GRAFIC Populația aptă de muncă scade dramatic. Calificarea școlară cea mai afectată este liceul

4.033 de vizualizări
FOTO: Pexels.com
În doar 8 ani, din 2008 până în 2016, populația în vârstă de muncă, adică cea cu vârste între 25 și 65 de ani, care avea studiile liceale terminate a scăzut cu aproape 2,3 milioane de persoane, potrivit Eurostat. Este o diferență dramatică pentru că vorbim despre o treime din populația cu studii liceale din România.

Potrivit datelor, dacă în 2008 erau 8,8 milioane de români cu liceul absolvit, în 2006 mai erau doar 6,5 milioane. Una dintre explicații este migrația. Fenomenul poate fi corelat cu criza gulerelor albastre de pe piața forței de muncă.

O altă componentă a forței de muncă afectată vizibil este grupa fără școala, adunată cu cea a persoanelor doar cu școala primară, plus cei cu gimnaziul absolvit. Din rândurile lor reducerea a fost de aproximativ 2 milioane de oameni. Și aici, vorbim despre 4,5 milioane de persoane în 2008, din care au mai rămas 2,5 milioane în 2016. 
Singura categorie din populația în vârstă de muncă, aparent în creștere, este cea a absolvenților de facultate. Potrivit Eurostat, de la 1,6 milioane am ajuns la 1,9 milioane de persoane cu un astfel de nivel al studiilor.


Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Puțină încredere în profesorii voștri n-ar strica, le spune secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, celor aproape 300 de mii de elevi care cer eliminarea tezelor: Afirmația că teza poate fi folosită drept pedeapsă este o jignire adusă întregului corp profesoral

„Afirmația că teza poate fi folosită drept pedeapsă este o jignire adusă întregului corp profesoral. În 30 de ani am aplicat sute de teze, dar niciodată nu mi-a trecut prin…
Vezi articolul

Material susținut de VIVA

VIDEO Directorii de școli să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate, spune Bianca-Virginia Ibadula, managerul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, care folosește platforma Viva cu documentele necesare pentru fiecare unitate de învățământ

Avantajele platformei Viva au fost prezentate de 3 directori de unități de învățământ. Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța, a spus că cei care conduc școlile ar…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă: 40 de matematicieni îi cer lui Sorin Grindeanu să trimită la Biblioteca Națională șapte exemplare din cartea scrisă împreună cu tatăl său pentru a putea fi consultată – G4Media.ro

40 de matematicieni din România îi solicită ministrului Sorin Grindeanu, într-o scrisoare deschisă, să trimită la Biblioteca Națională, conform legii, șapte exemplare din cartea scrisă împreună cu tatăl său pentru…
Vezi articolul
Programa școlară

Elevii ar putea primi calificative de tip „admis” sau „respins” la disciplina modulară Educație pentru viață, la care vor studia peste 10 module, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar / Nu apare în document ce se întâmplă cu cei respinși

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale ar putea primi calificative de tip „admis” sau „respins” la disciplina Educație pentru viață, care va fi predată modular, după cum apare în…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 3,3% din PIB – proiect / Alocarea pentru întreg capitolul Învățământ e departe de cei 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat prevăzuți de legile Deca-Iohannis – proiect

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 57,4 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului…
Vezi articolul