Gradul didactic II se obține cu o probă scrisă și doua inspecții, OUG adoptat de Guvern

14.572 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Codiițiile de obținere a gradului didactic II au fost modificate din nou prin OUG de către Guvern în această seară, după ce fuseseră modificate prin OUG 58/2020 pe 24 aprilie. Potrivit documentului obținut de Edupedu.ro, este vorba despre susținerea unei probe scrise și eliminarea probei orale.

Ministerul Educației anunță că gradul didactic II se obține de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de cel puțin patru ani de la obținerea definitivării în învățământ, prin promovarea probelor:

  • Cel puțin două inspecții școlare;
  • O probă scrisă care conține elemente de pedagogie și de psihologie, precum și elemente de metodica specialității cu abordări interdisciplinare și de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte.

Ce prevede OUG nouă în legătură cu Gradul didactic II:

”Art. 39 – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, prin derogare de la prevederile art. 242 alin. (4), lit. a), b), și c)  din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru sesiunea 2020, gradul didactic II se obține de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puțin 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ, prin promovarea următoarelor probe:

a) cel puțin două inspecții școlare;

b) o probă scrisă, care conține elemente de pedagogie și de psihologie, precum și elemente din metodica specialității, cu abordări interdisciplinare şi de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte.”

Reamintim că Guvernul a modificat prin OUG 58/2020 modalitatea de acordare a gradului didactic II. Pe 24 aprilie fusese redus numărul de inspecții, de la 3 la 2 și

Prin această nouă Ordonanță acea modificare este abrogată și înlocuită.

Art. 43 – La data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență, se abrogă dispozițiile art.7 , art.10 și art.11 din Ordonanța de urgență  nr. 58/2020, privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ.”

Ce modificări fuseseră făcute pe 24 aprilie:

Scădea de la 3 la 2 numărul de inspecții, iar susținerea lucrării era online:

  • gradul didactic II se va obţine de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puţin 4 ani de la obţinerea definitivării în învăţământ, prin promovarea a cel puțin două inspecţii şcolare susținute până la data înscrierii pentru susținerea probei orale, prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (4), litera a) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare
  • pentru evoluţia în carieră prin gradul didactic II, sesiunea 2020, – gradul didactic I, seria 2018-2020, se va putea obține de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puțin 4 ani de la obținerea gradului didactic II prin promovarea a două inspecţii şcolare curente, eşalonate pe parcursul celor 4 ani, apreciate cu calificativul maxim și susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice ce se va putea realiza și on-line, în faţa comisiei instituite, conform metodologiei Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (5), literele b) și d) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare.

FOTO: pexels.com


4 comments
  1. buna ziua !Sustin examenul pentru grad ii in acest an si va rog sa imi spuneti care este procedura;se plateste taxa de examen ?care sunt disciplinele de examen si care este data de incepere a examenelor.Sunt inscrisa la Unuversitatea Bacau Va multumesc ca ne sunteti aproape

  2. Dacă la definitivat se recunoaște nota de la ultima inspecție, nu ar fi corect ca si la gradul II să li se echivaleze nota de la inspecta specială celor care au sustinut o?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Să-i dai pe copii afară din oră, să aibă altul grija lor, asta e cea mai mare prostie, spune profesorul Constantin Lomaca, despre „camera de detenție” românească

Trimiterea elevilor într-o cameră de detenție în școli trebuie aplicată „cu cap”, a susținut Constantin Lomaca, profesor la Franconian International School, în cadrul unei dezbateri despre Legea Învățământului Preuniversitar, organizată online…
Vezi articolul