GRAFIC Salariile medii nete din educație au fost cu 19% mai mari în septembrie 2018 față de septembrie 2017. Ministrul promitea 25%

2.518 vizualizări
Salariul mediu în învăţământ
Salariul mediu în învăţământ
Salariul mediu net din învățământ a fost de 2.731 de lei în luna septembrie 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Suma înseamnă o creștere cu 3% față de luna august 2018, precum și o creștere cu 19,2% față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit declarațiilor fostului ministru al Educației, Valentin Popa, făcute la începutul anului școlar, salariile din învățământ ar fi trebuit să crească, în medie cu 25%.

Față de 2290 de lei, cât era salariul mediu net din învățământ anul trecut în luna septembrie, anul acesta câștigul salarial mediu net (adică suma primită în mână de un angajat în învățământ, fie el profesor sau personal auxiliar) a fost de 2731 de lei. Este o creștere, pe medie, cu 441 de lei în 12 luni.

Salariile medii nete din educație

Procentual, suma înseamnă o creștere cu 19,2% față de anul trecut. Asta în ciuda declarațiilor repetate ale oficialialilor, care au anunțat de fiecare dată creșteri de 25% în medie.

Pentru profesori sunt schimbări financiare semnificative faţă de 11 septembrie anul trecut când începea anteriorul an şcolar, salariile au crescut în medie cu 25% şi vor urma şi alte creşteri salariale pentru că la 1 decembrie va apărea şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%, spunea ex-ministrul Valentin Popa pe 10 septembrie 2018, potrivit mediafax.ro.

Potrivit INS, creșterea de 3,3% din luna septembrie față de luna august are loc după acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

Dacă luăm în calcul salariile brute, comparația cu luna ianuarie (momentul trecerii contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului) arată o creștere a salariului mediu brut de la 4021 de lei la 4622 de lei, adica 601 lei, ceea ce înseamnă 13% în plus, potrivit datelor INS.

Săptămâna aceasta ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că de la 1 ianuarie vor avea loc noi creșteri salariale în educație, dând câteva exemple de creșteri salariale în învățământ.

Metodologie: Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

FOTO: pixabay.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Kiev

EXCLUSIV „Suntem toți la fel, acum, nimănui nu-i mai pasă de diferențele sociale, nu am fost niciodată mai uniți” – mărturiile a două studente din Kiev despre ce se întâmplă în capitala pe care rușii încearcă să o doboare

Valeria Berezna și Marina Frolova sunt doctorande la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev și au rămas în Capitală. Au rămas pentru familie, pentru bunici, pentru părinți și pentru animalele…
Vezi articolul

Extinderea cursurilor remediale pe timpul verii și introducerea în școli a testelor rapide cu salivă și non-invazive – cerute Guvernului Cîțu de Salvați Copiii, printr-o scrisoare deschisă

Salvați Copiii cere oficial Guvernului Cîțu să extindă pe timpul verii programele remediale și să introducă în școli testele rapide cu salivă și non-invazive. “Suspendarea cursurilor școlare și impredictibilitatea aplicării…
Vezi articolul