GRAFIC Doar 377 de mii de studenți români încep azi facultatea. Este cel mai mic număr din ultimii 20 de ani

25.397 de vizualizări
Two happy students with backpacks and books in their hands smiling at camera while standing on background of university and friends
Pe fondul declinului demografic, dar și al migrației tinerilor, numărul studenților români care sunt la facultate, în ciclul universitar de studii pentru licență, a scăzut la 377.370 de persoane, potrivit datelor extrase de Edupedu.ro din baza de date a Institutului Național de Statistică. Este cel mai mic număr de studenți din 1998 încoace, mai arată cifrele oficiale.

Față de anul 2010, numărul de studenți români la licență a ajuns să fie aproape la jumătate.  Anul trecut erau înscrise la studii de licență 383.364 de persoane, în ușoară creștere față de anul anterior (2017), însă anul acesta (2018-2019) cifra a atins minime istorice pentru ultimele două decenii.

În total, la facultate în România, în ciclul de licență al anului școlar 2018-2019 erau circa 402.696 de stundeți, din care 25.326 – studenți străini. Datele actualizate pentru anul școlar 2019-2020 vor fi comunicate de Institutul Național de Statistică și de Ministerul Educației abia la finalul acestuia.

Numărul facultăților care încep cursurile azi este de 406 de stat și 148 particulare. Informațiile privind distribuția pe teritoriul României a instituțiilor de învățământ superior arată că acestea erau prezente în București și 36 de județe. Nu există instituții de învățământ superior/facultăţi în județele Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Tulcea și Vaslui.

Cei mai mulți studenți sunt în zona Capitalei, pe locul al doilea fiind Regiunea Nord-vest cu Cluj-Napoca cel mai important centru universitar, iar pe trei Regiunea Nord-Est, cu Iași.

La nivelul învățământului superior, atât pentru cursurile de master, cât și pentru docorat și postdoctorat erau înscrise, potrivit INS, 533.749 de persoane.

Migrația a contribuit cel mai mult la declinul populației de studenți. Potrivit unui studiu rcent făcut de OECD la comanda Ministerului român de Externe, cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77% dintre românii aflaţi în această ţară) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).

Declinul demografic a fost analizat în Raportul privind starea învățământului superior 2018, făcut de Ministerul Educației. Potrivit documentului, în ultimii ani, „se constată tendințe demografice negative în ceea ce privește populația rezidentă de vârstă corespunzătoare învățământului superior, înregistrându-se scăderi la majoritatea grupelor de vârstă, cu prioritate la vârstele de 21, 22, 23 și 24 de ani”.

Concret, dacă în 2011 generațiile în de vârstă de 18-21 de ani erau de peste 220 de mii de persoane, în 2017 aceleași generații cuprindeau doar 205-215 mii de persoane. Iar la vârste mai mari – 22-24 de ani – față de 2011, în 2017 diferența este de 70-80 de mii de persoane.

FOTO: School photo created by freepic.diller – www.freepik.com


6 comments
  1. Consider articolul lipsit de informatii veridice.. facut doar sa fie facut! Am concluzionat astfel, luand in calcul cateva greseli majore din articol.. in primul rand sistemul de la Bologna a fost introdus efectiv in anul universitar 2005-2006, iar daca sumezi procentele cale le-ai dat pentru studentii care studiaza in diferite state, trece de 100%, ceea ce e ridicol (Canada (77%) SUA (54%) Italia (7%), Germania și Spania (17%).

    1. Multumim pentru feedback! Am corectat informaţia referitoare la procesul Bologna. Iar în raportul OECD este menţionat faptul că procentele respective se referă la câţi dintre românii aflaţi în acea ţară au studii superioare.

  2. Dacă vrei să te îngrozești, sapă la Statistica după comparația între cei înrolați in clasa I și cei care iau bacul după 12 ani.

    Tara de căcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu: Universitățile să analizeze tezele de doctorat susținute în cadrul lor / Daniel Funeriu: Declarație bună, dar nu m-a convins că o va executa / Emilia Șercan: Perdea de fum

Ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut universităților, în conferința de presă susținută marți, să realizeze “într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre…
Vezi articolul

Profesorul de urbanism Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, pus sub supraveghere de Comisia de Etică, după acuzațiile de remarci sexuale la cursuri: Nu mai este titular pe disciplină, nu mai are voie să intre singur la atelierele cu studenții

Profesorul Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București a fost plasat sub supravegherea Comisiei de Etică a universității după acuzațiile aduse privind remarcile…
Vezi articolul

Universitățile din consorțiul Universitaria, în contradicție cu declarațiile ministrului Educației: Susținem proiectul România educată, dar nu actualul proiect de lege pentru învățământul superior / Criticile prezentate la Guvern

Într-un comunicat de presă de marți, 26 iulie, după întâlnirea de luni cu premierul Ciucă și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Guvern, Consorțiul Universitaria critică mai multe aspecte legate de…
Vezi articolul

Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu: Universitățile românești au o prezența modestă în clasamentele menționate de ministrul Cîmpeanu ca referință pentru finanțarea cercetării universitare / 8 din 14 apariții revin universităților din Cluj

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects…
Vezi articolul