În anul 2021 au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent. Scăderea înseamnă, printre altele, echivalentul desființării a circa o mie de clase de școală sau grupe de grădiniță a câte 23 de copii, în comparație cu numărul nou-născuților din anul 2019, an pre-pandemie.
Numărul de nou-născuți în anul 2021, perioada ianuarie-decembrie, a fost de 179.854. Scăderea este cu aproape 21 de mii față de anul 2020 și cu peste 23 de mii față de anul 2019.
Natalitatea în ultimii 91 de ani, potrivit datelor din Anuarul Statistic al României, nu a înregistrat un declin mai mare și mai constant, pe o perioadă lungă, ca acum, și nici nașteri anuale mai puține ca acum, cu excepția anilor de război.
În graficul de mai jos se poate vedea că în ultimii 31 de ani, din 1990 până în 2021, numărul anual al nou-născuților a scăzut cu 134.882. Numărul este echivalentul populației unui oraș ca Baia Mare, spre exemplu.
- Datele vin în condițiile în care discuțiile se concentrează în spațiul public, mai ales pe numărul de decese. De circa doi ani fiind ignorat complet subiectul nașterilor, care ajung să întreacă recorduri negative istorice an după an. În prezent nu există nicio măsură activă de stimulare a natalității, a autorităților centrale, în afară de concediul plătit pentru creșterea copilului.
- În programul de Guvernare al actualei coaliții scrie că „stimularea natalității prin susținerea familiilor este o prioritate pentru Guvern. Statul trebuie să își asume un rol important în sprijinirea tinerilor, pentru ca aceștia să poată face față provocărilor financiare și sociale pe care le presupun întemeierea unei familii și creșterea copiilor, prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor și să conducă la creșterea ratei natalității”. România are în premieră un minister al familiei, dar a fost proiectat de la început ca ministerul cu cel mai mic buget, fără sediu și fără angajați.
Scăderea populației de copii înseamnă reducerea numărul de clase/grupe de grădiniță
Aproape 1.000 de grupe de grădiniță/școală a câte 23 de copii, atât înseamnă reducerea numărului de nou-născuți în anul 2021, față de 2019. Numărul copiilor într-o clasă a fost, recent, redus prin Legea 185/2020.
În învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:
a) educația antepreșcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9;
b) învățământul preșcolar: grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20;
c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;
d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;
d^1) învățământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25 și pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10;
e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
- constituirea formațiunilor de studiu la clasa a IX-a/a-XI-a și anul I în învățământul de masă se realizează astfel, potrivit ordinului 3.164/2020:
- Învățământ liceal cu frecvență zi, filiera tehnologică și învățământ profesional, inclusiv dual, din 24 de elevi;
- Învățământ liceal cu frecvență zi filiera teoretică din 26 de elevi;
- Învățământ liceal cu frecvență zi filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă din 24 de elevi;
- Învățământ liceal cu frecvență seral și frecvență redusă din 28 de elevi
- Învățământ liceal cu frecvență seral, filiera tehnologică, ciclul superior din 28 de elevi;
- Învățământul postliceal, din 28 de elevi .
e^1) învățământul dual: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30;
e^2) instruirea practică și pregătirea de specialitate se desfășoară pe grupe de minimum 10 elevi și maximum 15 elevi;
e^3) clasele din învățământul dual pot fi constituite din maximum 3 grupe cu calificări diferite;
f) învățământul postliceal: clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
g) învățământul special pentru elevi cu deficiențe ușoare și/sau moderate: grupa care cuprinde în medie 10 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12;