltator si felul in care nenea vorbeste despre copii, dispretul care razbate din cuvintele unuia care se presupune ca sta la catedra si ii invata pe elevi! si cum a gasit copiilor si parintilor o vina pentru cum sunt ghiozdanele! razbate invidia si rautatea din fiecare cuvant

          2. Nu stiu daca realizati cat de infiorator este pentru un om sa citeasca un comentariu dispretuitor al unui profesor (daca o fi…) la adresa elevilor. omul ala intra zilnic in clasa si picura ura lui in mintile si sufletelor elevilor :), zi de zi, an de an, generatie dupa generatie. presupunand ca ocazional se citeste in comentariile mele (sau ale altui parinte, sau ale Oanei M :))) dispretul fata de profesori, acest dispret este, pana la urma, irelevant. este absolut benign. Eu admir multi profesori si cei pe care nu ii admir nu afla niciodata parerea mea. Chiar daca as vrea sa mi-o fac auzita, sunt doar un parinte. Un parinte furibund pe EduPedu este… doar un parinte furibund pe edupedu :))) un profesor care isi dispretuieste elevii este un profesor care picura otrava zi de zi in elevii lui, distruge interesul elevilor fata de scoala, stirbeste autoritatea profesorilor in general, si face rau tuturor, pana la urma.
            asa ca daca eu vorbesc urat, asta e, sunt doar o tanti care vorbeste urat. cand un profesor vorbeste dispretuitor, de sus, acolo e o reala problema sociala, si e trist, doamna Alma, ca nu comentati nimic pe tema asta.

    2. este rea vointa sau prostie crasa sa spui ca au copiii in ghiozdan 3-4 caiete. Unde esti profesor, mai exact? la absolut orice materie, ca e religie sau dezvoltare personala, educatie civica sau muzica exista CEL PUTIN manual si caiet, deci si daca nu ar exista culegeri si auxiliare si caiete speciale (cum, daca ai fi cu adevarat profesor, ai sti!) in fiecare zi copiii ar merge cu 8 obiecte in ghiozdan! dar nu este cazul de 8, pentru ca la matematica, engleza, romana de multe ori au cate 4 carti si caiete! Mi se strepezesc dintii la gandul ca exista creaturi ca tine, care tin sa fie contra la orice. aici nu e nimic de dezbatut, ghiozdanele sunt grele. problema care se pune este daca intr-adevar trebuie sa fie o greutate corelata cu cea a elevilor, daca e practic sa aiba scolilele dulapuri, daca e mai nociv sa aiba tableta in loc de manuale, daca s-ar putea renunta la auxiliare (asta daca manualele nu ar mai fi alternative si prost facute etc), in niciun caz nu se pune problema daca sunt grele din vina elevului! ma minunez cate specimene pline de ura impotriva copiilor exista in scoala romaneasca. ma mir sincer ca ai reusit sa treci de testele psihologice, elevule… candva, ramas cu inteligenta emotionala de atunci!

  4. adevărul e că sunt incredibil de grele ghiozdanele copiilor, și nu înțeleg de ce. noi aveam manuale cu coperți de carton și nu erau așa. însă partea asta cu 10 la sută.. copiii sunt diferiți, unul e mic și slab, altul e cat mine de înălțime. cum fac, cel mic are voie sa nu aducă manualul de istorie, sau cel mare e obligat să aducă manualele colegului de bancă și al celui din lateral? :)) mai bine s-ar face manuale cum trebuie și nu ar mai fi nevoie de auxiliare și caiete suplimentare și caiețele. dar când ai 6-7 ore pe zi, oricum ai da-o, nu o scoți la capăt cu cărțile și caietele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe familii de francezi dau în judecată TikTok pentru incapacitatea de a elimina conținutul dăunător / Copiii lor au fost expuși la videoclipuri care promovau suicidul și automutilarea pe rețeaua de socializare, iar doi dintre ei s-au sinucis

Șapte familii de francezi au intentat un proces împotriva gigantului social media TikTok, acuzând platforma că le-a expus copiii adolescenți la conținut dăunător care i-a determinat pe doi dintre ei…
Vezi articolul

Acordul scris al profesorilor este necesar pentru înregistrarea audio-video din sălile de clasă, transmite Inspectorul Școlar Ilfov. Inițial, ISJ Ilfov a informat că nu este nevoie de acordul cadrelor didactice, în anumite condiții. Documentul a fost înlocuit de pe site-ul instituției

Cadrele didactice din școli și grădinițe trebuie să-și dea acordul scris pentru înregistrarea audio-video a activității din sala de clasă, transmite, printr-o erată, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov. In documentul publicat…
Vezi articolul

Scrisoare a elevilor și părinților către profesorii diriginți, pentru a aplica fișa de feedback la clase: Educația poate să aibă loc doar dacă elevii își dau interesul la ore și sunt interesați de ceea ce se întâmplă

„Doamnelor și domnilor profesori, credem împreună că educația poate să aibă loc doar dacă elevii își dau interesul la ore și sunt interesați de ceea ce se întâmplă. Acest lucru…
Vezi articolul

Ministerul Educației a raportat peste 13.500 de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor și peste 2.800 de clase care au trecut în online. Deși cazurile de boală sunt mai multe decât în toamnă, sunt de 4 ori mai puține clase în online decât atunci

Valul Omicron se răspândește mult mai rapid în școli decât varianta Delta, arată datele prezentate astăzi de Ministerul Educației. Astfel, dacă pe 6 octombrie erau raportate 12.978 de cazuri de…
Vezi articolul

Profesorii pot începe de luna aceasta să completeze declarația de integritate pe 2024, că nu dau meditații pe bani elevilor de la clasă / Directorii școlilor trebuie să informeze profesorii, iar aceștia semnează o notă de informare – documente

Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă. Directorii…
Vezi articolul