GRAFIC Peste 2,9 milioane de elevi încep luni școala, cu circa 60 de mii mai puțini ca anul trecut. Scăderea înseamnă echivalentul populației unui oraș cât Vaslui și al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi

1.379 de vizualizări
Sursa: Date furnizate de Ministerul Educației / Grafic: Edupedu.ro
Peste 2,9 milioane de elevi încep școala de luni, 11 septembrie. Nu există deocamdată un număr oficial al elevilor înscriși, anunțat de Minister, dar Ligia Deca a anunțat joi că sunt “2 milioane 950 și un pic de elevi. Populația școlară a rămas cam aceeași în ultimii ani, deci cam 3 milioane de elevi”, a spus ministra Educației la Antena 1. Față de anul trecut, ar fi o scădere de 64.000 de elevi înscriși, adică echivalentul populației unui oraș cât Vaslui sau al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi. Vineri este ultima zi când secretariatele școlilor mai pot înscrie elevii în SIIIR.
  • De precizat: datele sunt în curs de actualizare și se pot modifica. Vom publica numărul oficial al elevilor și copiilor înscriși la școală atunci când Ministerul Educației le va face publice.

Luni, 4 septembrie, aplicația informatică SIIIR încă nu era actualizată pentru anul școlar 2023-2024, după cum a semnalat Edupedu.ro. Cu alte cuvinte, școlile nu puteau introduce elevii în noile clase formate. Abia de marți, 5 septembrie aplicația a funcționat, iar profesorii și secretariatele școlilor au adăugat manual elevii în fiecare clasă/grupă.

Peste 2,9 milioane de elevi și copii de creșă și grădiniță încep școala de luni, 11 septembrie. Potrivit Ligiei Deca, sunt înscriși “2 milioane 950 (n. red de mii) și un pic. Populația școlară a rămas cam aceeași în ultimii ani, deci cam 3 milioane de elevi”, spune ministra.

Față de anul trecut, când pragul de milioane era depășit, acum s-au înscris cu peste 60 de mii de elevi și copii mai puțini. Adică echivalentul populației unui oraș cât Vaslui sau al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi.

Potrivit datelor cerute de Edupedu.ro, miercuri, 5 septembrie, figurau înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului Românesc (SIIIR) 2.862.000 de copii. “Este vorba despre elevi, preșcolari și antepreșcolari”, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Datele se mai pot schimba ușor, vineri fiind ultima zi în care secretariatele școlilor mai înscriu elevii în aplicație.

Sursa: Date furnizate de Ministerul Educației / Grafic: Edupedu.ro

Ministerul Educației nu a publicat deocamdată datele oficiale ale populației școlare.

Informații de context

Diferența de peste 60 de mii de elevi și copii mai puțini înscriși anul acesta se menține pentru al doilea an consecutiv. Prin comparație, se pierde populația școlară echivalentă a unui oraș cât Vaslui, de la un an la altul. Sau altfel spus, practic am putea spune că se desființează 2.400 de clase de câte 25 de elevi.

Populația școlară e scădere în ultimii ani, iar pragul de 3 milioane de elevi înscriși la școală a mai fost depășit în urmă în 2017-2018.

Luni, 4 septembrie, aplicația informatică SIIIR încă nu era actualizată pentru anul școlar 2023-2024, după cum a semnalat Edupedu.ro. Cu alte cuvinte, școlile nu puteau introduce elevii în noile clase formate. Abia de marți, 5 septembrie aplicația a funcționat, iar profesorii și secretariatele școlilor au adăugat manual elevii în fiecare clasă/grupă, iar numărul elevilor înscriși poate să mai crească.

La mijlocul lunii august, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis o adresă către școli, solicitarea fiind ca, până pe 21 august, școlile să se asigure că sunt promovați toți elevii în aplicația informatică SIIIR.

În același document era precizat că, pe 31 august 2023, aplicația va fi inițializată pentru anul școlar 2023-2024, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Citește și:
GRAFIC Luni încep școala și grădinița peste 3 milioane de elevi și copii – cei mai mulți din ultimii 6 ani / Schimbările majore aduse de acest an școlar
În a cincea zi a anului școlar 2023-2024, Ministerul Educației a reușit să pornească aplicația SIIIR – surse. Acum, profesorii și secretariatele școlilor trebuie să adauge manual elevii în fiecare clasă/grupă
SURSE Aplicația informatică SIIIR nu a fost actualizată pentru anul școlar 2023-2024. Școlile nu pot introduce datele elevilor

1 comment
  1. Date false. Stim bine cum se minte pe hartie. Ca noi insine o facem cand ne cereti statistici absurde. Sa o credeti voi ca stam sa numaram oi in timpul nostru liber, cand ar trebui sa ne ocupam si de copiii noștri , care au teme.
    Ne puneti sa facem hartogaraia sa va justificati voi nemunca din minister, pe bani mulți.
    Daca voi spuneti cam 3 milioane, fiti siguri ca ei sunt muuuuuuult mai putini. Dar lasati asa. Ca noi va credem din pix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hărți comparative cu notele de la Titularizare 2021. Cele mai multe note sub 5, în județul Tulcea / În Sectorul 2 al Capitalei, promovare 100%. 15 persoane care doreau să se angajeze profesori în sistemul de învățământ au luat nota 1

Județul cu cel mai mare procent de note sub 5 la concursul pentru angajare în sistemul de învățământ (Titularizare 2021) este Tulcea (36,8%), urmat de Călărași (34,8%) și Mehedinți (28,3%),…
Vezi articolul

Președinta comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: S-a spus „școlile se închid ultimele”, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur

„S-a spus ‘școlile se închid ultimele’, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și…
Vezi articolul