GRAFIC Populația aptă de muncă scade dramatic. Calificarea școlară cea mai afectată este liceul

4.027 de vizualizări
FOTO: Pexels.com
În doar 8 ani, din 2008 până în 2016, populația în vârstă de muncă, adică cea cu vârste între 25 și 65 de ani, care avea studiile liceale terminate a scăzut cu aproape 2,3 milioane de persoane, potrivit Eurostat. Este o diferență dramatică pentru că vorbim despre o treime din populația cu studii liceale din România.

Potrivit datelor, dacă în 2008 erau 8,8 milioane de români cu liceul absolvit, în 2006 mai erau doar 6,5 milioane. Una dintre explicații este migrația. Fenomenul poate fi corelat cu criza gulerelor albastre de pe piața forței de muncă.

O altă componentă a forței de muncă afectată vizibil este grupa fără școala, adunată cu cea a persoanelor doar cu școala primară, plus cei cu gimnaziul absolvit. Din rândurile lor reducerea a fost de aproximativ 2 milioane de oameni. Și aici, vorbim despre 4,5 milioane de persoane în 2008, din care au mai rămas 2,5 milioane în 2016. 
Singura categorie din populația în vârstă de muncă, aparent în creștere, este cea a absolvenților de facultate. Potrivit Eurostat, de la 1,6 milioane am ajuns la 1,9 milioane de persoane cu un astfel de nivel al studiilor.


Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului…
Vezi articolul

EXCLUSIV Educația ar putea avea peste un miliard de euro alocat prin Planul de Reziliență și Redresare, discutat la Cotroceni. Pe ce vrea Guvernul să cheltuiască fondurile de urgență de la Comisia Europeană

Educația ar putea avea peste un miliard de euro alocat prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), potrivit documentului în lucru obținut de Edupedu.ro, document discutat azi la Cotroceni…
Vezi articolul

Un absolvent de liceu pedagogic care vrea să fie învățător și un tânăr cu studii superioare care vrea să se facă profesor pentru învățământ primar – ce trasee de angajare și profesionale vor avea, potrivit noii legi a Educației

Din anul școlar 2028-2029, absolvenții de liceu pedagogic vor da concursul național de ocupare a posturilor didactice, adică titularizarea, doar că vor putea fi angajați pe o perioadă determinată de…
Vezi articolul

VIDEO Apare tot mai des stigmatizarea elevilor care au avut virusul. Foarte mulți mi-au spus că nu au simțit niciodată nevoia să se ducă la psihologul școlii pentru că îl aveau și profesor la clasă – Sânziana Georgescu, Consiliul Elevilor Vrancea: Trebuie făcută o separare clară între profesorul de psihologie și psihologul școlii

Trebuie făcută o separare clară între un profesor de psihologie și psihologul școlii, a spus Sânziana Georgescu, președinta Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, la dezbaterea „Vaccinare și testare pentru învățare”…
Vezi articolul