GRAFIC Viitorul copiilor, principala îngrijorare pentru doar 4% dintre români. Problemele cu banii, pentru 30% – Sondaj IRES

758 de vizualizări
SURSA: www.freepik.com
Doar 1 din 25 de români pun pe primul loc la capitolul îngrijorari, la început de 2019, viitorul copiilor săi. Asta arată un sondaj IRES, publicat în Revista Sinteza. ”Lipsa banilor asociată lipsei de predictibilitate generală, alături de starea de sănătate și nivelul de trai sau de lipsa locurilor de muncă, sunt menționate, în mod constant, în sondajele de opinie publică, în topul principalelor îngrijorări ale românilor”, scriu sociologii Institutului Român pentru Evaluare și Strategie.

Studiu a fost realizat la început de an, după sărbătorile de iarnă, într-o perioadă în care discuțiile pe teme financiare din spațiul public au fost destul de intense în contextul măsurilor fiscale anunțate de guvern la finele lui 2018.

Îngrijorările care problematizează banii – lipsa banilor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai / sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor – sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români. Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%).

Fenomenul nu este nou, este o constantă a ultimilor 10 ani, iar variațiile de poziționare a lipsei banilor în acest top sunt legate de contextul în care este măsurată starea populației și elementele care îl influențează”, mai arată specialiștii în interpretarea datelor. De menționat ar fi că 9% dintre participanții la acest sondaj au declarat că nu au nicio îngrijorare.


Studiul IRES se numește ”ROMÂNII ȘI BANII. Percepții, atitudini și comportamente cu privire la bani”. A fost realizat în perioada 7-10 ianuarie 2019, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews) pe un eşantion de 972 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: ±3,1%

FOTO: Background photo created by asier_relampagoestudio – www.freepik.com


1 comment
  1. sondaj telefonic, adica? ar fi interesant de stiut citi romani au telefon si cum s-a facut selectia participantilor; mi se pare neconvingator – citi dintre respondenti au copii … si ar mai fi o groaza de intrebari pe care mi le pun …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Banii pentru Educație, în „România Educată”: Creșterea finanțării școlilor care au elevi din medii defavorizate / Facilități pentru ca firmele să-și dezvolte creșe pentru angajați / Burse mai mari pentru elevii din rural

Raportul România Educată propune adăugarea unui coeficient la costul standard per elev pentru finanțarea școlilor defavorizate și posibilitatea actualizării pe parcursul anului, în situațiile în care apar creșteri salariale. Coeficientul…
Vezi articolul

OFICIAL Pentru profesorii și angajații din Învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază. Indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv

Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația…
Vezi articolul

Inspectorii, șefi de departamente și alți angajați cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă și se întorc în școli, din cauza salariilor. Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar, spune liderul FSE, Marius Nistor

Angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii, spune liderul sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. “Există o nemulțumire…
Vezi articolul