Gratuitatea transportului pentru elevii navetiști să fie implementată, solicită Consiliul Național al Elevilor: „Sumele forfetare au reprezentat, cel puțin pe termen scurt, o soluționare temporară”

360 de vizualizări
Foto: Pexels.com
„Consiliul Național al Elevilor consideră necesară implementarea gratuității transportului public al elevilor”, se arată într-o informare a reprezentanților elevilor. Reacția vine în contextul în care elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar.

În anul școlar 2022-2023, transportul elevilor navetiști este decontat prin intermediul unor sume forfetare. „În momentul adoptării și agreării de către toți partenerii de dialog social a acestei propuneri, algoritmul de decontare a fost stabilit drept o soluționare a problemei pe termen scurt, până la intrarea în vigoare a noii legi a educației, unde va fi reglementată gratuitatea reală a transportului elevilor. Cu toate acestea, în forma prezentă pe surse, se poate observa cum termenul de gratuitate a fost înlocuit cu cel de decont”, se arată în informare.

„În contextul noului proiect de lege apărut pe surse, constatăm cum transportul elevilor este, din nou, lăsat sub semnul întrebării, întregul capitol fiind extrem de vag. Reglementarea neconformă a acestuia doar creează și mai multă confuzie în rândul actorilor educaționali”, susțin reprezentanții elevilor.

Consiliul Național al Elevilor consideră că înlocuirea gratuității cu decontul are legătură cu abandonul școlar: „Fiind prevăzut termenul de decont în locul gratuității, ne lovim de noi obstacole în asigurarea accesului la educație, în contextul în care România prezintă un procent alarmant de elevi care sunt nevoiți să abandoneze școala. Printre propunerile noastre, se numără și stabilirea unui termen-limită pentru încheierea contractelor de delegare a gestiunii și implementarea unor sancțiuni pentru consiliile județene în cazul în care acesta nu este respectat.”

Informații de context

Amintim că elevii care sunt nevoiți să facă naveta la școală nu vor mai beneficia de transport gratuit, ci ar putea să plătească din banii lor abonamentele de transport și apoi să primească înapoi sumele prin decont, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. – Mai multe detalii aici

Draftul de proiect aduce o modificare esențială în asigurarea transportului elevilor: în loc de gratuitate, se introduce decontarea serviciilor. Pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu este menționat că mai primesc în avans sumele forfetare.

Deputatul PSD Lucian Lungoci a remarcat faptul că modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”.

Citește și:
Elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației
Proiectele legilor Educației, criticate din interiorul Coaliției de guvernare: Modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”, spune un deputat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Înveți să programezi, ai acces la mentori și know-how-ul lor, dezvolți aplicații pentru problemele din comunitate – asta se întâmplă, pe scurt, la Technovation Girls 2024, unde au început înscrierile / Patru finaliste din 2023 le spun fetelor care vor să se înscrie anul acesta la ce le-a folosit experiența: Este mai mult despre persoana care devii în urma acestui concurs

„Mă atrăgea domeniul acesta informatic, numai că eram și conștientă că ceea ce urmează să lucrez este foarte diferit de ceea ce învățăm la școală. (…) Am vrut să văd…
Vezi articolul

Ligia Deca: Responsabilitatea pentru punerea în siguranță a elevilor din internatul de la Odorheiu Secuiesc este partajată între proprietar și cei care o administrează. Clădirile liceului aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia și sunt închiriate pentru a se desfășura activitățile educaționale și pentru scop internat

Clădirile Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit luni după ce un perete al internatului s-a prăbușit peste copii, „aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia,…
Vezi articolul

Ministrul Muncii explică de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online: Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct pe ei și pe angajatori

“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și…
Vezi articolul