GRAFIC Salariile medii nete din educație au fost cu 19% mai mari în septembrie 2018 față de septembrie 2017. Ministrul promitea 25%

2.515 vizualizări
Salariul mediu în învăţământ
Salariul mediu în învăţământ
Salariul mediu net din învățământ a fost de 2.731 de lei în luna septembrie 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Suma înseamnă o creștere cu 3% față de luna august 2018, precum și o creștere cu 19,2% față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit declarațiilor fostului ministru al Educației, Valentin Popa, făcute la începutul anului școlar, salariile din învățământ ar fi trebuit să crească, în medie cu 25%.

Față de 2290 de lei, cât era salariul mediu net din învățământ anul trecut în luna septembrie, anul acesta câștigul salarial mediu net (adică suma primită în mână de un angajat în învățământ, fie el profesor sau personal auxiliar) a fost de 2731 de lei. Este o creștere, pe medie, cu 441 de lei în 12 luni.

Salariile medii nete din educație

Procentual, suma înseamnă o creștere cu 19,2% față de anul trecut. Asta în ciuda declarațiilor repetate ale oficialialilor, care au anunțat de fiecare dată creșteri de 25% în medie.

Pentru profesori sunt schimbări financiare semnificative faţă de 11 septembrie anul trecut când începea anteriorul an şcolar, salariile au crescut în medie cu 25% şi vor urma şi alte creşteri salariale pentru că la 1 decembrie va apărea şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%, spunea ex-ministrul Valentin Popa pe 10 septembrie 2018, potrivit mediafax.ro.

Potrivit INS, creșterea de 3,3% din luna septembrie față de luna august are loc după acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

Dacă luăm în calcul salariile brute, comparația cu luna ianuarie (momentul trecerii contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului) arată o creștere a salariului mediu brut de la 4021 de lei la 4622 de lei, adica 601 lei, ceea ce înseamnă 13% în plus, potrivit datelor INS.

Săptămâna aceasta ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că de la 1 ianuarie vor avea loc noi creșteri salariale în educație, dând câteva exemple de creșteri salariale în învățământ.

Metodologie: Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

FOTO: pixabay.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceele tehnologice în care elevii vor susține examenul de certificare sunt stabilite până pe 31 ianuarie / Elevii cu deficiențe pot beneficia de mărirea cu 15 minute a timpului destinat susținerii proiectului, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Unitățile de învățământ în care absolvenții învățământului liceal, filiera tehnologică, vor susține examenul de certificare a calificării, sunt stabilite până cel târziu la data de 31 ianuarie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

FOTO VIDEO Condițiile insalubre din căminele Academiei de Poliție: câte 16 studenți în cameră, șobolani pe holuri, tencuială căzută și fără apă caldă / Răspunsul Academiei: Majoritatea imaginilor nu reflectă fidel realitatea. Spațiile destinate studenților au fost igienizate

Condițiile insalubre în care trăiesc studenții din căminele Academiei de Poliției au fost aduse în atenție de Sindicatul Europol, potrivit adevărul.ro. „Viitorii polițiști sunt nevoiți să stea câte 16 într-o…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, Agenția care autorizează/acreditează școlile: Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale. Poliția tratează cu o inexplicabilă blândețe zecile de reclamații

“Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre-afterschool, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”. Acuzația vine de la Șerban Iosifescu,…
Vezi articolul

Proiectul ministerului privind sumele forfetare pentru transportul elevilor “nu e soluția ideală”, spune Consiliul Elevilor, care arată abonamente cu preț dublu față de sumele ce pot fi decontate. UPDATE CNE: Ministerul a eliminat de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social tema transportului elevilor

Proiectul de ordonanță de urgență ce prevede o alocație forfetară pentru transportul elevilor “nu este soluția ideală”, iar Consiliul Național al Elevilor (CNE) va prezenta abonamente primite de la mai…
Vezi articolul